TFF VE MHK’dan devrim gibi yabancı hakem kararı! Değişim programı başlıyor

MİLLİYET SPOR SERVİSİ

Türkiye’de hakemlik konusunda devrim niteliğinde kararlar alındı, Türkiye Futbol Federasyonu yönetimi, Avrupa’nın önemli liglerinin federasyonlarıyla değişim programı başlatılmasına karar verildi.

İşte TFF’nin hakemlik, temsilcilik ve gözlemcilik konusunda yeni yol haritası:

1- İspanya ile Belçika’da kullanılan son teknolojiler de incelenerek, TFF’ye ait mevcut Futbol Yönetim Sistemi (FYS) yazılımı geliştirilecek, bu sezon ilk defa yeni nesil teknolojinin kullanılacağı Hakem Atama Sistemi’ne geçilecek.

2- 2022-2023 sezonu ile birlikte, saha ve Video Yardımcı Hakem (VAR) kadroları ayrılacak. Bu kapsamda VAR kadroları, geçtiğimiz yıllardan bu yana devam eden VAR eğitimleriyle kazanılan IFAB sertifikasına sahip hakemlerden oluşturulacak. Gerek görülmesi halinde, UEFA’ya bağlı ülkelerdeki VAR sertifikasına sahip hakemlerden faydalanılacak.

3- Süper Lig’de, stadyumda görevli gözlemci dışında, ikinci bir gözlemci, ilk defa oluşturulacak Özel Gözlemci Odası’nda tek başına görev yapacak ve böylece müsabakalarda ikinci gözlemci raporu düzenlenecek.

4- Çalışmaları süren yeni hakem ve gözlemci klasman kadroları, Dünya Kupası finalleri döneminde verilecek olan Süper Lig’in devre arasında oluşturulması hedeflenmekte… Bu süreye kadar, klasman değişimleri yapılmadan mevcut hakem ve gözlemci kadroları ile devam edilmesine karar verildi.

5- 2022-2023 Sezonu için uluslararası deneyimi olan yabancı bir hakem eğitmeni ile anlaşma kararı alındı.

6- UEFA ile koordine olarak, Avrupa’nın önemli ligleriyle hakem değişim programı çalışmaları başlatılmasına karar verildi. Bu kapsamda Spor Toto Süper Lig’de görev alan UEFA Elit ve 1. Kategori hakemler, Avrupa’nın önemli liglerinde görev alacak, bununla birlikte yine çalışma yapılacak Avrupa liglerinde görev alan UEFA Elit ve 1. Kategori hakemler de aynı şekilde karşılıklılık esasıyla görev alacak.

SABRİ ÇELİK İLE DEVAM

Futbol Federasyonu, yeni Merkez Hakem Kurulu Başkanı’nın, Sabri Çelik olduğunu açıkladı. Seçimden önce de Çelik’in başkanlığında MHK görev yapıyordu.

İşte yeni Merkez Hakem Kurulu:

1. Sabri Çelik (Başkan)
2. Murat Ilgaz
3. Aynur Aysun Akar
4. Baki Tuncay Akkın
5. Ahmet İbanoğlu
6. Aytekin Durmaz
7. R.Sürhat Müniroğlu
8. İsmail Köse
9. Bülent Göksu

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*