Son dakika: Yeni Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş oldu

TBMM Genel Kurulu, saat 14.00’te toplandı. Oturumda önce eski bakanlar milletvekili yemini etti. Ardından yeni bakanlar yemin etmek için kürsüye geldi. Sonrasında ise Meclis Başkanlığı seçimine geçildi. Meclis Genel Kurulu saat 14.00’te toplandı. MHP Genel Başkanı ve Osmaniye Milletvekili Devlet Bahçeli – en yaşlı üye olarak – geçici başkan sıfatıyla oturumu başlattı.

Oturum, milletvekili olan eski bakanların yeminiyle başladı. Ardından Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz ve 17 kabine üyesi yemin etti.

NUMAN KURTULMUŞ MECLİS BAŞKANI OLDU

Kurtulmuş 3. turda 321 oy ile Meclis’in başkanı oldu. Numan Kurtulmuş yaptığı konuşmada şu ifadeleri kullandı: Meclis’e katılımları ile Meclis’e güç veren kıymetli Milletvekillerini saygıyla selamlıyorum. 2023 sadece bir tarih olmanın ötesinde aziz milletimizin varmak istediği hedefler olarak önümüze gelmiştir. Bu ilk yüzyılda Türkiye büyük kazanımlar elde etti.

MECLİS BAŞKANLIĞI SEÇİMİ

Sonrasında 30. Meclis Başkanı için seçim yapılıyor. TBMM Genel Kurulu’nda, 28. Dönem Meclis Başkanı seçimi, 1.tur oylaması ile yapıldı. Numan Kurtulmuş oyların 317’sini aldı. İlk turda yeterli çoğunluk sağlanamadığı için ikinci tura geçildi.

İLK TUR OYLAMA SONUÇLARI

Numan Kurtulmuş: 317
Tekin Bingöl: 131
Tülay Hatimoğulları Oruç: 51
Cihan Paçacı: 42
Mustafa Yeneroğlu: 16
Serap Yazıcı Özbudun: 20
Can Atalay :3

2. TUR OYLAMA SONUCU

İkinci turda da çoğunluk sağlanamadı. Kurtulmuş 2. turda 321 oy aldı.

Numan Kurtulmuş: 321
Tekin Bingöl: 131
Tülay Hatimoğulları Oruç: 51
Cihan Paçacı: 41

Başkan, Geçici Başkanlık Divanı’na bildirilen 7 isim arasından seçiliyor. Başkan seçimi gizli oyla yapılıyor. İlk iki oylamada 400 oy, üçüncü oylamada ise 301 oy aranacak. Üçüncü oylamada salt çoğunluk sağlanamazsa bu oylamada en çok oy alan iki aday için dördüncü oylama yapılacak. Dördüncü oylamada en fazla oy alan üye Başkan seçilecek.

Meclis Başkanı belli olduktan 1 hafta sonra da TBMM Başkanlık Divanı üyeleri belirlenecek. Meclis Başkanvekilleri, idare amirleri ile katip üyeler belli olacak.

 7 ADAY YARIŞTI

AK Parti ve MHP; Numan Kurtulmuş’u aday gösterirken, CHP grubu aday olarak Tekin Bingöl’ü belirledi. Cihan Paçacı ise İYİ Parti’nin adayı olarak seçime katılıyor. Yeşil Sol Parti (YSP), TBMM Başkanlığı için Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları Oruç’u aday gösterdi.

TBMM seçimlerinde 4 milletvekili çıkaran TİP ise cezaevindeki Hatay Milletvekili Şerafettin Can Atalay’ı aday gösterdi. DEVA Partisi İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu. Gelecek Partisi Antalya Milletvekili Serap Yazıcı Özbudun Meclis Başkanı adayı oldu.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*