‘Değişim beklemez’

Meltem Günay – Birleşmiş Milletler Vakfı hareketi olan Girl Up organizasyonunun her sene gerçekleştirdiği ve yılın en büyük konferansı olan Global Liderlik Zirvesi’nde 19 yaşındaki Selin Özünaldım Türkiye’yi temsil etti. Özünaldım, 126 ülkenin temsil edildiği ve 200 binden fazla kişinin katılımın sağlandığı online düzenlenen konferansta akran liderliği üzerine konuştu. Konferansa Oscar ödüllü yapımcı Chloe Zhao ve MeToo hareketi’nin kurucusu Tarana Burke gibi global etki yapan hareketlerinin kurucuları da katıldı. Özünaldım, Türkiye’yi temsili ve konferansa ilişkin şunları söyledi:

‘Empati ve sezgi yeteneği gerekli’

“Geçtiğimiz senelerde Sussex Düşesi Meghan Markle, Hillary Clinton, Michelle Obama, Malala Yousafzai, Stephen Curry ve Priyanka Chopra gibi dünyaca bilinen değişim elçilerinin konuşmacı olduğu zirvede bu yıl Oscar ödüllü yapımcı Chloe Zhao ve MeToo hareketi’nin kurucusu Tarana Burke gibi rol model aldığım kişiler ile aynı sahneyi paylaşmak benim için çok değerli, kesinlikle unutulamaz bir deneyimdi. Konuşmam sırasında anahtar rolü oynayan kavram empati idi benim için. Her etkili liderin güçlü bir iletişimci olması gerektiğini düşündüğümden bahsettim, ancak buna ek olarak empatiye veya başkalarının duygularını sezme ve anlama yeteneğine de sahip olmaları gerektiğine değindim. Endişe çemberi kavramı üzerinde durarak hayatımızda empatiyi nasıl geliştirebiliriz sorusunu yanıtladım. Girl Up’ta, dünyanın dört bir yanındaki genç kız liderler ile etkileşim kurarak yeteneklerimizi güçlendiriyor ve değerli beceriler öğreniyoruz. Bu nedenle ben de izleyen kız çocuklarına sadece sosyal değişimi etkileme gücüne sahip olduklarını anlatabilmek istedim.”

‘Benim için büyük onur’

Akran liderliğinin önemini vurgulayan Özünaldım sözlerini şöyle sürdürdü:
“Etkili liderler her şeyi tek başlarına yapamayacaklarını bilirler, bu nedenle destek için genellikle bir ekibe güvenirler. Biz de Girl Up ailesi olarak akran liderliğinin öneminin farkındayız çünkü sosyal sorunları ele almak söz konusu olduğunda empati, liderlerin durumları farklı perspektiflerden görmelerine ve ortak bir hedefe ulaşmak için akranlarıyla daha iyi işbirliği yapmalarına olanak tanır. ‘Değişim bekleyemez. Değişim için şimdi’ mottosuyla gerçekleştirilen bu zirvenin ana yayınında yer alabilmek benim için büyük bir onurdu.”

Cinsiyet eşitliğine ulaşmak 132 yıl!

Dünya Ekonomik Forumu’nun (World Economic Forum-WEF) bu yıl 16. kez hazırladığı “Küresel Cinsiyet Eşitsizliği” raporuna göre, dünyanın cinsiyet eşitliğine ulaşmasının 132 yıl süreceği belirtildi. Bu süre, bir önceki raporda 136 yıl olarak belirlenmiş, Kovid-19 pandemisinden önce de farkın 100 yılda kapanacağı tahmini yapılmıştı.

146 ülkeyi kapsayan rapora ilişkin konuşan WEF Genel Müdürü Saadia Zahidi, “Pandemi ve onunla gelen bozulmalar, eşitliğe ulaşmak için gereken süreye birkaç nesil ekledi” dedi. Zahidi, perakende ve turizm gibi sektörlerde yaşanan aksaklıkların kadın istihdamında kayıp yarattığını ve bunun devam ettiğini vurguladı. Kadınların işgücüne katılımı, pandeminin ardından hızla düşmüştü.

Türkiye 124. sırada

Küresel Cinsiyet Eşitsizliği endeksi, eğitim, siyaset, ekonomi ve sağlık alanlarına bakılarak belirleniyor. Cinsiyet eşitliğinin en çok görüldüğü (yüzde 90) ülke, üst üste 13. kez İzlanda oldu. Onu Finlandiya ve Norveç izledi. İlk 10’da toplam 4 Baltık ülkesinin yanı sıra iki de Afrika ülkesi yerini aldı. Bunlar sırasıyla Ruanda (6. sırada) ve Namibya (8) oldu. ABD, geçen yıla göre 3 basamak tırmanıp 27. sıraya yükselirken, Türkiye, geçen yıla göre 9 basamak yukarı tırmandı ve 124. sırada yer aldı. Türkiye’nin ardından Angola, Butan ve Suudi Arabistan geliyor. Listenin son sırasında ise tahmin edileceği üzere Afganistan yer alıyor.
 

 

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*