Aslıhan Altay Karataş / ANKARA – Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ekonomide 3 yıllık yol haritasını çizen Orta Vadeli Program’ın (OVP 2024-2026) tanıtım toplantısında, “Enflasyonu yeniden tek haneye düşüreceğiz. Sabit ve dar gelirli kesimlerin alım gücünü yükselteceğiz. Sağlıklı ve kaliteli bir büyüme sağlayacağız” dedi. Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Ekonomi Koordinasyon Kurulu üyesi bakanlar ve bürokratların katıldığı tanıtım toplantısındaki konuşmasında özetle şunları söyledi:
REFORM ADIMLARI: Önceki dönemden farklı olarak yeni programda yapısal dönüşümlere özel bir başlık açtık. Büyüme ve ticaretten fiyat istikrarı ve finansal istikrara beşeri sermaye ve istihdamdan yeşil ve dijital dönüşüme afet yönetiminden kamu maliyesiyle iş ve yatırım ortamına, 7 temel alanda öncelikli reform adımlarını belirledik. Program döneminde ekonomik büyümeden kesinlikle taviz vermeyeceğiz. Yüksek katma değerli yatırımların önünü açarak ve finansmanını kolaylaştırarak sağlıklı ve kaliteli bir büyüme sağlayacağız. Bununla birlikte sıkı para politikasının da desteğiyle enflasyonu yeniden tek haneye düşürecek, cari işlemler dengesini iyileştireceğiz.
DEPREM BÖLGESİNE 3 TRİLYON LİRA: Programın ilk yılında tüm kaynaklarımızı deprem bölgesinin yeniden inşa ve ihyasına göre tahsis ettik. 2024’te deprem bölgesi için 1 trilyon liralık kaynak ayıracağız. Program döneminin tamamında yaklaşık 3 trilyon lira kaynak deprem bölgesi için kullanılmış olacak.
YÜKSEK GELİR GRUBUNA GİRECEĞİZ: 3 yıllık dönemde yüksek katma değerli özel sektör yatırımlarının öncülüğünde ortalama yüzde 4,5 oranında büyümeyi hedefliyoruz. Dönem sonunda tarihimizde ilk kez 1,3 trilyon doları aşan bir ekonomik büyüklük ve 14 bin 855 dolara çıkan fert başına milli gelir ile yüksek gelir grubu ülkeler arasına girmeyi öngörüyoruz. Program döneminde para, maliye ve gelirler politikalarını tüm araçlarıyla uygulayarak, enflasyonu artıran yapısal unsurları da ortadan kaldıracağız. Orta vadede tek haneli enflasyon rakamına ulaşacağız.
ALIM GÜCÜ YÜKSELECEK: Bir taraftan tek haneli enflasyon hedefiyle uyumlu gelirler politikası izlerken, diğer taraftan vatandaşlarımızın özellikle sabit ve dar gelirli kesimlerimizin alım gücünü yükselteceğiz. İstihdamın yıllık ortalama 909 bin kişi, toplamda da 2,7 milyon kişi artmasını ve işsizlik oranının program dönemi sonunda tek haneli rakamlarda gerçekleşmesini hedefliyoruz. Yatırım, istidam, üretim ve ihracatı önceleyen politikalarımızın merkezine; yeşil ve dijital dönüşümü içeren ikiz dönüşümü koyduk. İhracatımızı 300 milyar doların, turizm gelirlerimizi 70 milyar doların üzerine çıkartarak mal ve hizmet ihracatı gelirlerimizi tarihi seviyelere ulaştıracağız.
ATAŞEHİR’DE ENERJİ HUB’I: Ataşehir’de şu andaki İstanbul Finans Merkezi’ni aynı zamanda bizim enerji ‘hub’ımız haline getireceğiz. Nasıl birçok konuda Londra Borsası, Hamburg Borsası varsa bizim finans merkezinde enerjinin bütün ürünleri nelerse, bütün bunların pazarlamasının yapıldığı yer burası olacak. İlgili arkadaşlarımız bunun çalışmalarını yaparak suretle bu adımı atacağız. Sayın Putin’le yaptığımız görüşmelerde Trakya Doğalgaz Hub’ı olarak o da yine planlaması içerisinde ayrıca yürüyecek.
KUR KORUMALIDA DÖNÜŞÜM: Kur korumalı mevduatlarımızın kur istikrarının pekiştiği bir zeminde Türk Lirası mevduatlara dönüşmesinin yolunu açacağız. Dijital Türk Lirası ile ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Katılım finansta İstanbul’u küresel merkezlerden biri haline getireceğiz. Program döneminde ekonomimizde güvenin ve istikrarın sigortası olarak gördüğümüz mali disiplini koruyacak ve güçlendireceğiz. Güveni sağlayacağız ki istikrarı yakalayalım.
VERGİ VE SOSYAL YARDIM: Temel vergi kanunlarında yatırımcı dostu, sade, anlaşılır ve adil bir vergi sistemi oluşturmaya yönelik düzenlemeler yapacağız. Sosyal yardım sistemimizi, iş gücüne katılıma mani olmayacak şekilde, aile odaklı ve fert başına asgari bir geliri garanti edecek çerçevede yeniden kurgulayacağız.
‘YATIRIM ÇEKECEĞİZ’
Sanayide yerli üretim ve teknolojik dönüşüme yönelik ürün bazlı yatırım yol haritaları hazırlayacaklarını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan şöyle dedi: “AB ile Gümrük Birliği’nin güncellenmesi çalışmalarımızı yoğunlaştıracağız. Bürokratik ve hukuki öngörülebilirliği güçlendirerek doğrudan yatırımları ülkemize çekmeyi hedefliyoruz. Yatırımcıların faydalanması için uygun yerleri içeren yatırım yeni envanteri oluşturulacak. Yapay zeka, siber güvenlik, temiz ve sürdürülebilir enerji ile uzay teknolojileri gibi stratejik alanlarda nitelikli iş gücü yetiştirmeye yönelik kamu, üniversite, özel sektör iş birliği programlarını hayata geçireceğiz. Aile ve Gençlik Bankası ile gençlerimizin istihdamının ve girişimciliğini çeşitli kanallarla destekleyeceğiz.”
İş dünyası OVP’yi gerçekçi buldu
TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu: “Başta finansmana erişim olmak üzere iş dünyasının üretime ve yatırıma yönelik ihtiyaçlarının gözetilerek uygulanması programın başarısını artıracaktır.”
DEİK Başkanı Nail Olpak: “Ekonomide 3 yıllık yol haritamızın gerçekçi, tutarlı ve öngörülebilir olması memnuniyet verici.”
TİM Başkanı Mustafa Gültepe: “Açıklanan makro hedefler arasında özellikle ihracat ve istihdama yönelik hedefler gerçekçi ve uygun.”
İSO Başkanı Erdal Bahçıvan: “Büyüme ve ticaret, beşeri sermaye ve istihdam, fiyat istikrarı ve finansal istikrar, kamu maliyesi, afet yönetimi, yeşil ve dijital dönüşüm, iş ve yatırım ortamı ile ilgili ciddi bir vizyonun belirlenmesi çok değerli.”
İTO Başkanı Şekib Avdagiç: “Üç yıllık OVP, piyasa beklentilerinin yönetilmesi için önemli bir çıpa vazifesi görecek.”
Bir yanıt bırakın