Mehtap Gökdemir – CHP’de parti içi muhalefet olağanüstü kurultay için harekete geçti. İlk etapta tüzük kurultayının toplanması için gerekli imza sayısına ulaşmak amacıyla kolları sıvayan parti içi muhalefet, kurultay delegelerinin yarıdan bir fazlasından imza alma gücünü bulursa, kurultay gündemine güvenoyu ve seçim maddesini koymayı da planlıyor. CHP kulislerinde ise Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun olağan kurultaya kadar yol temizliği yapacağı ve MYK’da değişikliğe gidebileceği konuşuluyor.
Milletvekili Genel Seçimi’nde parlamentoya istediği oranda milletvekili gönderemeyen CHP’de, Cumhurbaşkanı seçiminin de kaybedilmesinin ardından parti içi muhalefet düğmeye bastı. Bir grup eski il başkanının başını çektiği grup yol haritasını belirledi. Buna göre muhalif grup ilk etapta, tüzük kurultayının toplanması için çalışma başlattı. Haziran sonu Temmuz başında tüzük kurultayı yapılması için imza toplamaya başlama kararı alan grup, Genel Merkez’in “hayır” demesi halinde mahkeme kararıyla tüzük kurultayının yapılmasını sağlayacaklarını ifade ediyor.
‘270 İMZA YETERLİ’
Milliyet’e konuşan kaynak, “En kötü büyük bir tüzük kurultayı yapacağız. Bizim gibi 40’tan fazla il başkanı var, hepsi de kurultay delegesi ve kurultay delegelerinin üzerinde etkin. Beşte bir imzayla tüzük kurultayı toplanır. 270 imza yeterli. Bizim en önemli hedefimiz bu tüzüğü demokratik hale getirip siyaset yapan herkesin emeğini teminat altına almak” dedi.
Tüzük kurultayında yapılması istenilen değişikler ise şöyle sıralanıyor: “Milletvekili adayları, ilçe belediye başkan adayları önseçimle belirlenmeli. Belediye meclis üyeleri fermuar sistemiyle yarısını belediye başkanı yarısını örgüt seçmeli. Parti Meclisi’nde MYK’yı Genel Başkan değil, PM üyeleri seçmeli.”
Tüzük kurultayı için bir hafta içinde imza toplanmaya başlanacağını söyleyen muhalif kaynaklar, “artık bu partiyi tek adamın iki dudağı arasından kurtaracağız, tüzük sayesinde” görüşünü dile getiriyor. Kılıçdaroğlu ile bu aşamada görüşmeyeceklerini de ifade eden kaynaklar, “İmzaları noter kanalıyla kendisine, Genel Merkez’e arkadaşlarımız aracılığıyla iletiriz” dedi. Tüzük kurultayı isteyen grup önümüzdeki günlerde büyük bir toplantı yapacak. Milliyet’e konuşan kaynak, “Gerekirse tüzük kurultayının dışında olağanüstü kurultayı da düşünebiliriz. Hem Parti Meclisi hem genel başkan seçimli. Tabanın çoğunluğu ‘Genel Başkan görevini artık yeni bir ekibe devretmeli’ diyor. Taban üzgün, kırgın. Tüzük kurultayında bir önerge verirsiniz, seçimli kurultaya da dönüştürebilirsiniz. O salt çoğunluğa bağlı” dedi. Parti kulislerinde ise, muhalif grubun harekete geçmesine ilişkin “Hareketlenmeler olur. İmza toplanır. Ancak genel başkan seçimli olağanüstü kurultay için gerekli imza toplanması zor gözüküyor” yorumları yapılıyor.
Kulislerde Kılıçdaroğlu’nun olağan kongre sürecini başlatacağı, sonbaharda da kurultayı yapmayı planladığı ifade ediliyor. Kurultayın yerel seçim sonrasına bırakabilme olasılığına da dikkat çekilen kulislerde, “Ancak o kurultayda Genel Başkan aday olmayabilir” iddiasını dile getiriliyor. Şu değerlendirme yapılıyor: “600-700 kızgın delege var. Bu kızgın delegenin ikna edebilmesi için Genel Başkan’ın güçlü bir MYK değişikliği yapması lazım. Genel Başkan olağanüstü kurultay taleplerinin önünü kapatmak için delegeyi ikna edecek MYK’yı oluşturmalı. Kurultaya kadar yol temizliği ve çevre temizliği yapılması lazım. Çevre temizliğinin de kapsamı önemli. Örgütün tepkisinde olan isimler MYK’da olmamalı.”
CHP’nin son kurultayında 1357 delegesi vardı. Parti Tüzüğü’ne göre, Genel Başkan; doğrudan ya da Parti Meclisi’nin kararı ya da kurultay üye tamsayısının beşte birinin 15 günlük süre içinde noterden onaylı imzaları ile yaptıkları başvuru üzerine olağanüstü kurultay toplantıya çağrılabiliyor. Olağanüstü kurultayın gündemi, isteyenlerce düzenleniyor. Olağanüstü kurultay isteminde bulunan kurultay üyelerinin sayısı üye tamsayısının salt çoğunluğunu sağlıyor ise gündeme, güvenoyu ve seçim maddesi konulabiliyor.
MYK PERŞEMBE, PM CUMARTESİ TOPLANIYOR
MEHTAP GÖKDEMİR Ankara – CHP’de perşembe günü MYK, cumartesi günü Parti Meclisi toplantılarında yapılacak değerlendirmeler ışığında bundan sonraki süreçte izlenecek yol haritası şekillendirecek. CHP Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun parlamento dışı kalması nedeniyle parti yeni dönemde Grup Başkanı olarak görev yapacak ismi de bu süreçte belirleyecek. CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel’in Grup Başkanlığı’na aday olduğunu duyurduğu CHP’de, kulislerde 3 grup başkanvekilliği için ise, 8 isim öncelikle dillendiriliyor. Bu isimler, Zeynel Emre, Ali Mahir Başarır, Murat Emir, Murat Bakan, Mahmut Tanal, Ali Öztunç, Bülent Tezcan ve Gökhan Günaydın olarak sıralanıyor.
KOMİSYONDAKİLERE TEPKİ VAR
Parti kulislerinde MYK’da değişiklik beklentisi hakim. Bu çerçevede milletvekili aday tespitinde yer alan 8 kişilik komisyonda görev alan Muharrem Erkek, Veli Ağbaba, Onursal Adıgüzel, Oğuz Kaan Salıcı, Faik Öztrak, Selin Sayek Böke, Bülent Tezcan, Engin Özkoç’a tepki olduğu ifade ediliyor. Faik Öztrak, Ali Öztunç, Bülent Kuşoğlu, Gamze Akkuş İlgezdi, Gülizar Biçer Karaca, Seyit Torun’un MYK’da yerlerini koruyabileceği Öztunç’un grup yönetimine de kaydırılabileceği belirtiliyor. MYK’ya girmesi beklenenler arasında Müslim Sarı, Tekin Bingöl, Yaşar Seyman, Yunus Emre, Ednan Arslan, Gürsel Erol, Zeynel Emre, Candan Yüceer, Emre Yılmaz’ın isimleri sayılıyor. Kulislerde, Ekrem İmamoğlu’na yakınlığı ile bilinen Gökhan Günaydın’ın da MYK’da olabileceği konuşuluyor.
Bir yanıt bırakın