Önce fiyat sonra deprem dayanıklılığı

ALEYNA SEVİM İstanbul – ODE Yalıtım’ın Aksoy Araştırma iş birliğiyle 26 ildeki 1067 kişinin katılımıyla gerçekleştirdiği araştırmanın sonuçları ODE Yalıtım Yönetim Kurulu Üyesi Erhan Özdemir tarafından paylaşıldı. Katılımcıların yüzde 64’ü binalarının bodrum katında veya evlerinde su sızıntısı, küf, rutubet olup olmadığını bilmiyor. Yüzde 28.4’ü de yaşadıkları binada su sızıntısı, küf gibi problemlerin olduğunu belirtiyor. Araştırmada “Sizce yaşadığınız binanın depreme dayanıklılığını azaltan faktörler nelerdir?” sorusuna ise katılımcıların yüzde 17.2’si kalitesiz malzeme kullanılması, yüzde 14.4’ü binanın yaşı, yüzde 13.9’u kolon kesilmesi olarak yanıt verirken sadece 2,2’si su yalıtımı olduğunu söyledi.

Önce maliyet

Katılımcılara ‘ev seçiminde öncelikleriniz nelerdir’ diye sorulduğunda da yüzde 61.9’u ilk kriterlerinin fiyat olduğunu belirtti. Katılımcıların yüzde 57.9’u deprem güvenliği, yüzde 49.1’i dairenin bulunduğu kat, yüzde 48.4’ü ise binanın kat sayısına dikkat ettiğini ifade etti. Katılımcılara ayrıca Kahramanmaraş depremlerinin ardından yaşadıkları evden taşınmayı düşünüp düşünmedikleri soruldu. Taşınmayı en az düşünen kesim ise yüzde 24.7 ile 55 yaş ve üzeri oldu. 

Araştırma lansmanına katılan yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür ise, suyla ilişkisi kesilen, suyun zeminden gelmemesi için bina çevresinde drenaj sistemi oluşturulan, usulüne uygun yalıtımı yapılmış binaların deprem performansının daha yüksek olacağına dikkat çekti.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*