AYLİN RANA AYDİN – Avrupa Mobilya Üreticileri Federasyonu verilerine göre, mobilya atıklarının yüzde 90’ına yakını yakılırken, yalnızca yüzde 10’u geri dönüştürülebiliyor. Türkiye’de ise mobilya sektöründe yeterli geri dönüşümün sağlanamadığı belirtilirken, mobilya değiştirme sıklığı da atıkların artmasında rol oynuyor.
Sektör, mobilyada yeniden kullanım oranını artırmak, çevreci mobilya üretimini teşvik etmek, eko etiket standartları getirmek gibi teşviklerin yapılması gerektiğinin de altını çiziyor.
MODOKO Başkanı Koray Çalışkan, mobilyada geçmiş yıllara oranla mobilya değiştirme sıklığının 8 yıla kadar düştüğünü dile getirdi. Taşınmalarda, trend takibinde tüketicilerin mobilyalarının hemen değiştirdiğini belirten Çalışkan, “Değiştirilen her mobilya ise çöp yığınlarının arasına karışıyor ya da yakılıyor. Bu da her yıl mobilya üretiminin yüzde 70’inin çöpe gitmesi, başka bir ifadeyle ülke ekonomisine zarar verilmesi anlamına geliyor” dedi.
Çevreci üretim…
Avrupa Mobilya Üreticileri Federasyonu (UEA) istatistiklerine göre, AB’deki mobilya atıklarının toplam kentsel katı atık akışının yüzde 4’ünden fazlasını oluşturduğunu kaydeden Çalışkan, şöyle devam etti:
“AB mobilya atıklarının yüzde 80 ila 90’ını yakıyor, sadece yüzde 10’unu geri dönüştürüyor. En çok mobilya atığında bulunan ülkeler sıralamasına bakıldığı zaman 2 milyon ton üzerinde atıkla Almanya geliyor. İtalya, mobilya geri dönüşümü noktasında iyi bir noktaya geldi. Yani mobilyayı geri dönüşümde yeniden toz haline getiriyorlar ve bunu belirli işlemler dahilinde yeniden MDF haline getirip kullanıyorlar. Türkiye’de ise geri dönüşüm yok. Mobilyada sürdürülebilirlik için çocuklarımızın geleceği için geri dönüşüm konusunu ivedilikle devreye sokmalıyız.”
Mobilyada yeniden kullanım oranını artırmak, çevreci mobilya üretimini teşvik etmek, eko etiket standartları getirmek, yeşil ürün işareti tüketiciyi çevresel ürünleri kullanmaya yönelik teşvikte bulunmak, tüketicilerin mobilyaları yeniden kullanım ve geri dönüşüme yönelik iade etmeleri için teşvikler yapılabileceğini söyleyen Koray Çalışkan, geri dönüşüm sektöründe mobilya hurdacılığı üzerine yeni bir alt kategori oluşturulabileceğini sözlerine ekledi.
Bir yanıt bırakın