Göğüs kanseri hastalarına ‘egzersiz’ önerisi

Prof. Dr. Uğur Coşkun, Janice Kiecolt-Glaser ve arkadaşları, “Brain, Behavior ve Immunity” mecmuasında geçen ay yayınladıkları çalışmada kanda ölçülen inflamatory proteinler ve beyaz kan hücreleri ölçümü ile immün cevap durumunu kıymetlendirdi.

Uzmanlar çalışma konusunda yaptıkları açıklamada, “Ohio State Üniversitesi araştırmacıları tarafından yayınlanan bu çalışmada göğüs kanserli tanısı olan hastaların kondisyon düzeyi olağan kümeye nazaran biraz daha zayıf tespit edildi. Tifo aşısı uygulanarak ölçülen immün cevap değerlendirmesinde şayet göğüs kanserli hastalarda idmana bağlı az da olsa daha düzgün bir kondisyon durumu varsa immun cevabın daha âlâ olduğu ancak kondisyon zayıf ise bağışıklığın düşük düzeyde kaldığı saptandı” dedi.

Daha evvelki bilgilerimize nazaran nizamlı antrenman yapmanın bağışık sistemini güçlendirerek bağırsak, göğüs, böbrek üzere birtakım kanserlerin gelişimini önleyici tesiri olabileceğini düşünmekteydik” diyen Prof. Dr. Uğur Coşkun, bu çalışmanın sonucuna bakıldığında bu teorinin desteklendiğini belirtti. Prof. Dr. Coşkun, “Özellikle kemoterapi alan hastalarda immün sistem zayıflığı uzun mühlet devam edebilmektedir. Bu da tedavi sonrası süreçte başta enfeksiyonlar olmak üzere birçok hastalığa davetiye çıkarabilmektedir. Buradaki çalışmanın sonucuna baktığımızda diyebiliriz ki kemoterapi sonrası süreçte nizamlı antrenman yaparak kondisyon düzeyimizi yükseltirsek kemoterapinin bu olumsuz tesirini o kadar çabuk üzerimizden atabiliriz” diye konuştu.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*