İş Bankası Grubu, girişim ekosistemine verdiği desteği yeni bir girişim sermayesi fonu ile genişletiyor. Cumhuriyet’in ve ardından gelen İş Bankası’nın 100. yılına ithafen “100. Yıl Girişim Sermayesi” adıyla hayata geçirilen fonun tanıtımı İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran ile Türkiye İş Bankası Grubu Yeni Nesil Girişimcilik Kolu Başkanı ve 100. Yıl Girişim Sermayesi Yönetim Kurulu Başkanı Barış Karakullukçu’nun ev sahipliğindeki etkinlikle gerçekleştirildi.
Hakan Aran, fonun isminin 100. Yıl olmasının Cumhuriyet ve İş Bankası açısından önemine değinerek, “100. yılda eğer kurucumuz Gazi Mustafa Kemal Atatürk yaşıyor olsaydı, bugün konuşulmasını istediği şey bilim olurdu, yapay zeka olurdu. Bu konuda Türkiye’nin geldiği yeri duymak, bilmek ve bununla gurur duymak isterdi” dedi. Yapay zekanın, sanayi devrimine eşdeğer bir dönüşümü tetiklediğini söyleyen Aran, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Üretken yapay zeka insan beyninin kapasitesini artıracak ve insanı çok farklı bir olgunluk seviyesine çıkaracak bir teknoloji. Artık beynimizi gereksiz şeylerle doldurmak zorunda olmayacağız ve insan beyninin bundan sonraki evrimi çok daha farklı şekilde ivmelenerek gelişecek. Yapay zekayı böyle kritik bir konumda gördüğümüz için yatırım yapıyoruz. Koç Üniversitesi ile açtığımız Yapay Zeka Araştırma Merkezi akademik anlamda çalışmak isteyen gençlerimize vesile oluyor. Girişimcilik ekosisteminin de bu yaptıklarımızla beraber onun bir tanımlayıcısı olduğunu düşünüyorum. Bunların bir süre sonra kartopu gibi büyüdüğünü ve ülke ekonomisine katkı sağladığını görmeyi diliyorum.”
Milyonlara fırsat
Barış Karakullukçu ise, bankanın inovasyonun dönüştürücü gücüne, girişimlerin sınırsız potansiyeline ve girişimcilik ruhuna verilen desteklerin kalıcı mirasına olan inancını vurgulayarak, “Girişimciler, fikirleri ve endüstrileri şekillendirme küresel zorlukları çözme ve milyonlarca insan için fırsatlar yaratma potansiyeline sahipler. Bu inovasyon tohumlarının büyümesi için doğru ortamı, kaynakları ve destekleri sağlamayı hedefliyoruz. Girişimlerin başarılı olması sadece finansal kaynaklara bağlı değil, onlara sunulacak rehberlik, teknik destek, güçlü ağ imkanları, sektörel uzmanlık ve mentorluk gibi katkılar da büyük önem taşıyor” dedi.
Yapay Zeka Fabrikası kuruluyor!
Etkinlikte, Yeni Nesil Girişimcilik çatısı altında hayata geçirilen Yapay Zeka Fabrikası da tanıtıldı. Yapılan açıklamaya göre yapay zeka dikeyinde topluluk ve yatırım portföyü oluşturarak ekonomik ve stratejik bir değer elde etme hedefiyle oluşturulan Yapay Zeka Fabrikası için geçtiğimiz 6 ay boyunca binlerce yapay zeka girişimi tarandı, yüzlercesi ile yakın temas kuruldu. Girişimler, 3 aylık frekanslarla düzenlenen jüri günleri ile Türkiye’nin yapay zeka alanında en donanımlı akademisyenleri ve teknoloji liderlerinden oluşan bir jürinin karşısında girişimlerini anlatma imkânı buluyor. Şu ana kadar gerçekleştirilen iki jüri günü etkinliği ile toplam 11 girişim programa dahil edildi. Ekimde üçüncü jüri günü planlanıyor.
Şu ana kadar 100. Yıl Girişim Sermayesi ile 7 girişime yatırım yaptıklarını; Yapay Zeka Fabrikası aracılığıyla 11 girişime destek vermeye başladıklarını ve onların yatırımlarını da önümüzdeki dönemde gerçekleştirmek için çalıştıklarını söyleyen Karakullukçu, “Yılsonuna kadar yatırım yaptığımız girişim sayısı 15’i bulacak. Birinci yılı tamamladığımızda da 100. Yıl Girişim Sermayesi ve İş Bankası’nın desteklediği diğer girişim sermayesi fonları aracılığıyla yaptığı yatırım miktarını 50 milyon dolara çıkarmış olacağız” dedi.
Bir yanıt bırakın