‘Takas olan esirler bizim misafirimiz’

Gülden Çoktan / İSTANBUL – Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya-Ukrayna arasında takas edilen esirlerin Türkiye’de misafir edildiğini, sadece Rusya Devlet Putin’in üzerinde ısrarla durduğu bir kişinin Rusya’ya gönderildiğini söyledi. Erdoğan, Üsküdar’daki Hz. Ali Camii’nde cuma namazını kıldıktan sonra çıkışta gazetecilerin gündeme dair sorularını yanıtladı. Erdoğan, kendisinin girişimiyle Ukrayna-Rusya arasında yaşanan esir takasıyla ilgili olarak şunları söyledi:

“Rusya- Ukrayna savaşıyla ilgili olarak attığımız bu adımda, tabii öncelikli tahıl koridoru meselesi. Hamdolsun 4 milyon tonu aşan bir tahıl gidişi oldu. Hala devam ediyor. Burada bizim tabii şu andaki önemli adımlarımızdan bir tanesi Rusya tarafından gelecek olan tahıl. Şu ana kadar gelenler daha çok Ukrayna. Şimdi Rusya’yı da başlattığımız anda ki en önemlisi gübre nakli meselesi. Bunu da başlattığımız anda özellikle fakir ülkelere, az gelişmiş ülkelere bu gübre naklini yapmamız onları da ciddi manada hareketlendirecektir. Burada üzerinde ısrarla durduğumuz konu esir takasıydı. Esir takasında da iki yüz ismin üzerinde durmuştuk. Ve bu iki yüz ismin hepsi de bizde mevcut. Bunlar tamamıyla bizim misafirimiz, bizim kontrolümüzde. Bunların içerisinde bir tanesi Sayın Putin’in ısrarla üzerinde durduğu bir isimdi. Ve bu ismi de biz Rusya’ya gönderdik. Ve şu an itibariyle de bu süreci kararlı bir şekilde sürdürüyoruz. Ve bizdeki misafirlere de sahip çıkıyoruz.”

Kurmaylarla toplantı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ekonomi kurmaylarıyla düzenleyeceği toplantının içeriğiyle ilgili sorulan soruyu ise, “Neleleri ele alacağımızı burada açıklarsam bu doğru olmaz. Şimdi bunların hepsini inşallah biraz sonra başlayacağımız toplantıda ele alacağız. Tabii bu sadece bir mir kart olayı değil. Bunun alternatifi olarak elimizde neler var? Bunların üzerinde duracağız. Neler yapabiliriz? Ne gibi adımlar atabiliriz? Bunların üzerinde durmak suretiyle bu çalışmamızı sürdüreceğiz.” diye yanıtladı.

‘İlgi mutlu etti’

Erdoğan, New York’taki Central Park’ta gerçekleştirdiği yürüyüşle ilgili sorulan soruyu ise, “Parkta yanımıza gelen dünyanın değişik ülkelerinden, değişik yerlerden dostlar diyeceğim. Hepsi de hakikaten ummadığım beklemediğim şekilde farklı yaklaşımlarla, farklı sorularla bize karşı olan teveccühlerini gösterdiler. Ve bu da bizi gerçekten mutlu etti. Demek ki dünyada ciddi manada sevenlerimiz var… Ve bu da Türkiye’nin nerelere geldiğini, ne gibi bir konuma yerleştiğini göstermesi bakımından çok çok önemli” şeklinde cevaplandırdı.

‘Onların derdi niye bizi gersin?’

Erdoğan, 6’lı masanın cumhurbaşkanı adayını hala belirlemediği yönünde sorulan soruya da şöyle cevap verdi: “Arkadaşlar o bizim derdimiz değil. Onların derdi. Onun derdi niye bizi gersin ki? Biz işimize bakıyoruz. Ve şu an itibariyle Cumhur İttifakı bu konuda kararlı bir şekilde yoluna devam ediyor. Onlar da kararsız bir şekilde yola devam ediyor. Aramızdaki fark bu.”

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*