Burcu Hakyemez Dal’dan altyapı açıklaması: Sporcu sayısı azaldı

Yaklaşık 15 yıl boyunca Eczacıbaşı formasıyla profesyonel voleybol oynayan ve milli takım forması giyen Burcu Hakyemez Dal, Akademi Futbol Dergisi’nin mart sayısına verdiği röportajda eğitimin öneminin altını çizerek branşı ne olursa olsun altyapıdan yetişen sporcu sayısının azaldığına dikkat çekti.

‘Altyapıdan yetişen sporcu sayısı azaldı’
Voleybol ya da diğer spor dallarındaki spor okullarının artmasının etkilerini değerlendiren Dal “Spor okullarının varlığı altyapıdan oyuncu yetiştirmeyi hem olumlu hem de olumsuz yönde etkiliyor. Ticari anlamda işletilen bazı spor okullarında bence amaç sporcu yetiştirmek değil. Bu işi tam anlamıyla hakkını vererek yapan spor okulları olsa da bizim dönemimize göre altyapıdan yetişen sporcu sayısı giderek azalıyor. Pandemi dönemi sebebiyle ilerideki yıllarda bu düşüşü daha net görüyor olacağız. Şimdi oynanan voleybolda güç ve fizik ön planda, bizim dönemimizde de fizik önemliydi ama teknik her şeyden daha kıymetli ve belirleyici bir unsurdu” dedi.

“Yoğun antrenmanlar bana sene kaybettirdi”
Akademi Futbol Dergisi’ne konuşan Burcu Hakyemez Dal, profesyonel sporcuların bir yandan eğitimine devam etmesinin zorluklarına da değindi. Dal “Türkiye’de maalesef profesyonel spor yaparken üniversite hatta lise eğitimi almak neredeyse imkansız haldeydi. Bu durum devam ediyor. Örneğin ben de üniversiteyi kazanmama rağmen Eczacıbaşı’nda forma giydiğim için yoğun maç ve antrenman programından dolayı bir sene devamsızlıktan kaldım. Bir sene de dondurmak eğitimimi dondurmak durumunda kalmıştım.

O dönem babamın bu konu ile ilgili tecrübesi benim gözümü açtı ve Amerika’ya gitme kararı aldım. Günümüzde sporcu bursu ile ABD’de üniversite okuma yolu daha da popüler hale geldi. Çünkü, ABD’deki sisteme göre eğitiminiz, yaptığınız sporun yıl içi programına göre şekillendirilebiliyor. Hem sporunuzu yapıyorsunuz hem de en üst düzeyde eğitim alma şansını yakalıyorsunuz” diye konuştu.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*