Togg’a yerli startup imzası

Hanife Baş – Türkiye’nin yerli otomobili Togg seri üretime başlarken, pek çok özelliğinde yerli startup’ların da imzasını taşıyor. Togg’a destek veren yerli startup’lar arasında Smart-iX, Büyütech gibi firmalar bulunuyor. Smart-iX, Togg’un akıllı yaşam çözümleri geliştiricisi. Kurucusu Mehmet Arziman. Togg’un şehirle, yolla ve şarj istasyonlarıyla iletişimini sağlayan altyapıyı geliştiriyor.

Arziman, Togg’un çevreyle iletişimini sağladıklarını belirterek, şu bilgileri verdi:

“Togg’la birlikte geliştirdiğimiz platform ve teknoloji sayesinde araç çevresine, örneğin, ev, şarj istasyonları, otoparklar veya şehirdeki diğer akıllı sistemlere bağlanabiliyor. Buralarda sürücünün ihtiyaç duyduğu işlemleri yapabiliyor. Rutin işler için sürücü yerine düşünüp örneğin evden çıkıldığında açık kalan ışıkları ya da ocağı kapatıyor, araç için bir şarj istasyonu rezerve edebiliyor ya da otopark için ödeme yapabiliyor. Platformumuz sayesinde araç eve yaklaşınca çamaşır makinesini çalıştırabiliyorsunuz. Togg’dan evin lambasını açıp kapatabilecek, makineyi başlatabileceksiniz. Eve yakınlaştığınızı anlayacak. Başka bir şehre gidiyorsunuz Togg size en yakın restoranı bulup rezervasyon yaptırabiliyor. Yemek uygulamalarına bağlanabiliyorsunuz. Bu tarz çözümümüzü ilk Togg’da kullanıyoruz. Akıllı bir yaşam platformu sunuyoruz.”

Arziman, özellikle kullanıcı deneyimi konusunda yapay zekâ tabanlı geliştirdikleri teknolojilerle kesintisiz ve konforlu bir deneyim sürecinin parçası olduklarını, Togg ile birlikte akıllı bir mobilite ekosisteminde kullanıcıyı merkeze alan yenilikçi çözümler geliştirmeyi hedeflediklerini aktardı. Mehmet Arziman, Almanya’da yaşayan bir Türk girişimci. Kariyerine bilişim eğitimi aldığı Stuttgart’ta yazılım geliştirmeyle başladı. Büyük otomotiv firmalarında çalıştıktan sonra kendi firmasını kurdu.

Her yerinde kamera var

Togg’un kokpitindeki kamerada ise Büyütech imzası var. Geri ve çevresel görüş sistemi Büyütech’e ait. Aracın etrafı kuşbakışı görülebiliyor. Togg’un pek çok yerinde kamera ve sensör bulunuyor. Yerli otomobilin ayna altları, kapılar, ön ve arka bölüm, konsol gibi kritik noktalara konumlandırılan sensör ve kameralarla donatıldı. Bu kameralarda Büyütech imzası bulunuyor. Bu kameralar sürücünün yorgun olduğunu bile algılayabiliyor. Sürüş deneyimini çok ileri aşamaya taşıyor.

Etiya’dan destek

Togg, Türkiye’nin global yazılım şirketi Etiya ile de stratejik iş ortaklığına gitmişti. Kullanıcı deneyimini geliştirmek için Togg’la iş birliği anlaşması imzalanmıştı. Togg mobilite ekosisteminin merkezinde yer alan dijital kullanıcı platformuyla kullanıcılara dokunan tüm etkileşimlerin kusursuz bir şekilde yönetilmesini sağlayan teknolojiler geliştiriyor. Kullanıcıların anlık ihtiyaçlarını karşılamak için çözümler sunuyor.

120 ülkeye kamera

Büyütech’in kurucusu Ömer Orkun Düztaş. Genç girişimci ODTÜ Bilgisayar Mühendisliği Bölümü’-nden mezun oldu. 2011 yılında ortağı Alparslan Işıklı ile Büyütech’i kurdu. Firmayı kurarken KOSGEB Ar-Ge ve İnovasyon Destek Programı ve Sanayi Bakanlığı Teknogirişim desteklerinden yararlandı. 120 ülkeye kamera sistemleri ihraç ediyor. 2013’de ‘akıllı göz’ adını verdiği Türkiye’nin ilk yerli akıllı kamerasını geliştirdi. Geçen süreçte pek çok kritik projede rol aldı.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*