NATO’ya üyeliği tartışmaya açık

ANKARA Milliyet – Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, İsveç’in NATO’ya üyeliğine ilişkin, “Bunun bir yük mü bir fayda mı getireceği konusu artık daha çok tartışmaya açıktır” dedi.

Fidan, Ürdün Dışişleri Bakanı Eymen es-Safedi ile Bakanlık’ta yaptıkları görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Safedi ile bölgesel ve uluslararası gelişmeler hakkında görüş alışverişinde bulunduklarını belirten Fidan, “Kurban Bayramı’nın ilk günü Stockholm’de kutsal kitabımız Kur’an-ı Kerim’e yapılan aşağılık saldırıyı ve uyarılarımıza rağmen bu saldırıya göz yumulmasını bir kez daha kuvvetle kınıyoruz. İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) İcra Komitesi, acil olarak toplandı…  Filistin davası ve Mescidi Aksa başta olmak üzere, kutsal mekanların statüsü konusunda tam bir fikir birliğimiz mevcut” ifadelerini kullandı.

‘İsrail’i kınıyoruz’

Filistin’de yaşanan gelişmeleri de yakından izlediklerini söyleyen Fidan, “Masum Filistinli kardeşlerimize yönelik baskınlar ve yerleşimcilerin saldırıları bir an evvel durmalıdır.Bu görüşlerimizi açık ve şeffaf bir şekilde İsrail makamlarına da iletiyoruz. İsrail saldırısını en güçlü şekilde kınadık” diye konuştu.

Görüşmede, Suriye meselesinde yaşanan son gelişmeleri de değerlendirdiklerini kaydeden Fidan, “Suriyelilerin geri dönüşü için bölgedeki istikrarın bir an evvel tesis edilmesini önemli görüyoruz. Bu konudaki istişarelerimizi sürdüreceğiz” dedi.

Fidan, Kur’an-ı Kerim yakılmasının İsveç’in NATO’ya üyelik sürecine nasıl etkileyeceği yönündeki soruya da şu yanıtı verdi: “İsveç’in NATO’ya üyeliğinin tartışıldığı günlerde, İsveç güvenlik sisteminin provokasyonları engellemeye yetmeyen bir yapıda olması ve NATO’ya daha fazla güç değil, sorun getirir bir görüntü çizmesi, açıkçası stratejik ve güvenlik açısından da bizi düşündürüyor. İsveç’in NATO’ya üyeliği konusunun bir yük mü yoksa fayda mı getireceği konusu artık daha çok tartışmaya açıktır… Türkiye olarak, zaman baskısının bu konuda metot olarak kullanılmasını tasvip etmedik. İsveç tarafının da tıpkı Finlandiya’da olduğu gibi terörle mücadele açısından yükümlülüklerini yerine getirmesini bekliyoruz. Terör örgütlerinin Stockholm sokaklarında, rahatlıkla her türlü eylem organize edebildiği, onlara bilerek veya bilmeyerek ev sahipliği yaptığı ortamda, bizim çok olumlu bir tablo çiziyor olmamız mümkün değil. Ama, İsveç gayretlerine devam edip ev ödevlerini yaparsa her zaman için başka alternatifler de mevcut.”

‘İsrail’in saldırıları hemen durdurulsun’

Ürdün Dışişleri Bakanı Safedi ise, İsrail ordusunun işgal altındaki Batı Şeria’nın Cenin kentindeki saldırılarına tepki gösterdi. Safedi, “İşgal altındaki Filistin topraklarında bu tip saldırıların hemen durdurulmasını, uluslararası camianın da bu konuda hızlı karar almasını ve burada hem gerginliğin hem de şiddetin durmasını istemekteyiz” dedi. Safedi, Suriyeli sığınmacıların onurlu ve gönüllü şekilde evlerine dönmeleri ve bu konuda BM’ye bağlı diğer kurum ve kuruluşların çabalarının desteklenmesi gerektiğini de ifade etti.

 

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*