İklim kederi!

Meltem Günay- Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) tarafından hazırlanan 2022 İnsani Gelişme Raporu Türkiye toplantısı yapıldı. İnsani gelişmenin tüm dünyada son iki yılda hiç görülmemiş düzeyde gerilediğini belirten UNDP Türkiye Mukim Temsilcisi Louisa Vinton, “Pandemiyle birlikte 2016 seviyesine geri döndük. Başladığımız noktadayız” dedi.

Dünya gezegeninin istikrarının, doğanın dengesinin bozulduğunu ve doğanın kurallarının kaybedildiğini vurguladığı konuşmasında, “Bazı noktalarda artık geri dönüşü olmayan noktaları geçtik. Şu anda ‘iklim kederi’ denen şey yaşanıyor. Önceden bildiğimiz ama şimdi olmayan doğanın bizde oluşturduğu bir keder bu. ‘Toplamsal birlikteliğin ölüşünü’ görüyoruz” diye konuştu. Rapordan da bilgiler veren Vinton bu konuda bütün dünyanın birlikte çalışması çağrısında bulundu.

Habitat Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Sezai Hazır da, konuşmasında gezegenimiz ağır hasta derken, “Bu hastalığın sebebi de çözümü de insanlar olarak biziz. Rapor insanlığa düşen görevi gösteriyor. Küresel iklim krizi artıyor, iklim mültecileri ortaya çıktı. Tüm bu risklerini önüne geçmek için topyekün mücadele içine girmemiz gerekiyor” dedi.

İnsanlık için kırmızı alarm

Raporda tüm dünyada küresel krizlerin üst üste yığıldığına vurgu yapılırken, “Küresel finans krizi, devam eden iklim krizi, Kovid-19 salgını ve ufukta beliren küresel gıda krizi. Küresel düzeyde her yedi kişiden altısı Kovid-19 salgınından önce dahi güvensiz hissediyordu. Her şey yolunda değil ancak her şey kaybedilmiş de değil” denildi.

İklim krizinin en büyük sorunlardan biri olduğunun dile getirildiği raporda, “Tarihte ilk kez beton ve asfalt gibi insan yapımı malzemeler Dünya’nın biyokütlesinden daha ağır geliyor. Mikroplastikler artık her yerde. Uluslararası İklim Değişikliği Paneli’nin en yeni raporu ‘insanlık için kırmızı alarm’ veriyor. İnsanlık tarihinde ilk kez insan kökenli varoluşsal tehditler, doğal tehlikelerden daha büyük boyuta sahiptir” denildi.

Dünyaca endişeliyiz

Raporda, dünya genelinde her yedi kişiden en az altısının güvensiz hissettiği, dünya genelinde insanların yüzde 30’undan daha azının insanların güvenilir olduğunu düşündüğü kaydedildi. Bunun tarihte kaydedilmiş en düşük değer olduğunun altı çizilen raporda, “Kayıtlara göre ilk kez küresel İnsani Gelişme Endeksi değeri inişe geçerek dünyayı 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Gündemi ve Paris Anlaşması’nın kabul edilmesinden hemen sonraki döneme geri döndürdü” denildi.

Her sekiz kişiden birinin ruhsal bozukluğa sahip olduğunun belirtildiği raporda, tedaviye ihtiyaç duyanların sadece yüzde 10’unun bu hizmeti alabildiği belirtildi. 

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*