6+6 cezası! İkinci el araç fiyatlarında son durum ne?

Ticaret Bakanlığı, ocak ayında ikinci el otomobilde 6 ay 6 bin kilometre pazarlama ve satış kısıtlamasına aykırı faaliyette bulunan 36 işletmeye 15 milyon 905 bin 127 lira para cezası uyguladı. Peki bu uygulama araç fiyatlarına nasıl yansıdı? İstanbul Motorlu Araç Satıcıları Derneği (İMAS) Başkanı Hayrettin Ertemel merak edilenleri cevapladı.

Ertemel milliyet.com.tr’ye yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: “Bakanlığımızın uygulamaya koyduğu bu yönetmelikte sıfır km araçların yüksek fiyatlara satılmasının önüne geçilmesi ve stokçuluğun ortadan kaldırılması amaçlanmıştı. Bu anlamda genel olarak piyasaya olumlu etkileri oldu.

Otomobil satıcısı meslektaşlarımızın bu araçları satmasında sistemsel olarak herhangi bir engel bulunmamakta. Bunun yanında yapılan denetimler ve ihlal sonucu uygulanacak cezai müeyyidenin etkisi ile yönetmeliğe azami şekilde uyulduğunu söyleyebiliriz.

Aksi hallerde Bakanlığımız tespit ettiği takdirde önceden belirttiği cezai müeyyideyi uygulamaktadır. Gerek yönetmeliğin etkisi gerekse sıfır araçta tedarik sıkıntısının neticesinde stokçuluk, geçmiş döneme göre pek karşımıza çıkmamaktadır. Bu sebeplerle zaman zaman haberlere konu olan stokçuluk görüntülerinin otomobil satış sektörü dışı bazı kişi ya da kuruluşlar tarafından yapıldığını düşünüyoruz.

İKİNCİ EL PİYASASINDA SON DURUM NE??

3-Aralık ayında yayımlanan ÖTV matrah güncellemesi akabinde hem sıfır hem de 2. el otomobile talep artmış, artan taleple beraber fiyatlar da yükseliş trendine girmişti.

‘ORTALAMA YÜZDE 15-20 ARTIŞ SÖZ KONUSU’

Aralık-ocak ayı özelinde oldukça yüksek seyreden satış adetleri, şubat ayında biraz azalarak daha stabil bir seyir izledi. Bu süreçte ikinci el otomobil fiyatlarında ortalama yüzde 15-20 oranında bir artış söz konusu.”

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*