İhracatta çıta yükseltilecek

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, eylül ayında açıklanacak Orta Vadeli Program’ın ipuçlarını, İstanbul Sanayi Odası’nda (İSO) verdi. Ağustos toplantısını “Ekonomiyi Yeniden Yapılandırmaya Yönelik İstişareler ve OVP Öncesi Süreçte Sanayi/İhracat Dünyamızın Sorunları ve Çözüm Önerilerini Değerlendirmek” ana gündemiyle yapan İSO Meclisi’ne katılan Bakan Bolat, burada yaptığı konuşmada, “Hedefi olmayana rüzgar yardım etmez. Beş yıllık vizyon hedefimizde önemli hedefler belirledik” dedi. Bolat şöyle devam etti:

“2028 İhracat Tanıtım ve Pazarlama Vizyonumuz ile yepyeni proje ve faaliyetleri sizlerle birlikte hayata geçirmek arzusundayız. Bu çerçevede mal ihracatımızı 400 milyar dolara, hizmetler ihracatımızı 200 milyar dolara çıkarmayı hedefliyoruz. Ülkemizin küresel mal ihracatından aldığı payı yüzde 1,2’ye, küresel hizmet ihracatından aldığı payı yüzde 2,1’e yükselteceğiz. Yüksek ve orta-yüksek teknolojili ürün ihracatımızın payını yüzde 50’ye yükselteceğiz. KOBİ’lerin ihracattaki payını yüzde 40’a çıkaracağız. Türkiye e-ihracat platformu ve e-kolay ihracat platformu gibi kanallarla e-ihracatın toplam ihracattaki payını yüzde 10’a çıkaracağız. İhracatı 1 milyar doların üzerinde gerçekleştiren il sayımızı 40’a, 5 milyar doların üzerinde ihracat gerçekleştiren il sayımızı 15’e, 10 milyar doların üzerinde ihracat gerçekleştiren il sayımızı 10’a yükseltmeyi hedefliyoruz. Serbest bölgelerimizin sayısını 25’e çıkaracak ve bölgelerin yüksek teknolojili ürün ihracatını artıracağız.”

Bolat, üreticiyi, sanayiciyi, çiftçiyi ithalat baskısına ve haksız rekabete karşı daha etkin bir şekilde koruyacaklarını da sözlerine ekledi.

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan ve İSO Meclis Başkanı Ender Yılmaz ile birlikte TOBB tarafından İSO’ya teslim edilen Togg’u inceledi. Bolat, Ticaret Bakan Yardımcıları ve İSO yönetimi, Togg ile hatıra fotoğrafı çektirdi. Togg’un plakasında yer alan 1952, İSO’nun kuruluş yılını sembolize ediyor.

‘OVP, gerçekçi çözüm getirmeli’

İSO Başkanı Erdal Bahçıvan şunları kaydetti:

“OVP’den en büyük beklentimiz, makro-finansal istikrarımızı güçlendirmek için bir yol haritası ortaya koyması, finansmana erişim sorununda gerçekçi çözümlere zemin hazırlaması ve belki de en önemlisi, mevcut küresel rekabet ortamında sanayici ve ihracatçımızın ihtiyaç duyduğu yapısal reformları içermesidir. Program bu kez kararlılıkla uygulanmalıdır. Aynı zamanda OVP oluşturulurken sanayinin yatırım motivasyonunu ve yatırım enerjisini kaynak yetersizliğinden dolayı sekteye uğratmamalıyız.”

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*