Avrupa’nın en büyük GES projesi: Tesisi özel kılan 3 başlık var!


Konya’nın Karapınar ilçesinde yapımına 2020 yılında başlanan Kalyon Karapınar Güneş Enerji Santrali’nin açılışı, dün Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın canlı bağlantıyla katıldığı törenle gerçekleştirildi.

“TESİSİ ÖZEL KILAN ÜÇ BAŞLIK VAR”

Konuyla ilgili CNN Türk canlı yayınında açıklamalarda bulunan Kalyon Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Kalyoncu şu ifadeleri kullandı: 

“Tesisi özel kılan üç başlık var. Birincisi büyüklüğü 1.3 gigawatt. İkinci özel kılan başlığımız temiz enerji üretiyor olması. Üçüncü ki bence çok önemli bir özellik. Burada kullanılan güneş enerjisi panellerinin Türkiye’de üretilmiş olması, Türk çalışanlar tarafından üretilmiş olması en önemli başlık.

3.5 milyon adet panel kullanıldı. Tamamı Ankara’daki fabrikamızda üretildi. Avrupa’da benzeri olmayan, güneş enerjisi paneli içinde bulunan hücrelerin ilk üretim safhası olan ingotu üreten fabrikamız var. Ankara Temelli’de burada ingot üretiyoruz. Buradaki panellerimizin son aşamasına gelen paneli üretiyoruz. Tüm safhaların Türkiye’de üretiliyor olması buradaki en önemli özellik olarak görüyorum.

YATIRIM PLANLARINIZ NELER?

20 milyon metrekare, devasa bir alan. 1.5 gigawatt’lık senelik 3 milyar kilowattsaat elektrik üreten, fosil atık yapmayan, karbon ayak izi yapmayan, dünya iklim aktivistlerinin arzuladığı iklim zirvelerinde sıfır emisyona uyan, bu anlamda Türkiye’de görevini yerine getirmiş olan bir santral.

Sıfır emisyon hedefine ciddi katkı sunması demek. Senelik 3 milyon karbon ayak izini silerek ciddi katkı sunacak. Ülkemize, temiz çevre aktivistlerimize ve tüm iklim değişikliği ile ilgilenen çevrecilere hayırlı olsun, milletimize hayırlı olsun diyoruz.”

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*