Dere yatağında otele neden izin verildi?

Düzce’de geçen günlerde etkili olan sağanak yağış ile birlikte taşan dereler büyük bir yıkıma neden oldu. Taşan dereler, köprü ve yolların yıkılmasına yol açarken, bazı evlerin ve onlarca dönümlük ekili tarım arazisinin de sular altında kalmasına neden oldu. Yaşanan selin üzerinden günler geçmesine rağmen hala selden etkilenen bazı köylerde su ve elektrik kesintisi devam ediyor. Bazı köy yolları da hala ulaşıma kapalı.

‘İmar iznimiz var’

Etkili olan sel nedeniyle Beyköy beldesinde bulunan ve 350 milyon lira yatırımla yapıldığı söylenen 600 kapasiteli kaplıca otel de hasar gördü. Üç ay sonra açılışı yapılacak olan otelin bir bloğu tamamen yıkılırken, diğer alanlarında da hasar oluştu. Otelin bölgede geçen Uğur Suyu deresinin hemen dibinde yapılması da dikkat çekti. Ruhsat ve imar izinlerinin olduğunu söyleyen otel yetkilileri, “2016 yılında ruhsat iznini aldık, imar iznimiz de mevcut. DSİ’den de onayımız var. İmar izni olmadan zaten böyle bir tesisin yapılması mümkün değil. Burası 150 dönümlük tapulu bir arazi. Bizim de, şu an görünen 100 milyonluk bir zararımız var. Burada yanlış bir dere ıslahı söz konusu” diye konuştu. İmar izni ilgili Düzce İl Özel İdaresi’ne gittik. Konuyla ilgili önce bilgi veremeyeceklerini aktardılar, daha sonra ise konuyla ilgili bilgi verecek kişinin müsait olmadığını gerekçe gösterdiler.

‘İlk gelen sizsiniz’

Beyköy Beldesi Çınardüzü köyünde evleri hasar gören köylülerin günlerdir evlerinde elektrik ve su yok. Bir haftadır tek bir kişinin dahi köye gelmediğini söyleyen köylüler yardım bekliyor. Köyde yaşayan 69 yaşındaki Ali Altun, “Pazartesi gününden beri köylüler dışından buraya gelen ilk kişi sizsiniz. Yollarımız kapalı. Belediye bizi unuttu, günlerce su sıkıntısı yaşadık. Şimdiye kadar belediyeden bir kibrit kutusu kadar yardım bile gelmedi. Biz de bu ülkenin vatandaşıyız, devletimiz ve büyüklerimiz buraya da el atsın. Hemen hemen her yıl burada sel olur ancak bu büyüklükte en son 1967’de yaşandı.”

‘Yardım bekliyoruz’

Aynı köyde yaşayan Hanife Altun (57) da, “42 yıldır burada yaşıyorum. İlk kez böyle bir şey oldu. Bahçemin yarısını sel suları alıp götürdü. Pazartesi gününden beri ne suyumuz ne elektriğimiz. Yardım bekliyoruz” dedi. Aykut Altun’un (32) evinin tamamı ise sel suları altında kaldı. Eşyaları kullanılmaz halde olan ve evin içi tamamen balçık olan Altun da yetkililerin bir an önce kendilerine yardım etmesini istedi. Beyköy beldesinde bulunan Samandere, Uğur ve Çalışanlar köyü de selde etkilenen yerler arasındaydı. Ancak yolların birçoğu çamurlu ve hasarlı olduğundan aracımızla ulaşmamız mümkün değildi. Bu köylerde de henüz elektrik ve su yok.

En acı bekleyiş

Düzce merkezde bulunan Asar deresi üzerindeki köprünün yıkılması sonucu dere sularına kapılan kepçe operatörü Okan Bayrak (27) için arama çalışmaları da devam ediyor. Bayrak’ın ailesi de günlerdir aramanın yapıldığı alanda Bayrak’tan bir haber bekliyor. Bayrak’ın annesi Dilek Bayrak gözyaşları içinde “Konuşacak bir şeyim yok” dedi. Bayrak’ın halası Ceyhan Şengül ise şunları söyledi: “Salı gününden beri tüm aile burayız. Umudumuzu kaybetmedik. Şehidimizin bulunacağını umuyoruz.”

 

 

 

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*