AB’ye giden yol tarımdan geçiyor

MELTEM GÜNEŞ / Ankara – Tarım ve Orman Bakanlığı, 2023 yılı Mali Durum ve Beklentiler Raporu’nu yayımladı. Raporda, Türkiye’nin tarım politikalarında planlı üretim, sürdürülebilirlik, arazi ve su kaynaklarının verimli kullanımı, girdi maliyetlerinin düşürülmesi gibi konular ön plana çıkarken, organik ve iyi tarım çalışmalarının Avrupa Birliği’ne (AB) uyum politikalarına da önemli katkılar sağlayacağının altı çizildi.

Türk ürünlerinin uluslararası alanda tescillenmesi, beklenen katma değerlerin sağlanması, aranır ve talep edilen ürünler olması amacıyla Bakanlığın Eylül/Ekim 2023 tarihinde “AB Yolunda Coğrafi İşaretler Çalıştayı” düzenleyeceği aktarıldı. Rapora göre, AB tescili için başvurulan ancak yıllardır tescili olmayan ürünler için de bir yol haritası oluşturulacak. AB Komisyonu’ndan bir uzmanın da çalıştaya online olarak katılması planlanıyor.

Raporda, bitkisel üretim maliyetleri içerisinde mazot ve kimyevi gübrenin toplamda yüzde 35-40 gibi bir paya sahip olduğu belirtilerek, çiftçilerin fiyat artışından kaynaklanan mağduriyetinin kısmen de olsa önlenmesi ve tarımsal üretim maliyetlerinin düşürülmesi için mazot ve gübre desteğinin önemine dikkat çekildi.

Ödenek kullanılmadı

İklim Değişikliğinin Su Kaynaklarına Etkisi faaliyeti için kanun ile 2 milyon 388 bin TL ödenek ayrıldığı ancak ilk altı ay itibari ile tahsis edilen ödenekten harcama yapılmadığı kaydedildi. Toprak ve Su Kaynakları Araştırmaları faaliyeti için tahsis edilen 15 milyon 500 bin TL’lik ödeneğin ise 2 milyon 488 bin TL’lik kısmının harcandığı belirtildi.

Raporda, 2023 yılı sonuna kadar yürütülecek faaliyetler de sıralandı. Buna göre, iklim değişikliğine bağlı olarak tarım takviminde ortaya çıkan değişim analiz edilerek uygun ekim ve gübrelemeye yönelik çalışmalar planlanacak. Fazla su ihtiyacı olmayan ürünlerin yetiştirilmesi için projeler uygulanacak. Havza Bazlı Destekleme Modeli kapsamında meyvecilik havzalarının oluşturulması için gerekli modelleme yapılacak.

Çiftçiye su eğitimi

Rapora göre, iklim değişikliğinde farkındalık ve sulamanın etkinliğinin artırılması amacıyla bu yılın ilk altı ayı itibarıyla; çiftçilere yönelik olarak “Basınçlı Sulama Sistemleri” ve “Etkin ve Verimli Sulama Sistemleri” konulu 19 eğitim düzenlendi ve 472 üretici sertifika aldı. 132 çiftçiye yönelik uygulamalı eğitim inceleme gezileri ve panel düzenlendi. Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) kapsamındaki illerde pamukta sulamanın etkinliğinin arttırılması amacıyla gerçekleştirilen 21 adet eğitim ve yayım faaliyetine ise 381 çiftçi katıldı.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*