‘TÜİK’in sistematik hata yaptığını düşünmüyorum’

ASLIHAN ALTAY KARATAŞ / Ankara – Kalkınma Bakanlığı yaptığı dönemde TÜİK’in kendisine bağlı bir kurum olduğunu ve hiçbir şekilde çalışmalarına müdahale etmediklerini söyleyen Yılmaz, “Bütün kurumlar teknik olarak belli bir hata marjıyla çalışırlar. Arasanız dünyanın bütün istatistik kurumlarında mutlaka bir takım hatalar bulursunuz ama ben TÜİK’in sistematik bir hata yaptığını düşünmüyorum” dedi. TÜİK ile ENAG’ı karşılaştırmayı yersiz bulduğunu belirten Yılmaz, şunları söyledi:

“ENAG ile TÜİK’i mukayese etmek -kusura bakmayın – elma ile armudu mukayese etmek gibi; hiçbir şekilde TÜİK’in alt yapısı, insan kaynağı, metodolojisiyle mukayese edilemez. Muhtemelen kendilerince daha pratik birtakım yöntemler geliştiriyorlar. Bizim resmi istatistiklerimizi hesaplayan kurum TÜİK’tir; bunu da BM Ulusal Hesaplar Sistemi’ne göre, Eurostat’ın da kriterlerine göre yapmaktadır. Ha, eksiği, yanlışı yok mudur? Elbette olabilir ama bunu daha teknik düzeyde, detaylarına inerek, analiz edip ortaya koymak gerekir.”

Maaş tartışması

Yılmaz, komisyonda Cumhurbaşkanı maaşındaki artışa ilişkin eleştirilere karşılık da, “Çok açık ve net şunu söyleyeyim: Şu anda Cumhurbaşkanımızın maaşı, milletvekili, bakan yardımcılarının maaşının da altında. Niçin böyle? Çünkü bir süredir artış yapılmasına müsaade etmedi kişisel tercihiyle. Buradaki bu artışı yapmazsak neredeyse bir süre sonra genel müdür maaşlarının altına düşmüş olacak” açıklamasını yaptı.

Erdoğan’ın maaşındaki artışın eski Cumhurbaşkanları ve Başbakanların emekli maaaşlarındaki artışa da etki ettiğini söyleyen Yılmaz, “Dolayısıyla, bu polemik konusu yapılacak bir konu değil. Devletin de belli bir hiyerarşisi, o hiyerarşi içinde oluşması gereken bir yapı var. Bu, şahıslarla alakalı değil; bugün A şahsı olur bu makamda, yarın B şahsı” ifadelerini kullandı. 2023 yılı Ocak ayı itibarıyla milletvekilleri 73.379 TL, bakan yardımcıları 69.940 TL maaş alıyor.

Cumhurbaşkanı’nın maaşı ise 100.750 TL. Cumhurbaşkanı, maaşının yüzde 40 oranında yani 40.300 TL emekli aylığı alıyor. Artık memur katsayısı üzerinden yapılan hesaplama ile emekli aylıkları belirlenen milletvekillerinin emekli aylığı ise 58.741 TL’yi buluyor. Cumhurbaşkanın görev maaşı ve emekli aylığı maaş katsayısındaki artışlardan etkilenmiyor.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*