Futbol dünyasının en güzel tablosu

Trabzonspor’un UEFA Konferans Ligi Play-off’undaki mücadelesi, adeta milli maç gibi oldu. Tribündeki 10 binler ay-yıldızlı bayrakları salladı.

Bordo-mavililer ev sahibiydi ama onlarla birlikte Galatasaraylısı, Fenerbahçelisi, Beşiktaşlısı; dahası mı, Giresunsporlusu, Rizesporlusu, Antalyasporlusu, Bolusporlusu, Bayburtsporlusu, Gümüşhanesporlusu, Ordusporlusu, Şenol Güneş Spor Kompleksi’nin tribünlerinde bayrak sallayarak, Trabzonspor’a alkış tuttu. Süper Lig’de birçok başkan, şeref tribününde, “Biz biriz” mesajı verdi.

Buraya koyarak gelen insanlara büyük saygı duyduğunu söyleyen Trabzonspor Teknik Direktörü Abdullah Avcı da, “Haftaya umarım bunun karşılığını tur olarak alırız” dedi. Tribünlerdeki birlik-beraberliği de değerlendiren Avcı, “Hepimiz bunun bir parçasıyız. Bunu daha iyi hale nasıl getirebiliriz, tatlı rekabeti, saygıyı nasıl daha iyi hale getirebiliriz? Buna hep beraber destek olacağız. Olmayanı da daha doğru şekilde yapmaya çalışacağız” yorumunu yaptı.

Depremden etkilenen çocukların ruhundaki derin yaraları iyileştirmek için oyuncak toplanan, tüm bilet geliri depremzedelere bağışlanan ve hatıra bileti satılan maça, spor camiasının öncü isimleri de katılarak destek oldu. Tribünlerde, farklı renklerdeki bayraklar, “Dünyanın en güzel tablosu” şeklinde lanse edildi.

‘Çok özel bir şey’

Karşılaşmayı seyretmek için Trabzon’a gelen Basel’in santrforu Bradley Fink’in babası Thomas Fink ise atmosferi şu şekilde yorumladı:

“Böyle bir atmosferde burada olmak çok farklı bir durum. Bunun insanları bir araya getirmesi bizim için çok önemli. Futbol sonuçta bir oyundur. Önemli olan dostluk ve kardeşlik içerisinde bir arada olmak. Bu çok özel bir şey. Burada gördüğümüz misafirperverlik çok farklı.”

‘Muhteşem’

İsviçre basını, “Basel, futbolun geri planda kaldığı bir maçı kaybetti” yorumunu yaparken, hazırlanan koreografi için “Muhteşem” yorumunu yaptı.
Trabzonspor taraftarının, deprem felaketine dikkat çekip, yardıma koşan ülkelere teşekkür etmek için hazırladığı özel koreografi, yüreklere dokundu. Ortaya konan bu durum, tüm dünya basını tarafından da manşetlere taşındı.

İsviçre’nin bölgesel günlük gazetelerinden birisi olan Tribune de Geneve, “Basel, futbolun geri planda kaldığı bir maçı kaybetti” başlığıyla karşılaşmaya sayfalarında yer verdi. Haberde ayrıca Trabzonspor taraftarının yaptığı koreografi için de “Muhteşem” ifadeleri kullanıldı.

İspanyolca yayın yapan Nacion 321, Trabzonsporluların Proteo’ya gösterdiği koreografili saygı duruşunu okurlarına, “Kurtarma köpeği Proteo sadece tüm Meksikalıların değil, Türklerin de kalbine dokundu” sözleriyle verdi.

Ulusal yayın yapan Telediario, yüreklere dokunan koreografi için, “Proteo ve kurtarıcılar, Türkiye’deki Trabzonspor maçında onurlandırıldı” diye yazıldı.
Latin Amerika ülkelerine yayın yapan Infobae de, “Kurtarma çalışmalarında hayatını kaybeden Meksika Ordusu köpeği Proteo, Avrasya halkının kalbini kazandı” sözleriyle durumu paylaştı.

İsrail tartışması

Koreografide; arama kurtarma çalışmalarında Türkiye’ye yardım eli uzatan ülkelerin bazılarının bayrakları yer aldı. Ancak bunların içinde İsrail’in yer almaması tartışma konusu oldu.

Güney Kore, Hindistan, Fransa, Bulgaristan, Bosna Hersek, Azerbaycan, Çekya, Moldova, Malezya, Macaristan, Kazakistan, Karadağ, Çin, Almanya, Kırgızistan, İspanya, Yunanistan, Polonya, Ukrayna, Avusturya, Arnavutluk, Japonya, Rusya, İtalya, Özbekistan, Romanya, İsviçre, Portekiz, Birleşik Krallık ve Hollanda’nın bayraklarını koyan ve koreografiyi hazırlayan Vira Grubu, “Duygularımızı, yaşadığımız acıyı ifade etmek çok zor. Çok kısa sürede hazırladığımız koreografide atladığımız detaylar olabilir; bizlerle aynı duyguları yaşayan ve bugün resmedemediğimiz herkese minnettarız. Yüreğimiz, dualarımız hep orada” ifadelerini kullandı.

İsrail Büyükelçiliği de, “Zor günlerde kazanılan galibiyetiniz için tebrikler Trabzonspor. Bu tweetinizdeki görselde bazı ülkelerle birlikte İsrail bayrağı olmadığından binlerce özür mesajı aldık. Maksatlı yapılmadığını ve Türk halkının kalbindeki yerimizi biliyoruz” ifadelerini kullandı.

Teşekkürler PAOK 

Deprem felaketinde Türkiye’nin yardımına koşan ülkeler arasında yer alan Yunanistan’ın PAOK Kulübü, dayanışmanın din, ırk, etnik köken gözetmediğine vurgu yaptı, AEK’ya karşı yarın oynayacakları karşılaşmadaki gelirin bir kısmını Türkiye ve Suriye’deki depremzedeler için vereceklerini duyurdu.

PAOK Kulübü’nün sahibi Ivan Savvidis’in girişimiyle siyah-beyazlı kulüp, Yunanistan Süper Ligi’ne bir mektup yazdı. Mektupta, “Yaşanan faciayı hepimiz şok içinde izledik. Süper Lig, trajediden etkilenen iki halkın dramına saygı göstermeyi ve bu trajedinin yaşandığı bölgelerde yaşayanların yaşam mücadelesine her türlü desteği vermelidir” diye yazdı.

FIFA’dan 1 milyon dolarlık yardım

FIFA Vakfı, Türkiye ve Suriye’de etkili olan depremlerin ardından hayatını kaybeden ve yıkılan binalardan dolayı evsiz kalan vatandaşlara yardım sağlamak adına 1 milyon ABD doları bir bağış yapılacağını açıkladı. FIFA’nın resmi internet sitesindeki açıklamada, Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) ve Suriye Futbol Federasyonu (SFA) ile uluslararası ve yerel sivil toplum kuruluşları ile istişareler yapıldığı, sağlanacak olan yardımın acil barınma ve korunma, temel insani yardım malzemelerinin satın alınması ve dağıtılması için kullanacağı belirtildi.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*