ASLIHAN ALTAY KARATAŞ Ankara – Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde yaklaşık 4 saat 15 dakika süren toplantının ardından Erdoğan, özetle şu açıklamalarda bulundu:
YARALARI SARIYORUZ: Kimi vicdan ve ahlak fukaraları hala depremzedelere hakaret etmekte, onların acıları üzerinde tepinmekte ısrar ederken biz yaraları sarmayı sürdürüyoruz. Şehirlerimizi hızla yeniden ayağa kaldırmak için bölgede ardı ardına temel atma törenleri gerçekleştiriyoruz. Yakında temel atmanın yanısıra açılış törenleriyle de yeni evlerine kavuşmanın sevincini depremzedelerimizle paylaşacağız.
SİVİL ANAYASA ÇALIŞMASI: Türkiye’yi darbe anayasasından tamamen kurtarıp demokrasimize yakışır sivil bir anayasayla buluşturma çabalarımızı Meclisimizin açılmasıyla birlikte ittifak ortaklarımızla istişare içinde yeniden başlatacağız.
YOĞUN PROGRAM: Dün Soçi’de Rusya Devlet Başkanı Sayın Putin ile oldukça kapsamlı ve verimli bir görüşme gerçekleştirdik. Haftasonu G-20 Liderler Zirvesi için Hindistan’da olacağız. Bir sonraki hafta sonu ise BM Genel Kurulu’nda ülkemizi temsil etmek ve çeşitli görüşmeler yapmak üzere Amerika’ya gideceğiz.
G-20’DE 3.SIRADA: 2023 yılı ikinci çeyrek büyüme rakamları açıklandı. Buna göre yılın ilk çeyreğinde düzeltilmiş rakamıyla yüzde 3,9 büyüyen Türkiye ekonomisi, ikinci çeyreği de yüzde 3,8 ile tamamladı. Böylece Türkiye 2023 yılı ikinci çeyreğinde OECD ülkeleri arasında Kostarika’nın ardından en yüksek oranda büyüyen ikinci, G-20 ülkeleri arasında ise Çin ve Endonezya’yı takiben 3. devlet olmayı başardı. Ağustos ayını yine bir rekoru ifade eden 21,6 milyar dolarlık ihracatla kapattık.
SORUN PSİKOLOJİK: Ağustos ayı verileriyle birlikte yıllık enflasyonun yüzde 56’ya yükselmesi, hayat pahalılığıyla mücadelemizi daha sıkı yürütmemiz gerektiğine işaret ediyor. Hiç şüphesiz bu uzun, zorlu ve sabır isteyen bir süreçtir. Enflasyonu da dize getireceğimize tüm kalbimizle inanıyoruz. Döviz kuru ve enflasyondaki yükseliş fiyatları doğrudan etkiliyor. Ancak etiketlerde ve ilanlarda tüm bu faktörlerdeki değişimle izah edilemeyecek yüksek oranda fiyat artışı yapılıyor. Çalışanların ücretlerine yapılan her artış daha para insanların cebine girmeden kat be kat fazlasıyla her ürüne her hizmete yansıtılıyor. Aynı ürün veya hizmetin farklı yerlerdeki fiyatları arasındaki makasın çok açıldığı durumlar da var. Demek ki kurdaki ve enflasyondaki artış oranlarının ötesinde bir fiyatlama güdüsüyle karşı karşıyayız. Bu da karşımızdaki sorunun ekonomik değil psikolojik olduğuna, hayat pahalılığıyla, enflasyonun farklı gerçekleri gösterdiğine işaret ediyor. Devlet olarak bir yandan hayat pahalılığını körükleyen psikolojik faktörler ve bu durumu fiyatlara yansıtan mekanizmalarla mücadele ediyor, bir yandan enflasyonu düşürecek programları kararlılıkla uyguluyoruz.
MEN CEZALARI GELECEK: Yılbaşında tüketicilerin şikayetleri doğrultusunda hazırladığımız yeni düzenlemeler yürürlüğe girecek. Tüm denetimler ve cezalar önemli olmakla birlikte idari para cezaları bunun yanında kapatma ve men gibi cezaların daha caydırıcı hale gelmesi gerektiği açıktır. Hazırlıkları başlayan 2024 bütçesinde inşallah bu doğrultuda gereken adımları atacağız.
‘Tüm bireylerin var olma hakkına saygı mecburiyettir’
BOZGUNCULUK: Milletimizi karamsarlığa sürükleyerek çalışma, üretme, mücadele azmini kırmak isteyenler her mecrayı kullanıyor. Otobüslerde, metrolarda, mağazalarda, yolda insanlarımızı taciz etme noktasına varan küstahlıklarla daha çok karşılaşmaya başladık. Kültür, sanat gibi, spor gibi hepimizi müşterek değerlerimiz, sevinçlerimiz, gururlarımız etrafında birleştirilmesi gereken alanları, ne yazık ki bozgunculuk aracı haline getirmeye kalkanlar olduğunu görüyoruz. Bu ülkeyi bir avuç azınlığın malı, bu milleti de aynı azınlığın kölesi olarak gören müstekbirlerin devri çoktan kapanmıştır. Özellikle sandıkta yaşadığı hezimetin faturasını 28 milyon vatandaşımıza kesmeye çalışan kibir kuleleri tamamen beyhude bir uğraş içindedir. Herkes Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olsun olmasın, tüm bireylerin var olma, yaşama, kendini ifade etme hakkına ve oy tercihlerine saygı göstermek mecburiyetindedir. Sırf yabancı diye sırf başka bir dil konuşuyor diye sırf başı örtülü, çarşaflı, takkeli, sakallı diye insanlara laf atmak, hakaret etmek, el uzatmak asla kabul edebileceğimiz bir davranış değildir.
Çiftçiye mazot ve gübre desteği
11.5 MİLYAR LİRA: Çiftçilerimize bugüne kadar toplam 40 milyar liralık ödeme yaptık. 2022’de ilk defa hububat için mazot ve gübre destekleri kasım ayından itibaren ayni olarak kullanmak üzere çiftçilerimizim Ziraat Bankası hesaplarında tanımlanmıştı. Üreticilerimiz önceden desteklerini kullanma imkanına kavuşmuştu. Buradan bir müjdemizi çiftçilerimizle paylaşmak istiyorum. 2024 yılı Mart ayında ödenecek olan 2023 üretim yılı buğday, arpa, yulaf, çavdar, tritikale ve çeltik üreticilerimizin mazot ve gübre desteklerini, 2023 Ekim ayından itibaren Ziraat Bankası hesaplarında tanımlayacağız. Ödemeyi öne çekerek kışlık ekimleri öncesinde üreticilerimizin yanında olacağız. Bu kapsamda toplam 11.5 milyar liralık desteği çiftçilerimizin istifadesine sunacağız.
Bir yanıt bırakın