Erman Öner yazdı: Masalsı parkur tüm dünyayı büyüleyecek!

Dev organizasyon Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu, bugün Antalya’dan start alıyor. Dünyanın dört bir yanından ülkemize gelen 24 takımın kıyasıya mücadele vereceği yarış, Kemer-Kaş (Kalkan), Fethiye-Marmaris, Marmaris-Bodrum, Bodrum-Kuşadası, Kuşadası-Manisa (Spil), İzmir (Çeşme)-İzmir ve 28 Nisan’da İstanbul-İstanbul parkuruyla izleyenleri mest edecek.

Profesyonel yarış sahnesinin prestijli yarışlarından biri olması dışında TUR, milyonlara ulaşan televizyon yayınları sayesinde ülke tanıtımına değerli katkılar sunuyor. Yalnızca 2023’te, Amerika’dan Afrika ve Orta Doğu’ya, Asya’dan Okyanusya’ya ve Avrupa’ya kadar; 8 gün boyunca 5 kıtada, 13 ayrı dilde, 280 saat yarış ekranlarda yer aldı ve 190 ülkede 700 milyon haneye ulaştı. Ekranları başında yarışı takip edenler ülkemizin eşsiz güzelliklerine, büyüleyici mavisine, huzur veren yeşiline, muhteşem kültürüne ve kadim tarihine tanıklık ederken, cennet vatanımız tüm dünyaya kendini hayran bırakıyor.

Bu senenin etapları da bu anlamda bir istisna değil. Antalya’dan Düden Şelalesi’nin huzur veren sesi eşliğinde 59. kez pedallar dönmeye başladığında, yarış benzersiz doğal ve tarihi güzellikler eşliğinde alışılageldik rotasını takip edecek ve 28 Nisan’da İstanbul’a varacak.
1200’e yaklaşan kilometre boyunca dünyaca ünlü bisikletçiler kıyasıya bir rekabetin parçası olurken, Türkiye’nin doğal, tarihi ve kültürel turistik noktalarını tüm dünyanın gözleri önüne serecekler. Adrasan Koyu, Rhodiapolis Antik Kenti, Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi, Kaputaş Plajı, Çeşme Kalesi… Liste uzayıp gidiyor.

59’uncusu düzenlenen Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu, her daim sprinter dostu bir yarış olarak anıldı. Takvimdeki yeri itibariyle özellikle Giro d’Italia’ya hazırlanan sprinterlerin uğrak noktası olan TUR, yıllar içerisinde Mark Cavendish, Alessandro Petacchi, Andre Greipel ve Marcel Kittel gibi dünyaca ünlü sayısız sprinteri yollarında ağırladı.

Tabii bir de TUR’da gösterdikleri başarılarla bisiklet sahnesinde adından söz ettiren genç isimler oldu. 2010’da kariyerinin ilk profesyonel galibiyetini Finike – Antalya’da alan Elia Viviani’yi nasıl unutabiliriz? Liste uzayıp giderken, TUR bu yıl da sprinterlere bakan yedi etap sunuyor. Ve bu sene de bisikletseverleri sprinter açısından zengin bir kadro bekliyor.

Yarışın bu edisyonunda birçok takıma sprinterler liderlik ediyor olsa da üç isim hem kariyerleri hem de bu sezonki formları itibariyle ön plana çıkıyor: Mark Cavendish ( Astana Qazaqstan Team ), Fabio Jakobsen ( Team dsm-firmenich PostNL ) ve Sam Welsford (Bora-hansgrohe).

Mark Cavendish, hastalığı nedeniyle yarışlardan uzak kaldığı periyodu Tour of Türkiye ile sonlandırıyor. Bu sezon 35. Tour de France etabını kazanarak rekoru tek başına elde etmek isteyen Britanyalı pedal, TUR’da bir etap kazanırsa, Fransa Turu’ndan önce Türkiye Turu’nun en fazla etap kazanan bisikletçisi olma unvanını tek başına eline geçirecek.

Sezona hızlı bir giriş yapan Sam Welsford ise ülkesinde düzenlenen sezonun ilk WorldTour yarışı Santos Tour Down Under’da elde ettiği üç etap galibiyetine, Türkiye’de yenilerini eklemeyi hedefliyor. 2022’de o zamanki adı Team DSM olan takım ile yarışırken Manisa – Ayvalık etabını kazanan 28 yaşındaki Avustralyalı sprinter bu sefer yeni takımı Bora-hansgrohe ile yollarda olacak.

Hollandalı sprinter Fabio Jakobsen’in kariyerindeyse TUR’un çok daha anlamlı bir yeri var. Deyim yerindeyse Jakobsen için TUR, bisiklet sporuna ikinci kez başladığı yer. Polonya Turu’nda geçirdiği ağır kazanın ardından, 9 ay sonra yarışlara 2021 yılında Türkiye Turu ile dönen 27 yaşındaki sprinter, 2019’da Çanakkale Edremit etabını kazanmıştı. Türkiye’ye üçüncü gelişinde Fabio Jakobsen yeni takımıyla bu sezonki ilk zaferini arayacak. Yarışın sürpriz yapmaya aday diğer sprinterleri arasında ise Timothy Dupont (Tarteletto Isorex), Giovanni Lonardi (Team Polti Kometa) ve Jakub Mareczko (Team Corratec Vini Fantini) sayılabilir.

59. TUR’un kazananı bu yıl Manisa Tarzanı’nın evi, Spil’de belirlenecek. TUR’un 6’ncı günü koşulacak Spil, yarışın aynı zamanda tek zirve finişi olarak da dikkat çekiyor. Yılkı atları ve bir döneme ismini veren laleri ile meşhur Spil Dağı, 2022’nin ardından tekrardan TUR’da boy gösteriyor. O dönem Drone Hopper – Androni Giocattoli adına yarışan Arjantinli tırmanışçı Eduardo Sepúlveda ‘nın kazandığı etapta, en iyi tırmanışçılar bir kez daha kozlarını paylaşacak. Spil’in zirvesinde omuzlarına turkuaz mayoyu geçiren bisikletçi ise büyük bir talihsizlik yaşamaz ise 59’uncu Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu’nun şampiyonu olacak. Kısacası 59’uncu TUR’da düğüm bu etapta çözülecek.

CAVENDISH REKOR İÇİN GELİYOR

Bisikletin yaşayan efsanesi Mark Cavendish Tour of Türkiye’ye Andre Griepel ile paylaştığı turda en çok etap kazanan bisikletçi olma rekorunu ele geçirmek için geliyor. Cavendish’in bu sezonki bir diğer büyük hedefi ise benzer bir rekora bu sefer Fransa Bisiklet Turu’nda imza atmak olacak.

Britanyalı bisikletçi turda eğer bir etap daha kazanırsa, en çok etap kazanma rekorunun ortağı olduğu efsane Belçikalı bisikletçi Eddy Merckx’isi geçecek. Cavendish 35 etap galibiyetiyle rekorun yeni ve tek sahibi olacak. Cavendish çifte rekora koştuğu sezonda ilk adımı Türkiye’de atacak.

TUR İÇİNDE ZAMANDA YOLCULUK

59 yıllık serüvende Antalya 4. kez start noktası olacak. Yarışın, halkın geniş ilgisi ile başlıyor
olması organizatörlerin de takdirini toplamış olacak ki bir sonraki yıl da start aynı yerden verilecek.

59’uncu Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu bu yıl Antalya’dan verilecek start ile sekiz günlük serüvenine başlıyor. Buraya kadar her şey alışılageldik olsa da zira Antalya’nın bir ilçesi olan Alanya birçok defa bu şerefe nail oldu, daha nadir olan yarışın Antalya şehir merkezinden başlıyor oluşu.

Yarışın sıcak denizlere indiği 1987’den bu yana Antalya şehir merkezi yalnızca birkaç defa yarışın ilk etabına ev sahipliği yaptı. Öyle ki 59 yıllık tarihinde yarış, 21 Nisan’da koşulacak etap ile tarihinde 4’üncü kez Antalya şehir merkezinden start alacak. Gelin tarihin tozlu sayfalarında kısa bir gezintiye çıkalım ve Antalya şehir merkezinden başlayan yarışlara şöyle bir göz atalım.

TUR’un ilk etabının Antalya şehir merkezinde koşulduğu ilk yarış için tam 24 yıl geriye gitmelisiniz. 1990’da 54 kilometrelik kriteryum yarışını, 1987 takım takip dünya gençler şampiyonu ekibin de bir parçası olan Kazak sporcu Vadim Kravchenko kazanmıştı. TUR’un Antalya şehir merkezinden bir kez daha başlaması için dört yıl beklemesi gerekecekti. 1994’te Antalya şehir merkezinden başlayıp, Finike’den son bulan 118 kilometrelik etapta bitiş çizgisinden ilk sırada Belaruslu sporcu Igor Pastoukhovitch geçerken, onu Macar Csaba Steing ve Moldovyalı Vaceslav Ozeal takip ediyordu.

Yarışın, Antalya halkının geniş ilgisine mazhar olması organizatörlerinin de takdirini toplamış olacak ki bir sonraki yıl da start Antalya şehir merkezinden verildi. Aynı kilometre ve güzergahlar arasında koşulan yarışın galibi aşina bir isimdi: Vadim Kravchenko. Kazak sporcunun etabı 2 saat 56 dakika ile kazandığı da kayıtlar arasında yer alıyor. Bu yıl ile birlikte yarış 4’üncü kez Antalya merkezden, Düden Park’tan start alacak ve Konyaaltı yakınlarında son bulacak. Bakalım bu sefer galip kim olacak?

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*