Genç kalmanın yüzde 100 doğal yolu buymuş! Kimsenin bilmediği detay: Bakuchiol

Genç kalmak, yaşının en iyisi ya da yaşından daha küçük göstermek kadın erkek herkesin hayalidir. Bu hayali gerçeğe dönüştürmek de her insanın kendi elinde bulunuyor. Bunun için yüzde çizgiler, kırışıklıklar, lekeler oluşmaya başlamadan bakım yapmaya başlamak, cildi içten ve dıştan besleyerek yenilenmesini desteklemek gerekiyor. Rutin olarak cildi temizlemek, kaliteli bir nemlendirici kullanmak ya da maskeler yapmak en etkili bakım metotları arasında yer alıyor. Ancak maalesef bu temel uygulamalar cilt yaşlanmasının önüne geçmek için yeterli olmuyor. Son günlerde cildi beslemek ve yılların getirdiği olumsuzlukları bertaraf etmek için uzmanlar tarafından retinol öneriliyor. Çünkü bir tür A vitamini olan retinol, pek çok cilt sorunu için en etkili çözümü sunabiliyor.

Retinolün retinoid grubundaki A vitamini türevi olduğunu söyleyen Dermatoloji Uzmanı Dr. Melda Özekinci, “Retinol yaşlanma karşıtı, nemlendirici gibi özelliklere sahip ilaç benzeri etkin maddeler içeren kozmetik bir ürün. Yapılan sayısız çalışmayla retinoidlerin faydaları kanıtlandı. Retinol, epidermal hücre yenilenmesini artırarak sağlıklı ve parlak yeni bir cilt oluşturuyor. Kolajen üretimini artırıyor, antiaging etkiyle daha sıkı bir cilde kavuşmamızı sağlıyor. Ayrıca yüzdeki kırışıklıkları yok ediyor, cilde daha fazla nem kazandırıyor. Melanogenezi engelleyerek ciltteki lekeleri azaltıyor. Gözeneklerin açılmasını sağlayarak kapalı komedon, kist ve milium denilen yağ bezelerinin yok edilmesi sonucu akne problemlerini gideriyor” dedi.  

“Reçeteli ve reçetesiz satılan retinoid ürünler bulunuyor. Reçeteli ürünler en hızlı sonuç verenlerdir. 4-12 hafta içinde etkileri görülen bu ürünlerin yan etkileri oldukça fazla. Ayrıca bunların içinde paraben gibi istenmeyen içeriklerin olmamasına dikkat edilmeli. Reçetesiz olarak satılan retinol ürünlerinin kaliteli içerik sunması gerekir. Bu ürünlerde etki biraz daha yavaş ortaya çıkar ancak yan etki potansiyeli daha düşüktür. Sonuç almak için bazen 1 yıl kullanmak gerekir.” Dermatoloji Uzmanı Dr. Melda Özekinci

‘KIRIŞIKLAR İÇİN OLMAZSA OLMAZ BİR ÜRÜN’

Farklı cilt tiplerinde retinol kullanımının değişiklik gösterdiği bilgisini veren Dr. Melda Özekinci, “Rozasea denilen kızarık ve hassas ciltlerde kullanımı oldukça zor olmasından dolayı tavsiye edilmez. Bu cilt tiplerinde alerji yapma potansiyeli yüksektir. Akneli yağlı cilde sahip olanlar mutlaka retinol kullanmalı. Yine leke eğilimli cilt tiplerinde retinol çok iyi bir seçenektir. Yaşlı olgun cilt tipinde de kırışıklıkların açılması için olmazsa olmazlardan. Retinolün yan etkilerini yaşamamak için çok az miktardaki ürünü önce gün aşırı olacak şekilde sadece akşamları sürmek gerekiyor. Daha sonra kullanım sıklığını artırarak her gün akşam olacak şekilde kullanabiliriz. Ciltte hafif kızarıklık ve pullanma olması gayet normal. Fakat eğer alerji yapacak olursa kullanmaya bir süreliğine ara verilmeli. Her sabah güneş koruyucu krem de beraberinde kullanılmalı” diye konuştu.

“A vitamini içeren zengin doğal bitkisel yağlarla da cildimizi koruyabiliriz. Kuşburnu çekirdeği yağı, yalancı iğde yağı, argan yağı, siyah frenküzümü yağı ve brokoli çekirdeği yağı etkili retinol kaynağı.” Dermatoloji Uzmanı Dr. Melda Özekinci

‘CİLT BAKIMINDA BİLİNENLERİN EN İYİSİ’

Retinolün piyasadaki bilinen en iyi cilt bakım bileşenlerinden biri olduğunu söyleyen Dermatoloji Uzmanı Dr. Yasemin Fatih Amato, “Retinoidlerin reçetesiz (OTC) bir versiyonu olan retinol, A vitamininden yapılır ve esas olarak aknenin yanı sıra, yaşlanmış cilt sorunlarını tedavi etmek için kullanılır. Retinoller, daha güçlü olan reçeteli retinoidlerle aynı ürünler değil. Cildin orta tabakasına girdikten sonra retinol serbest radikalleri nötralize etmeye yardımcı olur. Bu durum, ‘dolgunlaştırıcı’ etki yaratan elastin ve kolajen üretiminin artırılmasını sağlar. İnce çizgiler, kırışıklıklar, genişlemiş gözenekler ve bazen akne ila yara izlerinin tedavisine yardımcı olmak için kullanılır” dedi.

Retinol kullanan kişilerin, genellikle kuru ve tahriş olmuş bir cilt ile karşılaşabildiklerine dikkat çeken Dr. Yasemin Fatih Amato, “Ayrıca ciltte kırmızılık, kaşıntı ve ciltte soyulma görülebilir. Retinolün yan etkilerini yaşamamak için iki ya da üç gecede bir kullanmak gerekiyor. Aynı anda birden fazla retinol içeren ürün kullanırsanız yan etki riskiniz daha yüksek olabilir. Özellikle ‘yaşlanma karşıtı’ olarak etiketlenmiş veya retinol içerme olasılığı daha yüksek olan akne için ürün kombinasyonu kullanıyorsanız ürün etiketlerini dikkatlice okuyun. Güneş hassasiyeti riski nedeniyle de retinoller en iyi geceleri uygulanır” uyarılarında bulundu.

Bakuchiol bitkisi tohumu

“Retinolü tüm yüzünüze ince bir tabaka halinde uygulayın ancak ağzınıza, burnunuza ve gözlerinize gelmemesine dikkat edin. Yaklaşık bir bezelye büyüklüğünde kullanmalısınız. Gözeneklerinizi tıkamayacak yani komedojenik olmayan bir yüz nemlendiricisini sonrasında cildinize uygulayabilirsiniz.” Dermatoloji Uzmanı Dr. Yasemin Fatih Amato

‘BAKUCHİOL BİTKİSİ RETİNOL İÇERİYOR’

Doğal retinol kaynaklarıyla cildi beslemenin mümkün olduğunu belirten Dr. Yasemin Fatih Amato, “Bakuchiol bitkisi, tohum ve yapraklarında yüzde 100 doğal retinol ve antioksidan bulundurur. Klinik araştırmalar, Bakuchiol’ün günde iki kez uygulandığında cilt üzerinde retinol benzeri bir etkiye sahip olduğunu ve geleneksel retinolün ince çizgi, kırışıklıklarda ve hiperpigmentasyonda azalma, cilt dokusunda iyileşme, renk değişikliği ve yara izi gibi tüm problemleri ortadan kaldırdığını gösteriyor” bilgilerini paylaştı.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*