‘Sokakta risk altında 42 bin çocuk var’

MELTEM GÜNEŞ Ankara  – Bu çocuklardan 17 bin 993’ünün ailesine rehberlik hizmeti verildi. Yapılan hukuki işlemler sonucunda bugüne kadar toplamda 7 bin 935 çocuk hakkında ise eğitim, danışmanlık ve sağlık tedbirleri alındı, yapılan mesleki çalışmalar sonucunda 709 çocuk kurum bakımına alındı. 13 bin 83 çocuğun Sosyal ve Ekonomik Destek Hizmeti ya da sosyal yardım programların yararlandırıldı. Bin 370 çocuğun ailesi hakkında ise adli işlem başlatıldı. Yapılan mesleki müdahaleler sonucunda bugüne kadar toplamda bin 913 çocuğa eğitim tedbiri kararı alındı ve okul hayatına devam etmeleri sağlandı. 

Almanya örnek 

Bu yıl sona erecek program çerçevesinde, çocuk işçiliği ile mücadele konusunda uygulanan politikalar, yapılan projeler ve izlenen stratejiler ile etkin önleme yapan ülkelere ilişkin araştırma çalışmaları da yapılıyor. Almanya, Fransa, Romanya iyi uygulama örnekleri kapsamında değerlendiriliyor. 

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) “Çocuk İşgücü Araştırması” (2019) sonuçlarına göre, Türkiye’de bir ekonomik faaliyette çalışan 5-17 yaş grubundaki çocuk sayısı 720 bin kişi olarak tahmin ediliyor. Çalışan çocukların yüzde 65,7’si bir eğitime devam ederken, bu oran erkeklerde yüzde 65,6, kızlarda yüzde 66,1 olarak tespit edildi. 

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*