Demokrasi şehitleri anıldı

İSTANBUL AA – Merhum Başbakan Adnan Menderes, Dışişleri Bakanı Fatin Rüştü Zorlu ve Maliye Bakanı Hasan Polatkan’ın idam edilişlerinin 63. yılı dolayısıyla Topkapı Anıt Mezar’da anma programı düzenlendi.

Programa İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın yanı sıra AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ömer İleri, İstanbul Valisi Davut Gül, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, İstanbul Emniyet Müdürü Zafer Aktaş, AK Parti İstanbul İl Başkanı Osman Nuri Kabaktepe ile Menderes, Zorlu ve Polatkan’ın aileleri katıldı. Programda konuşan Yerlikaya, düzenlenen törenin bir yastan, bir anmadan ibaret olmadığını söyledi.

‘Utanç verici’

Menderes Türkiye’sinde yeni bir hikaye yazıldığını vurgulayan Yerlikaya, şöyle devam etti: “Peki sonra ne oldu? Tarihe kara bir leke olarak geçen 27 Mayıs darbesi yaşandı. Bu yükseliş hikayesinin en acı dolu, en yürek burkan günleri yaşanmaya başladı. Yassıada günleri… Başta 3. Cumhurbaşkanımız Sayın Celal Bayar ve nezaket timsali Başvekilimiz Adnan Menderes olmak üzere aralarından bakanların, milletvekillerinin, komutanların ve bürokratların olduğu 592 kişi 11 ay boyunca yargılandılar. Yaşananlar sadece demokrasi adına değil, adalet adına da insanlık adına da utanç vericiydi. Kalem kırılmıştı. Onu ve iki arkadaşını bir seher vakti idam sehpasına çıkardılar. Oysa, Menderes ve dava arkadaşlarının şahsında mahkum edilen de dar ağacına çıkarılan da bizatihi milletimizin özgür iradesiydi.”

‘Gönlümüzde yaşıyor’

Yerlikaya, Adnan Menderes’in milletin gönlünün en müstesna yerinde yaşamaya ve yaşatılmaya devam ettiğini kaydetti. 

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ömer İleri de darbe ve darbeciliğin Türkiye’de artık tozlu raflara kalktığını vurgulayan İleri, 15 Temmuz hain darbe girişiminin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın çağrısıyla kahramanca püskürtüldüğünü, millette artık darbeler ve darbeciler noktasında önemli bir hassasiyeti oluştuğunu ifade etti. İstanbul Valisi Gül de törenin devlet töreninden ziyade bir millet töreni olduğunu, 27 Mayıs’ın milletin iradesiyle, milletin demokrasiye sahip çıkmasıyla birlikte artık bayram olmaktan çıktığını, şehitlerin anıldığı, şehitlere dua edildiği bir ortama dönüştüğünü kaydetti.

‘Ülkemiz bir daha böyle acılar yaşamasın’

Eski Başbakan Adnan Menderes’in gelini Ümran Menderes, 27 Mayıs 1960 ve 16-17 Eylül 1961 tarihlerinin, Türkiye’nin siyasi tarihinde kara bir leke olarak yer aldığını söyledi. Yaşanan olaylardan ders çıkarılmadığını belirten Menderes, “Darbelerden medet umup, iktidar hayalleri kurmak hiçbir partiye yarar getirmeyeceği gibi ülkemize de büyük zarar vermektedir. Maalesef biz İstiklal Madalyası sahibi başvekilimizi, çok kıymetli dışişleri vekilimizi ve maliye vekilimizi astık. Umut ederim ülkemiz bir daha böyle acılar yaşamasın” diye konuştu.

‘Yaşananları unutmadık’

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz: Adnan Menderes’e, kuruluşun, kurtuluşun ve demokrasinin şehri Kütahya’dan rahmet diliyoruz. Bu güzel vatana hep birlikte en iyi şekilde sahip çıkacağız. Bir daha o acı hadiselerin yaşanmaması için demokrasimize sahip çıkmalıyız. Bugün millet, kendi değerlerini bir kez daha unutmadığını gösterdi.

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik: Darbeciler tarafından idam edilen dönemin başbakanı merhum Adnan Menderes ile bakanlar Fatin Rüştü Zorlu ve Hasan Polatkan’ı şehadetlerinin 63. yıl dönümünde rahmetle anıyoruz. Türkiye’de milli iradeyi gasbetmeye dönük olarak dış kaynaklı projeler olduğu net bir şekilde görülen tüm müdahaleleri lanetliyoruz.

 İYİ Parti resmi sosyal medya hesaplarından yapılan paylaşımda “27 Mayıs darbesinin ardından idam edilişlerinin 63. yılında; Adnan Menderes, Fatin Rüştü Zorlu ve Hasan Polatkan’ı rahmetle anıyor; Türk demokrasi tarihinin bir daha böyle utanç sayfalarına konu olmamasını diliyoruz” denildi.

Uysal’dan anma

Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal ve İstanbul İl Başkanlığı yöneticileri de Topkapı’daki Anıt Mezarı ziyaret ederek Menderes, Zorlu ve Polatkan’ı vefatlarının 63. yıl dönümünde andı.

 

 

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*