NYT’dan OpenAI ve Microsoft’a telif hakkı ihlali davası: Haberlerimizle ChatGPT eğitildi

ABD’nin önde gelen gazetelerinden New York Times (NYT), Microsoft ve ChatGPT’nin arkasındaki şirket olan OpenAI’ye karşı, telif hakkı ihlali ve gazetenin fikri mülkiyetini kötüye kullanmakla suçlayan bir dava açtı. Dava dosyasında NYT milyonlarca makalesinin, yapay zeka ve büyük dil modeli sistemlerini eğitmek için herhangi bir izin alınmadan ve ödeme yapılmadan kullanıldığını öne sürüyor. Önceki gün Manhattan federal mahkemesinde açılan davada, şirketlerin sistemlerini kurmak için birçok kaynaktan bilgi kopyaladıkları, ancak NYT’ın içeriğine “özel bir önem verdikleri” iddia ediliyor. 

‘Verileri de silin’

NYT, ChatGPT ve diğer popüler yapay zeka platformlarına telif hakkı sorunları nedeniyle dava açan ilk büyük medya kuruluşu oldu. Davada kesin bir parasal talep yer almıyor. Ancak NYT, 80 milyar dolar değerindeki OpenAI ve 2,8 trilyon dolar değerindeki ortağı Microsoft’un “gazeteye ait eşsiz değerdeki eserlerinin yasadışı kopyalanması ve kullanılmasıyla ilgili milyarlarca dolarlık yasal ve fiili zararlardan” sorumlu tutulması gerektiği belirtiliyor. Ayrıca şirketlerden, The Times’ın telif hakkıyla korunan materyallerini kullanan tüm chatbot modellerini ve eğitim verilerini imha etmeleri isteniyor. AFP ajansı NYT’ın açtığı dava ile OpenAI ile içerik anlaşmaları yapan Alman Axel Springer ve AP gibi medya gruplarının aksine, çatışmayı seçtiği yorumunu yaptı. 

Instagram, Facebook ve WhatsApp gibi sosyal medya platformlarındaki kullanıcı verileri ve görsellerini Llama’yı geliştirmekte kullanan Meta şirekti de telif hakkı ihlali iddialarıyla karşı karşıya. ABD’li komedyen ve yazar Sarah Silverman, ChatGPT geliştiricisi OpenAI ve Meta’nın, yapay zeka modellerinin kendi çalışmaları üzerinden eğitilmesinin, telif hakkı ihlali olduğunu iddia ederek dava açtı. Silverman ile birlikte Christopher Golden ve Richard Kadrey adlı iki yazar da iki şirketi dava etti.

Yasal koruma sağlayacaklar

ChatGPT hakkında, müzik şirketleri, film yapımcıları, senaryo yazarları ve fotoğraf ajansı Getty de telif hakkı davaları açanlar arasında. Davalar artarken, Microsoft ve yapay zeka oyuncusu Google, yapay zekası tarafından üretilen içerik nedeniyle telif hakkı ihlali nedeniyle dava edilen müşterilere yasal koruma sağlayacaklarını duyurdu.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*