Tedavide akıllı ilaca kemoterapi şartı

Çiğdem Yılmaz – İstanbul’da yaşayan 47 yaşındaki Z.Ç.’ye 1 yıl önce rahim ağzı kanseri teşhisi kondu. Hemen tedavisine başlanan Ç., 5 kür kemoterapi 15 seans da radyoterapi aldı. Kemoterapinin yan etkilerinden dolayı doktorları Z.Ç.’yi 1 yıl akıllı ilaç kullanma seçeneğine yönlendirdi. Ancak ilaçlar için başvurduğu Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), akıllı ilaçların tek başına SGK ödemesi kapsamında olmadığını, kemoterapiye devam etmesi durumunda ilacı alabileceğini iletti. Kemoterapiyi bünyesinin kaldırmadığını ancak tedavisinin sürmesi için akıllı ilaçları bir an önce alması gerektiğini belirten Z.Ç. yaşadığı süreci anlattı:

‘20 bin lira ödeyemem’

“Doktorlarımın önerdiği bir ilaç ve sağlığım için bu ilacı kullanmam gerekiyor ama SGK, kemoterapiye devam etmem gerektiğini söylüyor. İlaçları tek başına kendim almaya kalksam öyle bir bütçem de yok. Akıllı ilaçların fiyatları 20 bin TL’den başlıyor ve benim bu ilacı kullanmam gerekiyor, ekonomik olarak bunu karşılayamam.”

Çakırsoy’un tedavisini yürüten Prof. Dr. Çetin Ordu da şunları aktardı:

“Hastamıza, metastatik rahim ağzı kanseri nedeni ile en az 6 kür kemoterapi ile akıllı ilaç tedavisi planladık. Tedaviden iyi yanıt alındı fakat hastamız kemoterapinin yan etkileri nedeni ile ancak 5 kür kemoterapiyi tamamlayabildi. Biz de tedaviyi akıllı ilaçla sürmeye karar verdik. Ancak akıllı ilacın kullanım protokolü kemoterapi ile alınması yönünde. Devlet bilimsel olarak, akıllı ilacın tek başına kullanılmasını uygun görmüyor. Hastaya yan etkileri nedeniyle kemoterapiyi veremiyoruz, tedaviye akıllı ilaçla devam etmemiz gerekiyor ama buna da izin yok.

Bu durumda elimizde tek bir seçenek kalıyor; hiçbir şekilde tedavi yapmamak. Hasta için bu tedaviyi uygun gören biz hekimlerin akıllı ilaç başvurusu masa başındaki başka bir hekim değerlendirerek karara bağlanıyor. Tıbbi hata olmadığı halde hekimin tedavi yaklaşımı ve tedavi kararında özgür davranması engellenebiliyor. Tedavi takibini hekim yapıyor, gerekli gördüğünde kişiye göre tedavinin yöntemini değiştiriyor. Ancak tedavi kararımızda özgür davranmamız engelleniyor. SGK vermediği durumda bu ilaçları hastaların alması da zor, pahalı ilaçlar.”

 

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*