Bakan Nebati’den önemli açıklamalar

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati  yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: “ABD’deki banka iflasları vesaireyi düşündüğünüzde bunun 31 Aralık’ta ilan edilmesinden ziyade günün şartlarına uygun şekilde dönüşüm ve zamana uyulmasında bir irade ortaya çıkmış oldu. Bu neyi sağlayacak? İkinci zihinsel dönüşümü sağlayacak. Dövize gitmeyi engelledik, paraları çektiği zaman dövize gitmesini engelleyecek yeni enstrümanların oluşturulması, Türk lirasına olan güveni artırarak Türk lirasında kalmayı oluşturmak.

Enflasyonu tek haneli oranlara düşürdüğümüz zaman Türk lirasındaki istikrar dövize olan talebi kısacaktır. Yastık altı altınların getirilmesinde enstrümanlar geliştirdik. Bunun hızlandırılması noktasında seçimden sonra bu dönüşümü gerçekleştirmiş olacak. Kur korumalı mevduat çağın buluşu oldu, Türk lirasına istikrar kazandırdı.

Geçen yıl 95 milyar liraya yakın KKM’den kaynaklı Hazine’ye yük geldi. Bu çeyrek itibarıyla yük olmadı şu ana kadar 2.2 milyar liralık ödenen miktar var. Bu Türkiye Hazinesi’nde karşılığı olan bir rakam değil. Merkez Bankası limitini kaldırdığımız için bu yük Hazine’nin üzerine gelmeyecek.

PARA POLİTİKASI DEĞİŞİKLİĞE GİDECEK Mİ?

Politikalar setini oluşturan bununla oluşturduğu set ile bir parti lideri veya şu anda olduğu gibi Sayın Cumhurbaşkanımız seçmene vaatte bulunuyor. Temel parasal ekonomiyle ilgili faizin artırılmaması yönünde. Ekonomi yönetiminin yapması gerek en şey bu politika setine uygun bir paradigmalar dizisi oluşturmak.

Faizin düşümünü gerçekleştireceği iradesine uygun bir şekilde paradigmalar seti ile Türkiye ekonomi modelini oluşturduk.

Faiz artırımı ile ilgili bir beklenti hemen hemen sıfırlanmış oldu. Türkiye’deki hangi finansal piyasalardaki büyük aktörden sokaktaki vatandaşa kadar sorarsanız sorun faiz artırımı konusunda net bir duruşu var. Ben son 4 aydır Millet İttifakı’ndaki kurmaylara açık bir şekilde bir soru soruyorum. ‘Faiz artırımına gidecek misiniz?’ diye.

Ben size söylüyorum. Sayın Cumhurbaşkanımız faiz artırımına karşı. Dolayısıyla faiz artırımı söz konusu değil.

Dünyada merkez bankalarının uyguladığı faiz oranları enflasyonun üzerinde değil. Bizden beklenen şey faiz artırımı yolu ile buradaki kaynaktan sıcak para aktarılması yönündeki talebidir. Bu talebe Türk toplumu izin vermez.”

 

 

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*