Mesire alanları tehlike saçıyor

GÜLDEN ÇOKTAN- Antalya’nın Manavgat ilçesinde meydana gelen ve tüm ülkeyi derinden etkileyen yangında, 7 kişi hayatını kaybederken 60 bin hektar da kül olmuştu. Bu yangınların ardından Türkiye’nin tüm bölgelerinde ormanları korumak için özellikle yaz aylarında yeni kararlar alınmaya başlandı. O kararlardan biri de İstanbul Valiliği’nden geldi. Valilik’ten yapılan açıklamada, orman yangınlarının önlenmesi amacıyla, bazı piknik ve mesire alanları dışında ormanlık alanlara girişlerin 24 Haziran-15 Ekim 2023 tarihleri arasında yasaklanmasına karar verildiği duyuruldu. Kurban Bayramı’nda İstanbul’da kalan vatandaşlar Doğa Koruma ve Milli Parklar 1. Bölge Müdürlüğü’ne bağlı Belgrad Ormanı’na akın etti. Orman içerisindeki mesire alanlarında mangal yakan vatandaşlar, ormanlık alanlardaki yasakları da destekliyor. Yasaklar öncesi ormanlıklar da gelişi güzel yakılan mangal ateşleri yangınlara davetiye çıkarırken vatandaşların yasağa uyduğunu gözlemledik. Dokuz günlük bayram tatili nedeniyle megakentin boşalması nedeniyle mesire alanlarında geçen yıla oranla yoğunluk azdı.

Yasağa uyuldu ama…

Milliyet olarak vatandaşların mangal için tercih ettiği ormanları gezdik. Ormanlık alanlar, kameralar ile 7/24 izlenirken yetkililer tarafından da sık sık denetleniyor. En çok ziyaretçi ağırlayan Belgrat Ormanı’nda mangal ateşleri sadece mesire alanlarında yakılmakta. Mesire alanları ise güvenlik görevlileri tarafından denetleniyor. Uygun ateş yakmayanlar, görevliler tarafından uyarılıyor. Vatandaşların yere ateş yakmasına da izin verilmiyor. Ateşler, mangal ocağında da veya mangal için hazırlanmış alanlar da yakılıyor. Belgrat Ormanına ailesi ile pikniğe gelen Serdar Yılmaz, “Bayram da İstanbul’da kaldık. İlk gün kurbanlarımızı kestik. Bugün de ailecek pikniğe geldik. Yasak kararı tam yerinde bir karar. Mangalı seven bir milletiz ama kimsenin de ormanlara zarar verme hakkı yok” dedi.

Bazı piknikçiler ise mangal ateşini ağaç köklerinde yakarak, yangına davetiye çıkardı.

Ağaç köklerinde ateş

Bazı mesire alanlarında mangal yakılmasına izin verilmekte. Ancak o alanların bazılarında ateş, mangal ocaklarında değil yer de veya ağaç diplerinde yakılıyor. Bir çok ağacın ateş nedeniyle zarar gördüğüne şahit olduk. Beykoz’da ziyaret ettiğimiz bir mesire alanında ateş yakılması için düzenlenmiş ocak yerleri bulunmuyor. Vatandaşlar ise mangal ocağında değil yer de ateş yakıyor. Buralar da denetim ise neredeyse yok. Herhangi bir olumsuz durumda ormanlık alan içerisinde kurulan bu mesire alanları da yangına davetiye çıkarıyor.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*