ASLIHAN ALTAY KARATAŞ Ankara – Öğretmen yetiştirme süreçlerini yeniden ele alacaklarını söyleyen Erdoğan, “Lisans programlarından öğretmen istihdamı ve hizmet içi eğitime kadar tüm aşamaları Türkiye yüzyılına uygun şekilde gözden geçireceğiz” demişti. Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin de bakanlık görevinde hangi konulara öncelik vereceğine ilişkin soruya “Ana hedefimiz öğretmen yetiştirme süreci” karşılığını vermişti.
YOL HARİTASI OLACAK
Edinilen bilgiye göre, öğretmen yetiştirme süreciyle ilgili çalışmalarda 2017’de Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren “Öğretmen Strateji Belgesi 2017-2023” yol haritası olacak. Strateji Belgesi Bakan Tekin’in Milli Eğitim Bakanlığı’nda (MEB) Müsteşar olarak görev yaptığı dönemde, “Ulusal Öğretmen Stratejisi Çalıştayı”nda ortaya konulan görüşler doğrultusunda hazırlandı. Belge, “Yüksek nitelikli, iyi yetişmiş ve mesleğe uygun bireylerin öğretmen olarak istihdamını sağlamak”, “Öğretmenlerin kişisel ve mesleki gelişimini sürekli kılmak” ve “Öğretmenlik mesleğine yönelik algıyı iyileştirmek ve mesleğin statüsünü güçlendirmek” olmak üzere 3 amaç ve 8 hedeften oluşuyor. Belgede MEB ve Yükseöğretim Kurulu (YÖK) iş birliğiyle, öğretmen yetiştirme programlarına sahip kurumların yeniden yapılandırılmasına yönelik eylem maddeleri dikkat çekiyor.
İlk amaç doğrultusunda “Öğretmen yetiştirmeye yönelik programlarda eğitimleri iyileştirmek” ve “Üniversite mezunları arasından öğretmenlik mesleğine en uygun olanları seçmek” olmak üzere iki hedef belirlendi. “Yüksek nitelikli öğretmen yetiştirme” hedefinin ancak bu alanda lisans ve lisansüstü eğitim veren kurumların belirli standartları yakalamasıyla sağlanabileceğine işaret edilirken, bu kapsamda ilk eylem “öğretmen yetiştirme çalışma grubunun işlevsel hale getirilmesi” olarak tespit edildi.
İkinci eylemle ise öğretmen yetiştirmeye yönelik programlara sahip olan kurumlar akademik ve örgütsel olarak yeniden yapılandırılacak. Üçüncü eylemle, öğretmen yetiştirmeye yönelik öğretim programları uygulama ağırlıklı olacak. Dördüncü eylemle lisans programı seçiminin yeniden yapılandırılması sağlanırken, öğretmen yetiştirmede belirli alanlarda program tercihinin, fakülteye girişten sonra yapılabileceği bir sistem oluşturulacak. Beşinci eyleme göre de öğretmenlik mesleğine uygun olmadığı tespit edilen eğitim fakültesi öğrencilerine, diğer fakülte ve bölümlere geçiş imkânı sağlanacak.
Bir yanıt bırakın