120 yıllık fotoğraf ortalığı karıştırdı! ‘İnsanlığı uyarmak için geçmişten geldi’

Derleyen: Oğuzcan Atış / Milliyet.com.tr – İsveç’te yaşayan, otizmin bir türü olan asperger sendromu ve seçici konuşmamazlık (mutizm) rahatsızlığına sahip olan Greta Thumberg, küresel ısınma terimini ilk duyduğunda 8 yaşındaydı ve bu söylem onun için ilk etapta hiçbir anlam ifade taşımıyordu. Merakını gidermek için bu konuda araştırmalar yapan küçük kız küresel ısınma ve iklim değişikliğinin insanlığın yarattığı tahribat sonucunda yaşandığını öğrenince 11 yaşında ‘depresyona’ girdi ve bu noktadan sonra dünyanın geleceği adına harekete geçmeye karar verdi. 2018 yılında “İklim için Okul Grevi” sloganıyla İsveç’te eylemlere başlayan ve protestolarıyla kısa sürede gündeme oturan Greta , iklim için harekete geçilmesi çağrısı yapıyordu. Çağrısı kısa sürede tüm dünyada karşılık buldu ve 15 Mart 2019’da 112 ülkeden yaklaşık 1,4 milyon öğrenci bu çağrıya yanıt verip protestoya katıldı. 

Thunberg, iklim değişikliğine dikkat çekmek için düzenlediği eylemlerle birçok ödül aldı. Öyle ki 2019’un mart ayında Norveç parlamentosunun üç üyesi Nobel Barış Ödülü için onu aday gösterdi. 2019 mayısında 16 yaşındayken, Time dergisinin kapağında yer aldı. Tüm bu yaşananlar ise “Greta Thunberg etkisi” olarak adlandırıldı. İlk gündeme geldiğinden bu yana birçok tartışmanın da göbeğinde yer alan küçük kızla ilgili yakın zamanda sosyal medyada ortaya atılan ve duyanları şaşkına çeviren bir olay ise ‘yok artık’ dedirtecek cinsten.

‘ZAMAN YOLCUSU’ MU?

Tartışmaya sebep olan şey, 120 yıl önce çekilmiş eski bir fotoğrafın tekrar gündeme gelmesi. Kimliği belirsiz 3 çocuk işçinin yer aldığı fotoğraf adeta sosyal medyada komplo teorilerini alevlendirmiş durumda. 

1898 yılında Eric Hegg tarafından Kanada’daki bir altın madeninde çekilen fotoğraftaki küçük kızın Greta Thunberg’e olan benzerliği, birçok sosyal medya kullanıcısı tarafından “Greta dünyayı iklim değişikliğine karşı uyarmakla görevli bir zaman yolcusu” şeklinde yorumlanıyor. 

Konuyla ilgili Twitter’da yorum yapan bir kullanıcı, “Ben komplo teorilerine inanan bir insan değilim ama fotoğrafa baktığımda emin olduğum şey Greta’nın geçmişten geldiği” ifadelerini kullandı. Bir başka kullanıcı ise, “Az önce Greta’nın bir zaman yolcusu olduğu hakkında konuşan insanlar gördüm. Bu benim yeni favori komplo teorim” şeklinde yorum yaptı.

FOTOĞRAFA TEKLİF YAĞIYOR

2019 yılından bu yana dönem dönem ortaya çıkan ve tekrar gündeme gelen fotoğraf, ABD’deki Seattle merkezli Washington Üniversitesi’nin arşivinde bulunuyor. Üniversite yetkilileri, fotoğrafın ortaya çıktığı günden bu yana fotoğrafı almak isteyen birçok kişi olduğunu belirtti. Üniversitede arşiv görevlisi olan Lisa Oberg, fotoğrafın büyük ilgi gördüğünü ifade ederek şöyle konuştu:

“Sadece bu fotoğraf hakkında konuşmak için 15 ila 20 farklı istek aldık. Fotoğrafı satın almak isteyen birçok kişi var ve bunun için yapılan astronomik teklifler şaşkınlık verici.”

DÜNYA LİDERLERİNE AYAR VERDİ

2021 yılında İtalya’nın Milano şehrinde başlayan “İklim İçin Gençlik” zirvesinde konuşan 18 yaşındaki Greta, dünya liderlerini hedef almış ve “Artık iktidardakilerin umudun ne olduğuna karar vermesine izin veremeyiz. Umut, pasif değil. Umut ‘boş konuşmak’ değil. Umut doğruyu söyler. Umut harekete geçmektir. Sözde liderlerimizden duyduğumuz tek şey sözler, kulağa harika gelen sözler. Ancak şimdiye kadar hiçbir eyleme geçilmedi. Düşük karbonlu bir ekonomiye doğru yumuşak bir geçiş bulmalıyız” diye konuşmuştu.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*