OHAL kararı ne anlama geliyor? Bölgede 18-60 yaşları arasındaki tüm vatandaşlar yükümlü


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, deprem bölgesindeki 10 ilin afet bölgesi ilan edilerek 3 ay süreyle bu illerde OHAL uygulanacağını ilan etti. CNN TÜRK Ankara Temsilcisi Dicle Canova, canlı yayında kararın ne anlama geldiğini ve detayları aktardı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan deprem bölgesine ilişkin önemli açıklamalar yaptı, iki karar alındığını söyledi. Erdoğan, deprem bölgesinin afet bölgesi ilan edildiğini ardından 3 aylık olağanüstü hal kararı alındığını ifade etti. CNN TÜRK Ankara Temsilcisi Dicle Canova yaşanan tüm bu gelişmeleri canlı yayında detaylarını aktardı.

CNN TÜRK Ankara Temsilcisi Dicle Canova’nın aktardığı bilgiler şöyle;

Bu 20 Temmuz’da ilan edilen gibi bir OHAL kararı değil onun altını çizelim. Bu afet tehlikeli salgın hastalıklar veya ağır ekonomik bunalım hallerinde ilan edilen OHAL. 2935 sayılı OHAL kanununda farklı farklı OHAL durumları var. Anayasanın da 119. maddesinde yer alıyor. 6 ayı geçmemek üzere Cumhurbaşkanı tarafından ilan ediliyor. Resmi Gazete’de yayımlanacak ve Meclis’e gidecek, Cumhurbaşkanı isterse uzatabiliyor ama 4 ayı geçmemek suretiyle uzatabilecek. Her şeyden önce Cumhurbaşkanı’nın kararname çıkarma yetkisi daha da genişleyecek. Anayasa’nın 91. Maddesinde bazı kısıtları vardı mesela kanunla düzenlenen bir konu için kararname çıkaramıyor Cumhurbaşkanı ama OHAL süresince Cumhurbaşkanı Anayasa’nın 91. Maddesindeki kısıtlamalara bakmaksızın kararname çıkarabilecek.

ÖZEL SEKTÖRDEN YARDIM TALEBİ

Ayrıca felaket bölgesindeki zararların telafisi için de her türlü maddi imkanı zorlayabiliyor. Harcamalar öncelikli kamu kaynaklarıyla yapılacak ama acil ve hayati ihtiyaç maddeleri için harcamaya yeterli para kamu kaynaklarından zamanında sağlanamazsa bölgedeki kredi kuruluşlarının olanaklarından yararlanılacak. Kamunun dışında özel sektörden de yardım ve destek talep edilebilecek.

VATANDAŞLAR KENDİLERİNE VERİLEN İŞLERİ YAPMAK YÜKÜMLÜ OLACAK

OHAL süresince bu taleplerin yerine getirilmesi yükümlülüğü olacak. Onun dışında yiyecek, giyecek, araç gereç, tıbbi malzemeler, zaruri maddeler bölge sınırları içerisinde sağlanamadığı zaman yakın bölgelerden yükümlülük yoluyla sağlanacak. 18-60 yaşları arasındaki bütün vatandaşlar OHAL sebebiyle kendilerine verilecek işleri yapmakla yükümlü olacaklar.

KARARLAR HIZLI BİR ŞEKİLDE ALINABİLECEK

Bölgenin girişi çıkışı sınırlandırılabilecek, belirli yerleşim yerleri boşaltılabilecek. Gazino, lokanta, sinema, bar, tiyatro ve benzeri yerlerin açılması kapanması, açılış kapanış saatleri ve denetlenmesi tüm bunlar da çok hızlı bir şekilde yapılabilecek. Eğitim öğretim konularındaki kararlar hızlı bir şekilde alınabilecek.

ARAÇLARI YASAKLAMAK HÜKÜMETİN KONTROLÜNDE

Yerleşim yerlerindeki araç gereçlerden yararlanmak, istenildiği zaman bunlara el koymak OHAL süresince tanınan yetkilerden olacak. Tehlike arz eden binaların yıkılması, zaruri ihtiyaç maddelerinin dağıtımı ve bunların elde edilmesi, herkesin bu konuda hükümete yardımcı olması gerekecek. Ulaştırma araçlarının bölgeye giriş ve çıkışlarını kayıtlamak ve yasaklamak da yine hükümetin kontrolünde olacak.

OHAL KARARI SEÇİMİ ETKİLEMEZ

Bir takım yetkililerle konuştu. Bu süreçte seçimin ertelenip ertelenmeyeceği çok konuşuluyor. ‘OHAL seçimin ertelenmesi için bir sebep değil’ ifadesini kullanıyor yetkililer. Türkiye’de seçimin geriye bırakılması durumu sadece savaş durumunda olabiliyor. Hem anayasada hem kanunda seçimin geriye bırakılması sadece savaş hali ilanına bağlı tutuluyor. Seçim planında bir değişiklik beklenmediğini konuştuğum kaynaklar belirtti.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*