Şanghay’da, ‘sıfır koronavirüs’ gayesine ulaşıldı

Çin’de tesirli olan koronavirüs ile uğraşta, Şangay’da, karantina bölgeleri dışında, ‘sıfır yayılma’ maksadına ulaşıldı.

Şanghay Sıhhat Kurulu Lider Yardımcısı Cao Dandan, bahisle ilgili açıklama yaptı.

Cao Dandan kentin 16 ilçesinde, karantinaya alınan ve kapalı devre salgın müdafaa önlemlerinin uygulandığı bölgeler dışındaki topluluk içi yayılmanın kesildiğini belirtti.

AA’nın haberine nazaran; ‘sosyal sıfır Kovid’ olarak da isimlendirilen gayenin mart ortasında ortaya çıkan Omicron hadiselerinin yol açtığı salgın nedeniyle uzun müddettir karantina önlemlerinin uygulandığı kent için dönüm noktası olarak görüldüğü kaydedildi.

24 saatte 823 hadise

Nüfusu 26 milyonu aşan kentte son 24 saatte hastalık belirtisi gösteren 77, göstermeyen 746 hadise tespit edildi. Ayrıyeten 1 kişi, hayatını yitirdi.

Hayatını kaybeden kişinin 92 yaşındaki kronik rahatsızlığı bulunan bir bayan hasta olduğu bilgisi paylaşıldı.

20 Mayıs’ta sıfır hadise gayesine ulaşıldı

Şanghay’da Omicron varyantı, salgının yayılmasını tetiklediği için 28 Mart’tan bu yana uygulanan kapanma, hadiseler azalmadığı için uzatıldı.

Kapanmanın ne vakit sona ereceğine dair rastgele bir bilgi paylaşılmadı. Kısıtlamaların karantina bölgeleri dışında hadise görülmeyen yerlerde kaldırılacağının bildirilmesine karşın önlemler, kentin büyük kısmında uygulanmaya devam ediyordu.

Son 14 günde yeni hadise kaydedilmeyen bölgelerde alışveriş merkezleri, süpermarketler, restoranlar, berberler ve öbür işletmeler, 15 Mart’tan itibaren yine açılmıştı.

Kent idaresi, daha evvel yaptığı açıklamada, 20 Mayıs’ta karantina bölgeleri dışında sıfır vakahedefine ulaşılmayı hedeflediğini bildirmişti. Yetkililer, haziran başında tüm kısıtlamaların kaldırılarak olağana dönmeyi hedefliyor.

Pekin’de koronavirüs salgını sürüyor

Pekin’de ise birinci sefer 22 Nisan’da görülen Omicron varyantını taşıyan mahallî kaynaklı hadiselerin yol açtığı koronavirüs salgını sürüyor. Son 24 saatte hastalık belirtisi gösteren 43, göstermeyen 9 hadise tespit edildi.

Tüm kentte anaokulları ile birinci ve orta dereceli okullar çevrim içi eğitimi sürdürürken, restoranlar sırf sipariş hizmeti veriyor. Spor salonları, sinemalar ve öteki kapalı cümbüş merkezleri süreksiz müddetle kapatılmış durumda.

Birtakım bölgelerde toplu taşıma ve taksi hizmetleri durduruldu

Olayların görüldüğü Çaoyang, Şunyi, Fangşan ve Fıngtay ilçelerindeki kimi bölgelerde toplu taşıma ve taksi hizmetleri durduruldu. Vatandaşlara bölgelerini terk etmemesi tarafında tavsiyelerde bulunuldu.

Nüfusu 21 milyonu aşan metropolde, Şanghay’dakine misal bir kapanmayı gerektirecek yayılma ihtimali korku yaratıyor.

Çin anakarasında bugüne kadar tespit edilen olay: 222 bin 130

Ulusal Sıhhat Komitesinden yapılan açıklamaya nazaran, Çin ana karasında son 24 saatte hastalık belirtisi gösteren 175, göstermeyen 925 olay saptandı, yurt dışı kaynaklı 51 olay kayıtlara geçti.

Koronavirüs salgınında birinci olayların ortaya çıktığı Çin ana karasında bugüne kadar 222 bin 130 olay tespit edildi, 5 bin 214 kişi öldü. Hong Kong Özel İdari Bölgesi’nde Omicron varyantına bağlı lokal kaynaklı hadiselerin yol açtığı 5. dalganın tesiri azalarak sürüyor.

Sıhhat Muhafaza Merkezinden yapılan açıklamaya nazaran, kentte son 24 saatte 42’si yurt dışı kaynaklı 234 olay tespit edildi, hayatını kaybeden olmadı. Kentte martta 20 binin üzerine kadar çıkan günlük olay sayısı son bir aydır 1000’in altında seyrediyor.

Yaklaşık 7,6 milyon nüfuslu Hong Kong’da bugüne dek 1 milyon 208 bin 740 hadise görüldü, 9 bin 361 kişi ömrünü yitirdi.

Çin’in sıfır hadise stratejisi

Omicron varyantının ortaya çıkardığı tablo, Çin’in sıfır hadise stratejisi için sınamaya dönüştü.

Hadiseleri ortaya çıktığı yerde bastırmayı ve bulaşma zincirini kesmeyi hedefleyen strateji, karantina, seyahat kısıtlamaları ve toplu testler üzere katı ve geniş ölçekli önlemleri gerektiriyor. Tedbirler, hayatın olağan akışına müdahalesi ve maliyeti açısından vakit zaman tartışmalara yol açıyor.

Öteki ülkeler, salgın muhafaza önlemlerini büyük ölçüde kaldırıp olağanlaşmaya giderken Çin’in çaba stratejisini vakit içinde nasıl uyarlayacağı belirsizliğini koruyor.

Tayvan’da, 24 saatlik olay sayısı 60 bini geçti

Çin ile egemenlik ihtilafı içindeki Tayvan’da da günlük hadise sayısındaki artış devam ediyor. Salgın Komuta Merkezi’nden yapılan açıklamaya nazaran, son 24 saatte lokal kaynaklı 61 bin 697, dış kaynaklı 57 hadise tespit edildi, 29 kişi öldü.

Yaklaşık 23,8 milyon nüfuslu Ada’da günlük hadise sayısı 15 Nisan’da birinci sefer 1000’in üstüne çıkarken 28 Nisan’da ise 10 bin, 3 Mayıs’ta 20 bin, 7 Mayıs’ta 40 bin, 10 Mayıs’ta 50 bin ve 12 Mayıs’ta 60 bin eşiğini geçmişti.

Salgın dalgasının Çin ana karası ve Hong Kong’da olduğu üzere Omicron varyantının yayılmasının sonucu olduğu kestirim ediliyor. Tayvan otoriteleri, olay artışı karşısında ek müdafaa önlemleri alma yoluna gitmiyor.

Ada’da, Çin ana karasından farklı olarak virüsle yaşama ahenk stratejisine geçilmekte olduğu gözleniyor. Tayvan’da bugüne dek 830 bin 257 hadise görülürken 1097 kişi ömrünü yitirdi.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*