İYİ Parti’den ‘Kılıçdaroğlu’ anketi! B planı hazırlığı

Dün CHP’de MYK, İYİ Parti’de başkanlık divanı vardı. 26 Ocak’taki 6’lı masa toplantısı öncesi kritik değerlendirmeler yapıldı. Seçim tarihinin 14 Mayıs olarak işaret edilmesinin ardından gözler cumhurbaşkanı adayına çevrilmiş durumda. Peki CHP ve İYİ Parti’de cumhurbaşkanı adaylığına ilişkin kulislerde son konuşulanlar ne?

CNN TÜRK Ankara Temsilcisi Dicle Canova, cumhurbaşkanlığı adaylığına ilişkin kulislerdeki son bilgileri aktardı.

Dicle Canova’nın açıklamaları şöyle:

İyi Parti Başkanlık Divanı’nda Meral Akşener adayın belirlenme yöntemlerine ilişkin kurmaylarının önerilerini dinledi. Bazıları ucu açık anket önerdi bazıları sadece altılı masada ki liderlerin isminin yer alacağı bir anket yapılmasını önerdi. Bazı kurmaaylarda adı geçen tüm aday adaylarının isminin yer alacağı bir anket yapılmasını önerdi. Toplantıda net bir karar çıkmadığı öğrenildi. Meral Akşener’in not almakla yetindiği ifade ediliyor. Akşener bu önerileri liderlere de aktaracak.

26 OCAK’TA TAKVİM BELİRLENECEK

26 Ocak’taki altılı masa toplantısında aday belirleme esasları ve ne zaman açıklanacağını ilişkin takvim konuşulacak netleştirilecek. 26 Ocak’taki toplantıdan sonra liderlerin adayın ne zaman açıklanacağını duyurma ihtimallerinin yüksek olduğu belirtiliyor.

ADAY İÇİN ÖZEL TOPLANTI

6’lı masa, rutin toplantıları dışında, 26 Ocak’taki toplantının ardından bir özel toplantı yapılabileceği konuşuluyor. Bu kez liderlerin sadece adayı konuşmak için bir araya gelebileceği belirtiliyor. Muhalefet cephesinde adayın 15 Şubat’tan önce açıklanması bekleniyor.

6’lı masa toplantısında İYİ Parti parlamenter sisteme geçişe dönük temel adımların yer alacağı sade, pratik, basit ve temel prensipleri hedef alan bir yol haritası olması gerektiğini vurgulayacak.

ÖZTRAK VE KESİCİ İDDİASI

Hem İYİ Parti hem de CHP’de Faik Öztrak ve İlhan Kesici isimleri adaylık için konuşulanlar arasında değil. CHP’nin herhangi bir toplantısında bu 2 isme dönük bir planlamanın gündeme gelmediği ifade ediliyor. Faik Öztrak ismi birçok açıdan geçti. Kılıçdaroğlu aday olursa CHP Genel Başkanı olabileceği konuşuldu. Bazı siyasetçiler şu aşamada özellikle isminin gündeme getirildiği, seçimden sonra başka bir kritik pozisyona ısıtılmak istendiği belirtildi. Gerek İYİ Parti gerek CHP kanadında bu 2 ismin sürpriz olarak gündeme gelebileceğine dair net bir yorum alamadım.

İYİ PARTİ’DE KILIÇDAROĞLU ANKETİ

Dün İYİ Parti’nin başkanlık divanı toplantısında bir isim konuşulmasa da adaylık için değerlendirmeler yapıldığını söyleyebilirim. Bazı parti kurmaylarının Kılıçdaroğlu’nun sağ seçmen nezdinde etkisi olmadığı yönünde yorumlar yaptığı aktartılıyor. İYİ Parti’nin elinde parti seçmenin üçte birinin Kılıçdaroğlu ismine sıcak bakmadığı yönünde bir araştırma olduğu belirtiliyor. Bazı parti kurmayları ise Kılıçdaroğlu’nun geri adım atmaması halinde ne yapılacağının değerlendirilmesi gerektiği yönünde mesajlar verdiği ve B planının olması gerektiğini söylediği ifade ediliyor.

İYİ PARTİ FARKLI BİR MODEL ÖNERECEK

6 başkan yardımcısı gibi bir modelin hem hukuken hem de pratikte genel işleyişi zorlayabileceği, dolayısıyla güçlendirilmiş parlamenter sisteme geçiş sürecine destek verecek bir metodun uygulanması gerektiğini masaya getirecek. Yani ilk aşamada fiili bir parlamenter sistem modeli uygulayalım önerisinde bulunacak. Bu ne demek; parlamenter sistemde yasama Meclis’te. O yüzden Meclis’in ağırlığının artırılacağı etkili bir Meclis oluşturulması önerisi var. Parlamenter sistemde yürütmenin başında bir cumhurbaşkanı bir başbakan var.

AYRI MEKANİZMA

İYİ Parti de bir Cumhurbaşkanı ile bir Başbakan yetkisinde güçlü Başbakan Yardımcılığı olabilir demeye hazırlanıyor. Bunun yanında 6 liderin deneyimlerinden yararlanacak ayrı bir mekanizma da kurulabilir görüşü var.

ADAY 15 ŞUBAT’TAN ÖNCE AÇIKLANABİLİR

Şubat ayı başında Kılıçdaroğlu Almanya’ya gidecek. Almanya’dan döndükten sonra aday gündemli bir özel toplantıda yapılabilir ama her koşulda 15 Şubat’a kadar adayın açıklanması yönündeki beklenti çok yüksek.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*