Depremzedeler için ‘insanlık zinciri’

7’den 70’e depremzedeler için tek yürek olan Türkiye, yardım seferberliğini dün de sürdürdü. Deprem bölgelerine gönderilen destek ekip ve yardımlarla ilgili Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’ndan (AFAD) yapılan açıklamada, “Toplam 25 bin 693 arama ve kurtarma personelinin görevlendirildiği bölgeye 360 araç, 629’u vinç 3 bin 361 iş makinesi sevk edilmiştir.

Dışişleri Bakanlığı ile yapılan görüşmeler neticesinde 65 ülkeden yardım için gelen 2 bin 769 personel afet bölgesine yönlendirilmiştir. Hava, Kara Kuvvetleri, Sahil Güvenlik ve Jandarma Genel Komutanlığı’na bağlı toplam 54 hava unsuruyla İstanbul, Ankara ve İzmir’den bölgeye personel ve malzeme sevkiyatı için hava köprüsü kurulmuş olup söz konusu hava araçları ile toplam 154 sorti yapılmıştır.

GEMİ İLE TAHLİYE

Bölgeye personel, malzeme sevkiyatı ve tahliye amacıyla Deniz Kuvvetleri Komutanlığı tarafından dokuz, Sahil Güvenlik Komutanlığı tarafından bir olmak üzere toplam 10 gemi görevlendirilmiştir. Ayrıca tahliye maksadıyla görevlendirilen TCG İskenderun gemisi İskenderun İsdemir Limanı’na intikal etmiş ve yaralı vatandaşların gemiye kabul faaliyetine başlamıştır. Bölgeye toplam 300 bin battaniye, 54 bin 511 adet AFAD Aile Yaşam Çadırı, 102 bin 254 adet yatak, 178 bin 732 adet yastık çarşaf, 4 bin 602 mutfak seti, 3 bin 761 ısıtıcı, ısınma için 4 bin 452 tüp başlığı, 557 konteyner ve 747 adet 112 m2 çadır gönderilmiştir. Gençlik ve Spor Bakanlığı yurtlarında ise 48 bin 416 vatandaşımız misafir edilmekte olup 34 bin 84 boş yatak kapasitesi vardır” ifadeleri kullanıldı.

350 MİLYON TL ÖDENEK

Öte yandan afet bölgesine AFAD’dan 100.000.000 TL ve Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’ndan 250.000.000 TL olmak üzere toplam 350.000.000 TL acil durum ödeneği gönderildiği öğrenildi. Deprem bölgesine intikal eden Türk Kızılay ekipleri ise afetin ikinci gününde 79 ikram aracı, 16 mobil mutfak, beş sahra mutfağı, iki mobil fırın ve bir konteyner mutfak ile beslenme desteğine devam ederken, 259 bin 764 çorba, 27 bin 956 lt su, 4 bin

250 ekmek, 4 bin 450 ekmek arası döner, 371 bin 333 ikramlık malzeme ve 16 bin 700 çay dağıtımı yapıldığı, Kızılay ekipleri tarafından bölgeye 10 bin kişilik barınma çadırının kurulduğu bildirildi.

PTT, YARDIMLARI ÜCRETSİZ ULAŞTIRACAK

PTT, vatandaşların acil ihtiyaç malzemelerini içeren yardımlarını deprem bölgelerine ücretsiz ulaştıracak. PTT’den yapılan açıklamada; elektrikli ısıtıcı, powerbank, yorgan, yastık, uyku tulumu, su ısıtıcısı, çay, kahve, konserve, kuru gıda, tava, tek kullanımlık tabak, çatal, kaşık, çocuk maması, kişisel temizlik ve hijyen malzemesi, bebek bezi ve kışlık giyecek gibi acil ihtiyaç malzemelerini deprem bölgesine göndermek isteyen vatandaşların, en yakın PTT şubesine giderek ücretsiz bir şekilde gönderim yapabileceği bildirildi. l ANKARA Milliyet

ACİL İHTİYAÇ LİSTESİ

1. Çadır
2. Battaniye
3. Kumanya (Su, konserve, bisküvi vb.)
4. Uyku Tulumu
5. Kışlık ve Bebek Kıyafeti (Mont, bot, kaban, bere, atkı, eldiven, yağmurluk)
6. Hijyen ürünleri (çocuk bezi, ıslak mendil, kadın pedi, sabun)
7. Tüplü soba
8. Power Bank (taşınabilir şarj cihazı)

“TEMİZ SU” ÇAĞRISI

Türkiye’nin dört bir yanında tonlarca yardım paketleri toplanırken, deprem bölgesinden “temiz su” çağrısı geldi. Bölgede temiz içme suyuna erişim sorunu yaşandığı öğrenilirken, sosyal medya kullanıcıları, “Deprem bölgesinde salgın hastalıklar gibi pek çok risk var. Bölgede bulunan tüm temiz su firmaları ücretsiz su dağıtımına destek olmalı ve su yardımları artırılmalı” paylaşımında bulundu.

LİSELİLERDEN 54 BİN EKMEK

Amasya’da yaşayan 9 yaşındaki Umut Efe Doğan kumbarasında biriktirdiği bozuk paraları depremzedelere gönderirken, Amasya Borsa İstanbul Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencilerinin ürettiği 54 bin ekmek de deprem bölgesine gönderildi. Bayburt’ta yaşayan Muhammet Emin ise kumbarasında biriktirdiği paralarla altın alarak Kahramanmaraş’a gönderdi. Zonguldak Türkiye Taşkömürü Kurumu madencileri arama kurtarma çalışmalarına katılmak için dün Türk Hava Kuvvetleri’nin tahsis ettiği uçakla deprem bölgesine hareket etti. Kütahyalı 45 gönüllü madenci de üç ayrı araçla Hatay’a uğurlandı.

13 KAGO SEFERİYLE 850 TON YARDIM

Türk Hava Yolları (THY) deprem bölgesine 13 kargo uçuşuyla, 850 ton insani yardımı bölgeye ulaştırdı. THY Basın Müşaviri Yahya Üstün, “89 insani yardım seferlerimiz ile 12839 kişiden oluşan arama kurtarma ekibini deprem bölgesine ulaştırdık” paylaşımında bulundu.

7’DEN 70’E GÖNÜL KÖPRÜSÜ

AFAD koordinasyonunda başlatılan seferberliğe katılan belediyeler dün de destek birimlerini bölgeye yönlendirdi. Bursa’dan gönderilen 233 personel arama kurtarma çalışmalarına katılırken, başlatılan yardım kampanyasıyla toplanan 16 çadır, 15 bin battaniye, bin 200 ısıtıcı, 30 soba, 4 ton soba yakıtı, 250 çift ayakkabı, 200 çocuk elbisesi, bin mont, 4 ton gıda ve 300 bin adet su gönderildi. Depremin ardından 66 kişilik UMKE ve Acil Sağlık Hizmeti personelini bölgeye yollayan Sakarya İl Sağlık Müdürlüğü, bu kez de gönüllü olarak bölgeye gitmek isteyen 160 kişilik sağlık personelini uğurladı. Eskişehir’den ise afet bölgesine 18 ambulans, dört UMKE aracı, bir mobil komuta aracı, bir tam donanımlı konteyner ve 101 personel gönderildi.

BAŞKENTLİ GENÇLER SEFERBER OLDU

Ankara’da valilik ve belediyeler ile çoğunluğunu üniversitelilerin oluşturduğu gençler depremzedelere yardım malzemesi ulaştırmak için adeta seferber oldu. Atatürk Kültür Merkezi Kapalı Spor Salonu’nda oluşturulan merkezde toplanan yardım malzemeleri kolilenerek TIR’lara yüklendi. Salondaki bir belediye personeli, 7’den 70’e herkesin yardım malzemesi getirdiğini belirterek, “Akşam kâğıt toplayan çocuklar merak edip gelmişler. Buradaki seferberlik ruhunu görünce dayanamadılar, kâğıt toplama arabalarını bir yana bırakıp, bize koli taşımakta yardım ettiler. Gözyaşlarıma hakim olamadım. Dışarıda durakta bekleyen öğrenciler, diğer arkadaşlarına haber verip malzeme getiriyorlar” dedi. l BEYZA COŞKUN Ankara

İZMİR’DEN YARDIM GEMİSİ

İzmir’den gönderilen yardımların deprem bölgesine daha hızlı ulaştırılabilmesi için deniz yolu da devreye sokuldu. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı koordinesinde Çeşme Limanı’ndan kalkan Ro Ro gemisine çok sayıda iş makinası, yaşam konteyneri, beton delici, forklift, vinç, gıda, sağlık ve yaşam malzemeleri yüklendi. Antalya, Aydın ve Kocaeli’de kurulan koordinasyon merkezlerine akın eden çocukların yazdıkları notlar ile depremzede arkadaşlarına moral vermeleri yürekleri ısıttı. Gönderilen notların bazılarında, “Her buluttan sonra bir güneş doğar arkadaşım. Senin de güneşin doğacaktır elbet, sabırlı ol”, “Hep yanınızdayız. Umarım oyuncaklarım sizi biraz da olsa mutlu etmiştir”, “Bugünden sonra hayatın çok güzel geçecek inan bana”, “Allah’ım içimizdeki insan sevgisini yok etme”, “Ben size bebeklerimi hediye ediyorum. Umarım beğenir ve seversiniz” ifadeleri yer aldı. Kırklareli’de de içerisinde depremzedeler için hazırlanan yiyecek ve içeceklerin olduğu paketler, oluşturulan insan zincirleri ile taşınarak depremzedelere ulaştırılmak üzere TIR’lara yükledi.

İSTANBUL’DA YARDIM SEFERBERLİĞİ

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Yenikapı Lojistik Merkezi’nde toplanan binlerce gönüllü yardımların deprem bölgesine ulaştırılması için çalıştı. Çocuk ayakkabısı, battaniye, kuru gıda, elektrik sobası gibi malzemeler kolilere konularak TIR’lara yüklendi. İBB yetkilileri, malzemelerin Hatay’daki İBB Deprem Üssü’ne götürüleceğini ve ihtiyacı olanlara dağıtılacağını belirtti. İstanbul Valiliği, deprem bölgesine 81 uçak ile 14 bin 451 personel, 515 iş makinesi, 265 yardım TIR’ı gönderildiğini açıkladı. İstanbul Adalet Sarayı’nda da depremzedeler için yardım kolileri hazırlandı. İstanbul Ticaret Odası 25 TIR malzemeyi sevke başladı. Bağcılar Kaymakamlığı ve Bağcılar Belediyesi’nin iş birliğiyle altı yardım toplama merkezi oluşturuldu. Başakşehir Belediyesi’nce toplanan yedi TIR yardım da deprem bölgesine uğurlandı. Türkiye Bisiklet Federasyonu depremzedeler için para yardımının yanında 500 mont gönderdiğini duyurdu. | GÖKHAN KARAKAŞ istanbul

KADIKÖY’DE NÖBETLEŞE DAYANIŞMA

Depremin yıkıp geçtiği bölgelere yardım seferberliği tüm hızıyla sürüyor. Kadıköy sakinleri Kadıköy Evlendirme Dairesi’ni “afet merkezi” gibi kullanıp hem ihtiyaçları karşılamak için hem de onların doğru yerlere doğru şekilde ulaşması için çalışıyorlar. En çok gençler dikkati çekiyor. Burada yardımların toplandığını duyar duymaz gelmişler. Kimi kan bağışında bulunup çalışmaya geri dönmüş.

Bölgede oturanların torbalarla, valizlerle, kolilerle getirdiği acil ihtiyaç olarak ilan edilen gıda, hijyen araçları, kıyafetler gönüllüler tarafından organize bir şekilde tasnif edilip kolileniyor, etiketlenen koliler de TIR’lara yüklenip bu afeti yaşayanların yaralarını bir nebze sarmak için yola çıkıyor. Dün sadece üç saat içinde iki TIR yola çıkmıştı bile. Dayanışma daha kapıda başlıyor. İçerisi kalabalık olmasın diye gençlerin oluşturduğu zincir elden ele yardımları ana salona taşıyor. Oradakiler gelenleri türlerine göre ayırıyor. Hazırlanan koliler yine gençlerin ağırlığını oluşturduğu zincirle başka bir salona taşınıp etiketleniyor. Herkes bir tanıdığını çağırıyor, gönüllü sayısı çığ gibi büyüyor. Nöbetleşe bir dayanışma bu. O yüzden yüzler hep değişiyor.

Kıyafetlerin hepsi yeni zaten eski olanlar bölgeye yola çıkarılmıyor, geri dönüşüme gönderiliyor. Gücü yetmeyenler su, bisküvi, çay, kahve taşıyor. | ETHAN ATMACA

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*