‘Geri itmelerin sıradanlaşması endişe verici’

ÖNDER YILMAZ Ankara – Avrupa Komisyonu’nun Yunanistan’a ihlal davası açması istenen raporda, “Daha fazla sorumluluktan kaçınma Avrupa’da hukukun üstünlüğünün baltalanmasına; yalnızca mülteciler, sığınmacılar ve göçmenler açısından değil, dünya yurttaşlarının insan hakları korumalarını ve değerlerini kalıcı olarak kaybetmeye yol açacaktır” denildi.

TİHEK, “Geri İtme Eylemlerinin İnsan Hakları Perspektifinden Değerlendirilmesi” raporunda, geri itmelerin sıradanlaşıp normalleşmesinin endişe yarattığı tespitini yaptı. Raporda, Yunanistan’a yönelik özetle şu tavsiyelerde bulunuldu:

* Geri göndermeme ilkesinin, toplu sınır dışı etme yasağının ve/ya etkili hukuk yollarına başvurma hakkı ihlallerinin önüne geçmek adına kişiselleştirilmiş bir prosedür olmaksızın kara ve deniz sınırlarından gerçekleştirilen tüm geri itmeler derhal durdurulmalı.

* Hukuka aykırı olarak zorla geri itme, keyfi gözaltı, sığınma prosedürlerine uymama, aşırı güç kullanımı, şiddet ve diğer suiistimallerle ilgili tüm iddia ve soruşturmalar bağımsız, tarafsız ve ivedi biçimde yürütülmeli.

* Yunanistan’da özgürlüğünden yoksun bırakılan sığınmacı ve göçmenlerin kayıtları tutulmalı.

* Yunanistan başta olmak üzere Avrupa’da toplumsal sağduyunun artırılması amacıyla ulusal ve uluslararası kamuoyu bilinçlendirilmeli. Geri itme vakalarının şeffaf bir biçimde ulusal ve uluslararası basında yer alması sağlanmalı.
Raporda, AB kurumları, Frontex ve Avrupa Konseyi üye devletlerine de “Avrupa iltica ve temel haklar hukukuna uygun koşulların yeniden tesis edilmesini sağlamak adına Yunanistan’a yönelik acil tedbirler alınması” çağrısı yapıldı.
Raporda ayrıca, “AB Sığınma ve Temel Haklar Yasası’nın ihlalinden ötürü AB Komisyonu Yunanistan’a karşı ihlal davası açmalı” tavsiyesi yer aldı.

145 göçmen kurtarıldı

Ege’de dün Yunanistan tarafından Türk karasularına geri itilen 145 kaçak göçmen Türk Sahil Güvenlik ekipleri tarafından kurtarıldı.

 

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*