Perakendede turist sevinci

 

Hanife Baş – Turistler perakendeciyi sevindirdi. Yerli turistin harcaması azalırken, turist alışverişi perakendeyi patlattı. İstanbul ve yazlık bölgelerde turist alışverişi genel alışverişin yüzde 50’sine ulaştı. Bunun ekim sonuna kadar devam etmesi bekleniyor. AVM’lere giriş rekoru da kırılıyor.

Turistler çok çeşitlendi

Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Başkanı Sinan Öncel, Turizm Bakanlığı’nın 200 ülkede ülkemizin reklamını yaptığını öğrendiklerini ve bu yıl bunun turizmdeki yansımasını gördüklerini belirterek, “Alışverişe yansıması da çok iyi oluyor. Artık turistlerin geldiği ülkeler de çeşitlendi.

Artık sadece Körfez ve Rusya’dan gelinmiyor. Türkiye alışveriş için de çok cazip hale geldi. Deniz, kum, güneş, kültür yanında alışveriş için de çok öne çıkıyoruz. İstanbul ve güney illerinde alışverişte turistin payı yüzde 50’lere çıktı” dedi.

Öncel, alışverişte yabancı turistin payının giderek artmaya devam edeceğini dile getirerek, bu hareketin ekim sonuna kadar devam etmesini beklediklerini, hazır giyimden deniz giyimine kadar her şeyin alındığını aktardı.

‘Ciddi ilgi var’

İpekyol, Twist, Machka markalarını bünyesinde bulunduran Ayaydın-Miroglio Grubu Genel Müdürü Uğur Ayaydın, inanılmaz bir turist hareketi yaşadıklarını belirtti. Ayaydın, sözlerini şöyle sürdürdü: “Turistin bazı mağazalarımızdaki alışverişteki payı yüzde 80’lere çıktı. Genel ciromuzdaki oranı ise yüzde 50’lerde. Önceden Rus ve Körfez turisti ağırlığı vardı. Şimdi her ülkeden turist müşterimiz var. Suudi Arabistan’la ilişkiler düzelince bu ülkeden çok gelen olmaya başladı. Iraklı, İranlı, Amerikalı, Avrupalı her ülkeden turist alışveriş yapıyor.”

Haziranın ortasından itibaren cirolardaki turistin payının yüzde 60’lara çıkmaya başladığını dile getiren Ayaydın, “Ciddi turist ilgisi var. Yazlık bölgeler ve İstanbul’da satışlarımız çok arttı. Yazlık bölgelerde elbise, bikini, mayo, şort gibi ürünler çok satıyor. Özellikle kurların düşük olmasıyla Türkiye alışveriş için cazip hale geldi. Gurbetçiler kışlık alışverişlerini de yapıyor. Biz kışlıkları da çıkartmaya başladık” diye konuştu.

‘Satışlar çok iyi’

Derimod Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Murat Zaim, turistin bu yıl alışverişe çok katkı yaptığını aktararak, şunları söyledi: “Mağazalarımızda ciddi turist girişi var. Satışların yüzde 25’ini turistlere yapar hale geldik. Her yerden insan var. Eskiden belli ülkeler vardı artık mağazalarımıza en az 15 milletten insan giriyor. Satışlarımız iyi gidiyor. Çanta, ayakkabı, yazlık sandalet, terlik hepsi satıyor. Kışın turist katkısının daha düşük olacağını tahmin ediyorum.”

AVM girişlerinde rekor

Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği(AYD) Başkanı Hüseyin Altaş, yazlık bölgelerdeki durumdan şu anda gayet memnun olduklarını belirterek, “Girişler yüzde 10 oranlarında arttı. Geçen yıl pandemiden çıkışın ardından girişlerde patlama vardı. Bu yıl bunun üzerine yüzde 10 daha eklendi. Yabancı turistler de çok hareketlendirdi. Turizm sezonu iyi geçiyor. Yerli turistlerin olduğu merkezler de hareketli ama oralarda sepet miktarı biraz daha düşük. Turistler en çok gıda ve hazır giyim alıyor. Bu hareketin ekim ortasına kadar sürmesini bekliyoruz” dedi.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*