Önce konut sonra yurt olacak

Çiğdem Yılmaz – Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat’taki depremler sonrası bölgeye gönüllüler tarafından çeşitli yardımlar yapıldı ve yapılmaya devam ediyor. Kocaeli’de yaşayan iş insanı Alper Kanca ile arkadaşları Vedat Pehlivan ve Günhan Karakullukçu, depremin ilk günden itibaren ellerinden geldiğince deprem bölgesi gıda ve giyim yardımı yapıyordu.
Daha sonra Hatay’a giden ve burada çadırda kalan arkadaşlar, bölgede kalıcı olarak ne yapabiliriz diye düşünürken en büyük sorunun barınma olduğunu gördüler. Hemen harekete geçen 3 arkadaş, depremzedeler için barınma imkanı sunacak daha sonra da öğrencilerin kalacağı yurt olarak kullanılabilecek bina yapmaya karar verdi. Kanca ve arkadaşları, 10 kişiden oluşan destek grubuyla, bir oda ve salon şeklinde 58 daireden oluşan çelik konstrüksiyon bina projesini hazırladı. Bu kapsamda yapılacak 3 bin 200 metrekarelik 5 katlı bina için Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Kırıkhan Meslek Yüksekokulu bitişiğindeki alana temel atıldı.

‘Kalıcı olmalı’

Proje ilgili sanayici Alper Kanca (60) şunları aktardı: “Deprem Türkiye’deki her vatandaşı etkiledi. Bizim de arkadaş grubumuz vardı. Depremden sonra bu gruptaki arkadaşlarımızla bölge için ilk etapta gıda, giyim ve benzeri ihtiyaçları gönderdik. Daha sonra üç dört arkadaş deprem bölgesine gittik ve orada depremzedelerle aynı çadırlarda iki gün kaldık. Kaldığımız iki günde hiçbir şeyin dışarıdan göründüğü gibi olmadığını gördük. ‘Burada daha fazla neler yapabiliriz?’ diye düşündük. En büyük sorunlardan biri barınmaydı. Bu barınmanın da kalıcı olması gerekiyordu. Biz de bu insanların barınma ihtiyacını nasıl giderebiliriz diye araştırırken, çelik konstrüksiyon konusunda uzman olan bir arkadaşımız, bir proje geliştirebileceğini söyledi. Sonrasında çelik konstrüksiyon ile bir bina yapmaya karar verdik.”

Yurt arsasına yapılıyor

Bölgede arsa bulmakta sıkıntı yaşandığını anlatan Kanca, Kırıkhan’da çok güzel bir arsa bulduklarını ve devlet arsayı yurt yapmak için ayırdığını ancak kaynak bulunamadığı için yurt projesinin hayata geçmediğini belirtti. Bu arsada geçici konut ve yurt yapmak üzere proje hazırlayarak bakanlıkla temasa geçtiklerini aktaran Kanca, “Bakanlıkla protokol imzaladık arazi bize devredildi ve inşaat yapmaya başladık. Adapazarı’nda bu çelik binanın tüm parçaları yapılıyor sadece Kırıkhan’da montajını yapacağız. Bu asılında aynı teknolojik bir yenilik, Türkiye’de neredeyse hiç yapılmayan bir şey. 58 dairenin mutfağı da banyosu da her şeyi Adapazarı’ndan gelecek. Dolasıyla Kırıkhan’da herhangi bir işçilik olmayacak binanın yüzde 80’i dışarıda yapılacak. Bu projenin aslında Türkiye’de yaygınlaşması da gerekiyor. Yapısal çelik çok yaygın ve yayılması gerekiyor. Hem deprem açısından çok sağlam, hem de çok hızlı yapılan bir inşaat teknolojisi. Ağustos’ta aileler yerleşecek. Biz projeye üç arkadaş olarak yola çıktı ve sonradan 10 arkadaşımız daha gönüllü olmak istedi. Arsaya 1+1 58 dairelik bir bina yapılacak. İlk etapta buraya 58 aile yerleştirilecek daha sonra ailelere ev yapıldığında, bu bina öğrenci yurdu olarak kullanılacak.” bilgilerini paylaştı.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*