14 Mayıs seçimleri sonucunda AK Parti’den 48, CHP’den 26, MHP’den 4, İYİ Parti’den 5, TİP’ten 1 ve Yeşil Sol’dan 30 kadın milletvekili olarak TBMM’ye girdi.
Meclis’in 28. Dönemi’nde 114 kadın milletvekili yer alacak. 14 Mayıs seçimleri sonucunda AK Parti’den 48, CHP’den 26, MHP’den 4, İYİ Parti’den 5, TİP’ten 1 ve Yeşil Sol’dan 30 kadın milletvekili olarak TBMM’ye girdi. Geçen dönem AK Parti’de 53, MHP’de 4, HDP’de 26, CHP’de 18, İYİ Parti’de ise 3 olmak üzere toplam 104 kadın vekil parlamentoda görev yapmıştı.
HİÇ KADIN VEKİLİN BULUNMADIĞI İLLER
Adıyaman, Aksaray, Amasya, Ardahan, Artvin, Bayburt, Bilecik, Bingöl, Bolu, Burdur, Çanakkale, Çorum, Elazığ, Erzincan, Iğdır, Karabük, Kırıkkale, Karaman, Kırklareli, Kırşehir, Kilis, Kütahya, Niğde, Ordu, Rize, Sinop, Tokat, Uşak, Yozgat ve Zonguldak hiç kadın vekilin bulunmadığı iller oldu.
4 KADIN TARİHE GEÇTİ
Ancak bu dönemde Nevşehir, Giresun ve Osmaniye tarihlerinde ilk kez kadın vekilleri TBMM’ye yolladı. Osmaniye’de AK Parti’den Derya Yanık, CHP’den de Asu Kaya Gedik, Nevşehir’de MHP’den Filiz Kılıç, Giresun’da ise CHP’li Elvan Işık Gezmiş, kentlerinin TBMM’ye gönderdiği ilk kadın vekiller olarak tarihe geçti. AK Parti’nin kadın vekilleri şöyle:
“Jülide Sarıeroğlu, Zehranur Aydemir, Lütfiye Selve Çam, Zeynep Yıldız, Leyla Şahin Usta, Asuman Erdoğan, Tuğba Işık Ercan, Behiye Eker, Ümmügülşen Öztürk, Rabia İlhan, Büşra Paker, Derya Ayaydın, Sena Nur Çelik, Özlem Zengin, Rümeysa Kadak, Seda Gören Bölük, Nilhan Ayan, Yıldız Konal, Şengül Karslı, Şebnem Bursalı, Ceyda Bölünmez Çankırı, Emine Yavuz Gözgeç, Emel Gözükara Durmaz, Sunay Karamik, Ruken Kilerci, Tuba Vural Çokal, Seda Sarıbaş, Belgin Uygur, Nilgün Ök, Suna Kepolu Ataman, Ayşe Keşir, Fatma Aksal, Fatma Öncü, Ayşen Gürcan, Derya Bakbak, Tuba Köksal, Fatma Serap Ekmekci, Ayşe Böhürler, Radiye Sezer Katırcıoğlu, Meryem Göka, İnanç Siraç Kara Ölmeztoprak, Havva Sibel Söylemez, Osmaniye’den Derya Yanık, Çiğdem Erdoğan Atabek, Çiğdem Karaaslan, Rukiye Toy, Cevahir Asuman Yazmacı, Çiğdem Koncagül.”
CHP 26’YA YÜKSELTTİ
CHP ise 27. Dönem 18 olan kadın milletvekili sayısını, bu dönemde 26’ya yükseltti. Adana’dan Müzeyyen Şevkin, Afyonkarahisar’dan Burcu Köksal, Antalya’dan Aliye Coşar Yüksek ve Serap Yazıcı Özbudun, Bartın’dan Aysu Bankoğlu, Bursa 1’nci bölgeden Nurhayat Altaca Kayışoğlu, Denizli’den Sema Silkin Ün, Eskişehir’den Jale Nur Süllü, Giresun’dan Elvan Işık Gezmiş, Hatay’dan Nermin Yıldırım Kara, İstanbul 1’nci bölgeden Gamze Akkuş İlgezdi ve Elif Esen (DEVA), İstanbul 2’nci bölgeden Evrim Rızvanoğlu (DEVA), İstanbul 3’ncü bölgeden Türkan Elçi, İzmir 1’nci bölgeden Sevda Erdan Kılıç, Seda Kâya Ösen, İzmir 2’nci bölgeden Gökçe Gökçen, Manisa’dan Selma Aliye Kavaf, Mersin’den Gülcan Kış, Muğla’dan Gizem Özcan, Süreyya Öneş Derici, Osmaniye’den Asu Kaya, Sakarya’dan Ayça Taşkent, Tekirdağ’dan Nurten Yontar, Trabzon’dan Sibel Suiçmez, Yalova’dan Meliha Akyol CHP vekili olarak TBMM’de yerlerini aldı.
MHP’DE 4 İYİ PARTİ’DE 5
MHP, geçtiğimiz dönem ve bu dönemde kadın milletvekili sayısını 4’te tuttu. Adana’dan Ayşe Sibel Ersoy, Çankırı’dan Pelin Yılık, Kahramanmaraş’tan Zuhal Karakoç Dora ve Nevşehir’den Filiz Kılıç Meclis’e girmeye hak kazandı. İYİ Parti ise geçtiğimiz dönem 3 kadın milletvekili sayısını bu dönem 5’e yükseltti. Bu çerçevede; Adana’dan Ayyüce Türkeş Taş, Isparta’dan Aylin Cesur, İstanbul 3’ncü belgeden Ayşe Sibel Yanıkömeroğlu, Manisa’dan Şenol Sunat, Tekirdağ’dan ise Selcan Hamşıoğlu Meclis’teki kadın milletvekilleri.
TİP’TEN TEK KADIN KADIGİL
TİP’ten tek kadın milletvekili, 27. Dönem’de de olduğu gibi İstanbul 1’nci bölgeden Saliha Sera Kadıgil oldu. Yeşil ve Sol Parti listesindeki kadın milletvekilleri ise şöyle:
Adana’dan Tulay Hatımoğulları Oruç, Ağrı’dan Nejla Demir, Batman’dan Zeynep Oduncu, Nurten Ertuğrul, Bitlis’den Semra Çağlar Gökalp, Diyarbakır’dan Halide Türkoğlu, Adalet Kaya, Sevilay Çelenk Özen, Ceylan Akça Cupolo, Gaziaintep’den Sevda Karaca Demir, Hakkari’den Öznur Bartin, İstanbul 1’nci bölgeden Keziban Konukcu Kok, İstanbul 2’nci bölgeden Özgül Saki, İstanbul 3’ncü belgeden Çiğdem Kılıçgün, Çiçek Otlu, İzmir 1’nci bölgeden Burcugül Çubuk, Kars’tan Gülüstan Kılıç Koçyiğit, Mardin’den Salihe Aydeniz, Kamuran Tanhan, Beritan Güneş Altın, Mersin’den Perihan Koca, Muş’tan Sümeyye Boz, Siirt’ten Sabahat Erdoğan Sarıtaş, Şanlıurfa’dan Dilan Kunt Ayan, Şırnak’tan Nevroz Uysal Aslan, Ayşegül Doğan Dağlı, Tunceli’den Ayten Kordu, Van’dan Pervin Buldan, Gülcan Kaçmaz Sayyiğit, Gülderen Varli.
30 YAŞ ALTINDA 5 VEKİL
28. Yasama Döneminde TBMM’de 30 yaş altında 5 milletvekili görev yapacak. Buna göre, yeni yasama döneminde AK Parti 30 yaş altında 4 milletvekilini Meclis’e taşırken, Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) bir milletvekili ile Meclis’te yer alacak.
Ankara 1. Bölge 4. sıradan milletvekili adayı gösterilen AK Parti Genel Merkez Gençlik Kolları AR-GE ve Eğitim Başkanı Zehranur Aydemir (25) parlamentonun en genç milletvekili olacak.
(Zehranur Aydemir)
24 Haziran 2018 Milletvekili Seçiminde İstanbul 3. Bölgeden milletvekili çıkardığı Rümeysa Kadak ile parlamentoda en genç milletvekiline sahip olan AK Parti, 28. yasama döneminde de bu özelliğini korumuş oldu.
(Rümeysa Kadak)
İstanbul 3. Bölgeden milletvekili seçilen Rümeysa Kadak’ın (27) yanı sıra AK Parti Gaziantep İl Gençlik Kolları Başkanı Mesut Bozatlı (29) ve İzmir 2. Bölgeden milletvekili seçilen AK Parti Gençlik Kolları Başkanı Eyyüp Kadir İnan da (30) parlamentodaki yerini almış olacak.
Yeşil Sol Parti’den ise Mardin’den aday gösterilen 28 yaşındaki psikolog Beritan Güneş Altın genç milletvekilleri arasında yer buldu.
Bir yanıt bırakın