MİTHAT YURDAKUL Ankara – Deprem sonrası yeniden yapılaşmada en önemli sektörlerden birisi çimento sanayisinde tedarik sıkıntısı beklenmiyor. TÜRKÇİMENTO Başkanı Fatih Yücelik, “Bölgede faaliyet gösteren 10 çimento fabrikamız, yürütülecek iskan çalışmaları için çimento sağlayabilecek durumda. Yakın lokasyonlardaki fabrikaları da dahil edecek olursak toplam 17 fabrika bölgeye çimento gönderebilecek” dedi. Türkiye’de çimento üretiminin standartlarla güvence altına alındığını anlatan Yücelik, “Kuruluşlar, bir fabrikadan üretim aşamasında yılda 6 kez numune alarak laboratuvar testlerine, 1 kez de fabrikadaki tüm üretim zincirini baştan sona yerinde inceleyerek genel denetime tabi tutuyor. Tüketicilerin de konut alırken yapı malzemeleri kalitesi hakkında mutlaka bilgi edinmelerini öneriyoruz” dedi.
Yılda 6 numune…
Yücelik, Milliyet’e yaptığı açıklamada, 2022 sonu itibarıyla yaklaşık 74 milyon ton çimento üretimi beklediklerini belirterek, “Bölgede faaliyet gösteren 10 çimento fabrikamız, yürütülecek iskan çalışmaları için çimento sağlayabilecek durumda. Ayrıca yine yakın lokasyonlardaki fabrikaları da dahil edecek olursak toplam 17 fabrika bölgeye çimento gönderebilecek. Çimento tedarikinde herhangi bir sıkıntı bulunmuyor” dedi.
Türkiye’de çimento üretiminin standartlarla güvence altına alındığını anlatan Yücelik, şunları kaydetti:
“Bu kalite standartları TS EN 197-1 ve TS EN 197-5 olmak üzere iki çatı standarttır. Türkiye’deki entegre fabrikaların hiçbirinde bu standarda uygun olmayan çimento üretimi mümkün değil. Fabrikaların standartlara uygun üretimi; Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nca onaylı bağımsız kuruluşlar tarafından düzenli olarak denetlenir. Kuruluşlar, bir fabrikadan üretim aşamasında yılda 6 kez numune alarak laboratuvar testlerine, 1 kez de fabrikadaki tüm üretim zincirini baştan sona yerinde inceleyerek genel denetime tabi tutuyor.
Uygunluk olduğu takdirde CE belgesi ile güvenlik ve kalitesini garanti altına alıyor. Türk çimentosu standartlara uygunluğu ve kalitesiyle Avrupa’nın lideri, dünyanın beşinci büyük üreticisi konumunda. İnşaatı yapanlar ve konut alanlar için öncelikle dikkat edilmesi gereken husus, kalite ve güvenlik.
Yapılarımızı inşa ederken güvenli tasarım ve yapım teknikleri uygulanmalı ve beton kalitesine muhakkak dikkat edilmeli. İnşaat çalışmalarında standartlarına uygun yapı malzemeleri kullanılmasını, tüketicilerin de konut alırken yapı malzemeleri kalitesi hakkında mutlaka bilgi edinmelerini öneriyoruz.”
İÇ TALEP ARTACAK, İHRACAT DÜŞECEK
TOBB liderliğinde bir araya gelen inşaat malzemesi üreticilerinin, girdi maliyetlerinde bir artış yaşanmadığı sürece, deprem bölgesinde yapılacak konutlarda kullanılacak inşaat malzemelerinde fiyat artırılmamasında mutabık kaldığını hatırlatan Yücelik, “Sektörümüz bu konuda tüm desteği ortaya koyacak” dedi. Yücelik, çimentoda iç piyasadaki talep artışını karşılamanın birinci öncelik olduğunu vurgulayarak, “Kentsel dönüşümle iç piyasa talebinin geçtiğimiz yıllara nazaran daha yüksek olmasını bekliyoruz. Bu noktada ihracatımızın ton bazında düşmesini bekliyoruz” dedi.
Bir yanıt bırakın