Altını ve doları olanlar dikkat! OVP sonrası tahminler değişti

Yılın büyük bir bölümünde yatay hareketlilik içerisinde olan altın fiyatları, ilerleyen günlerde yeni bir yükselişe imza atmaya hazırlanıyor. ABD Merkez Bankası’nın (Fed) eylül ayı toplantısında faiz kararını pas geçeceğine yönelik uluslararası beklentiler artarken, bu durumun ons fiyatlarındaki yükselişi başlatmasına kesin gözüyle bakılıyor.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Ata Yatırım Hazine Direktörü Yalaz Özkanlı şu ifadeleri kullandı: “Son dönemde ABD’de ekonomik verilerin ardı ardına olumlu yönde sürpriz yaptığını takip ediyoruz. Bu görünüm, ekonominin halen sıcak olduğuna işaret ettiğinden, piyasaların FED’den beklediği faiz indirimleri giderek öteleniyor. Buna paralel, geçtiğimiz hafta ABD tahvil eğrisi yükselirken dolar endeksi de 105 dolar seviyesine ulaştı.

Diğer yandan verilerin FED’i yeni bir faiz artırımına yönlendirecek kadar net ve güçlü bir enflasyonist baskıya işaret ettiğini söylemek de mümkün değil. Piyasalar halen FED’in mevcut seviyesini koruyacağı öngörüsü ile fiyatlama yapmayı sürdürüyor; bu da altın fiyatlarının nispeten dayanıklı kalmasını beraberinde getiriyor. Ekonomik aktivitede gözlenen bu güçlü seyire rağmen istihdam ve tüketici talebi tarafında soğuma emareleri olduğu da söylenebilir. Bu görünüm doların güçlü seyrinin ve yüzde 4 üzerinde tutunan ABD 10 yıllık getirilerinin mevcut seviyelerinde uzun süre kalıcı olmasını zor kılıyor. Bu göstergelerde tersine hareketin başlaması halinde altın fiyatlarında mevcut seviyelerden yukarı yeni bir trend ihtimali gündeme gelebilecektir.

Geçtiğimiz hafta yurt içinde Orta Vadeli Program hedeflerini takip ettik. 2023 yılı için TCMB’nin yönlendirmesine paralel bir enflasyon öngörüsü içeren program, dolar kuru tarafında 2023 yılı için 23,90 seviyesinde bir ortalamaya işaret ediyor. Bu ortalamanın gerçekleşmesi için dolar kurunun yılı 30,00 seviyesinin hemen altında noktalaması gerektiğini hesaplıyoruz. Yıl sonu gerçekleşmelerinin bu hesaba paralel olması halinde ons altının 1.950 dolar civarında yatay seyretmesi durumunda dahi gram altın fiyatlarında kur yükselişine paralel yüzde 11’lik bir yükseliş yaşanacağı öngörülebilir. ABD getirilerinde yaşanacak olası bir gerileme bu getiriyi artıracak şekilde altın fiyatları için destekleyici olacaktır.

ALTIN FİYATLARINDAKİ SEYİR ALIM FIRSATI MI?

Dinamik Yatırım Menkul Değerler Araştırma Uzmanı Ceyhun Yavaş açıklamasında şu ifadeleri kullandı: “Geçtiğimiz haftayı satıcılı olarak tamamlayan ABD endekslerinde haftanın son işlem gününde Jannet Yellen ve Fed yetkililerinden gelen yumuşak iniş yorumlarının etkisiyle endeksler alıcılı konuma geçti. Dolar endeksi ve tahvil getirilerinde görülen yükseliş emtia piyasalarında baskı oluşturmaya devam ediyor. Ancak bu baskıya rağmen 1880$ civarından aldığı destekle değer kazanan altın 1900$’ın üzerinde kalma çabasında. Psikolojik seviye olan 1900$ seviyesi üzerinde kalınması halinde altın için alım fırsatı oluşabileceği görüşündeyiz.

DOLAR NASIL BİR SEYİR İZLEYECEK?

Borsa dışında kalan yatırım araçlarının borsaya kıyasla sınırlı getiri sunabileceği görüşündeyiz. Dolar tarafına baktığımızda ise ortodoks politikalara ılımlı yaklaşımımız gölgesinde ılımlı yükselişini sürdürüyor. Ancak, oluşabilecek döviz talebi ve merkez bankası rezervlerini artırma çabasında dolardaki bu durumun devam edeceği görüşündeyiz.

YIL SONUNA KADAR ONS VE GRAM ALTINDA GÖRÜLEBİLECEK HEDEFLER NELER?

Ons altın ve gram altın Fed politikalarından etkileniyor ve ABD’deki dolar cinsi varlıklarda görülen kazanımların altın başta olmak üzere emtia grubunda baskı yarattığı görüşündeyiz. ABD’deki bu resesyon beklentileri her ne kadar kendini yumuşak iniş senaryolarına bıraksa da Fed’in ani yavaş adımlarla ilerleyeceği görüşündeyiz. Teknik bazda yıl sonuna kadar ons altında 1900$ seviyesi korunduğu taktirde 1964$ ve 1995$ seviyeleri test edilebilir. Gram altında ise 1600 TL üzerindeki kalıcılığın sağlanması halinde 2000 TL direnci hedeflenebilir.

ALTINDA HANGİ RAKAMLAR GÜNDEME GELİR?

OVP’de dolar kuru için 2023’ten 2026 yılsonuna kadar sırayla 23,88 TL, 36,78 TL, 43,93 TL ve 47,79 TL olarak öngörüldü. Gram altın’ın fiyatlanmasında dolar kurunun yanı sıra Fed politikaları da oldukça aktif rol almaktadır. Fakat Fed etkisini çıkartırsak yani ons altını 1924$ olarak hesapladığımızda sırasıyla gram altın fiyatları sırasıyla 1601 TL, 2275 TL, 2720 TL ve 2956 TL seviyesini görebilir.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*