Gülden Çoktan / İSTANBUL – Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, kadınlarda en sık görülen, aynı zamanda en yüksek oranda ölüme yol açan meme kanserinin, tüm kanserlerin yüzde 11.7’sini oluşturduğunu belirtirken, meme kanserinin artık tüm kanser türleri arasında ilk sıraya yükseldiğini söyledi. Türkiye Meme Vakfı Başkanı Dr. Can Gürbüz de 40 yaş altında meme kanserinin görülme sıklığında Türkiye’nin Avrupa ülkeleri arasında birinci sırada yer aldığına dikkat çekerek, “Toplumda kilolu kadın oranı çok yüksek. Neredeyse 4 kadından 1’i kilolu. Kilo meme kanserindeki en önemli faktörlerden biri. Beslenme önemli. Yüksek şeker içeren içecekler, gıdalar meme kanseri riskini arttıran etkenler” dedi.
Haftada 2 yeni vaka
Her 5 meme kanseri teşhisinden 1’inin 40 yaşın altındaki kadınlarda olduğuna dikkat çeken Gürbüz, şunları dedi: “Bu konuda biz Avrupa’da birinci sıradayız. Erken yaşta meme kanserinin artıyor olması tedaviyi farklı etkiliyor. Haftada 1 veya 2 kişiye meme kanseri teşhisi koyuyoruz. Kanserli hücrenin dağılmaması için erken teşhis çok önemli. 35 yaşından sonra her sene meme muayenesi ve ultrason, 40’tan sonra da her yıl mamografi ve ultrason öneriyoruz.”
Ateşle temas eden et ürünleri, katkı maddesi kullanılmış gıdalar ve obeziteye yol açabilecek aşırı beslenme tarzının meme kanseri riskini artırdığına işaret eden Medikal Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Şener Cihan da Akdeniz tipi beslenme önerdi. Kemoterapi sürecindeki meme kanserli hastaları da uyaran Cihan, “Kemoterapi alan hastalar, greyfurt yememeli. Bu meyve, kemoterapinin etkinliğini azaltabilmekte. Takip dönemindekiler, östrojen hormonuna duyarlı tümörü olanlar keten tohumu ve soya ürünlerini kullanmamalı” dedi.
Jimnastik riski azaltıyor
Her kadının yaklaşık yüzde 10-15 oranında meme kanserine yakalanma riski taşıdığını söyleyen Gayrettepe Florence Nightingale Hastanesi Genel Cerrahi Bölümünden Op. Dr. Aygün Yıldız, ailede meme kanseri öyküsü olmasının risk faktörü olduğunu vurguladı. Yıldız, meme kanseri riskini azaltmak için fiziksel aktivitelerin arttırılması gerektiğin, jimnastik yapan kadınlarda meme kanseri riskinin azaldığının tespit edildiğini söyledi. Beslenme ile meme kanseri riski arasında önemli bir ilişki olduğunu aktaran Yıldız, beslenmenin nasıl olması gerektiğini söyledi:
“Doğru beslenme ile kilo almayarak meme kanseri riskini azaltmış oluruz. Bunun yanında balık, soya, baklagiller, kuruyemişler (badem, ceviz, yer fıstığı), c vitamininden zengin meyve ve çiğ sebze tüketmek meme kanseri riskini azaltır. İşlenmiş gıdalar, şekerli içecekler, aşırı kırmızı et (özellikle tütsülenmiş) ve aşırı alkol tüketimi gibi kilo alımına da neden olacak gıdalar meme kanseri riskini arttırır. Sağlıklı beslenme ve kilo almayarak meme kanseri riskini yüzde 30-35’e düşürmek mümkün.”
Ayda bir kez muayene etmeli
Kadınlar için en büyük kanser risklerinden biri olan meme kanserine karşı farkındalık kazanmak, erken teşhisi de mümkün kılıyor. Bu da hastalığın ilk evresinde başarı oranının artmasını sağlıyor. Her kadın, doktorundan muayene yöntemini öğrenerek kendini ayda bir kez muayene etmeli. Bu muayenenin adet bitiminden 3-5 gün sonra yapılması en uygun zamandır. Erken teşhis için ikinci adım mamografi ve meme ultrasonunun rutin olarak yapılmasıdır.
Bir yanıt bırakın