Türk startup’lar yurtdışı atağında

Hanife Baş – Türk Telekom bünyesindeki girişim hızlandırma programı TT Ventures yeniden yapılanıp TT Ventures Girişim Sermayesi Yatırım Fonu’na dönüştü. Bünyesinde yürütülen girişim hızlandırma programı PİLOT’ta ise 10. dönem girişimleri belli oldu.

TT Ventures Genel Müdürü Muhammed Özhan, “TT Ventures ile girişim yatırımlarımızı artık “TT Ventures Girişim Sermayesi Yatırım Fonu” ile yapmaya başlıyoruz. Yerli ve yabancı yatırımcıların katılımının amaçlandığı bu fon ile global büyüme potansiyeline sahip inovatif teknoloji girişimlerine yatırım yapmayı, Türk Telekom Grubu’nun da stratejik destekleri ile yatırımcılarımıza finansal getiri sağlamayı hedefliyoruz. Amerika’da faaliyetlerine başlayan grup şirketimiz TTG Ventures ile yapacağımız stratejik iş birlikleri ile Türk Telekom’un girişimler adına Türkiye ve global pazarlar için bir teknoloji köprüsü olmasını hedefliyoruz. 10. dönemde PİLOT kapsamında girişimlere yaptığımız toplam nakit destek 20 milyon TL’yi aştı” dedi.

PİLOT’ta 10. dönemde finale kalan 13 girişimden öne çıkanlar arasında Car4Future, Kidolog, Ai4Sports, Cloud4Feed gibi firmalar yer alıyor.

Ebeveynlere danışman

Kidolog, ebeveyn ve ebeveyn adaylarına gebelik dönemi öncesi, gebelik ve çocuklarını 18 yaşına getirene kadarki süreçte ihtiyaç duyabilecekleri 10 farklı kategoride online uzman desteği sağlayan bir danışmanlık platformu. Kurucusu Eray Uğurelli bir yazılım mühendisi. Bir süre aile şirketinde çalıştıktan sonra çeşitli restoran ve kahve atölyelerinin açılmasına öncülük etti. Kızı Ilgın’ın dünyaya gelmesiyle yaşadıkları emzirme sorunları sonrasında ortağı Burak’la Kidolog’u kurma fikri doğdu. Şubat 2021’de ise girişim hayata geçti. Uğurelli, “Ebeveynler için bir superapp olmayı hedefliyoruz. Danışmanlık dışında da ebeveynlerin gün içinde ihtiyaç duyabilecekleri her konuda yol rehberi olmak istiyoruz” dedi.

Uğurelli, “Öncelikle İngiltere ve Amerika’da Kaliforniya pazarında büyümeyi hedefliyoruz. Uzman sayısını artırıp gerekli oryantasyonları sağladıktan sonra hızlı bir şekilde yurt dışı operasyonlarımızı başlatacağız” bilgisini de verdi.

Sporculara termal takip

Ai4Sports’un kurucusu ise Doç. Dr. Murat Ceylan. Elektrik Elektronik Mühendisliği eğitimi aldı. Görüntü işleme ve yapay zeka alanında 20 yılı aşkın bir süredir çalışmalarını sürdürüyor. Aivisiontech firmasını kurdu. Bunun bünyesinde ise Ai4Sports’u hayata geçirdi. Sporcuların termal görüntülerini analiz ederek sakatlıkların erken tespit edilmesini sağlayan bir yapay zekâ çözümü. Ceylan, “Farklı antrenman programları sonucunda zaman içerisinde oluşan termal görüntülerini analiz ederek tüm vücuttaki 40 farklı kas grubu için sporcuya özgü sakatlık tahmini yapıyoruz. Bu analizi de yapay zeka algoritmaları ile saniyeler içinde takım profesyonellerine raporluyoruz” diye anlattı. Türkiye’de rakipleri olmadığını aktaran Ceylan, “Kısa vadede Türkiye pazarını domine etmeyi hedefliyoruz. Spor yaralanmalarını önleme pazarının yaklaşık yüzde 50’sine hakim olan Kuzey Amerika ve son yıllarda spor yatırımlarında öne çıkan Katar ve BAE gibi Ortadoğu ülkelerinde de 2023 itibariyle faaliyetlerimize başlamış olacağız” bilgisini verdi.

Müşteri memnuniyeti dijitalleşti

Cloud4Feed ise müşteri deneyimi yönetim platformu. Çözümleriyle işletmelerin müşteri odaklı kararlar vermelerini sağlayarak müşteri memnuniyetini en üst seviyeye taşımalarını hedefliyor. Kurucusu ve CEO’su Cef Tovil. CRM ve pazar araştırma alanlarında çok uluslu firmalarda yöneticilik yaptı. Tovil, “Günümüzde müşteri deneyimi temel rekabet alanı haline geldi. İşletmeler ancak müşterilerine yaşattıkları deneyimlerle rakiplerinin önüne geçebiliyor. Geleneksel yöntemleri dijitalleştiriyoruz. İşletmelerin müşteriyle temas ettikleri tüm noktalardan yüksek sayıda geri bildirim toplayarak yapay zekâ destekli analizler ve anlık aksiyonlarla müşteri sadakat ve bağlılıklarını arttırabilecekleri bir müşteri deneyim yönetimi platformu sunuyoruz” dedi.

Türkiye’de şu anda 15 farklı sektörden 70’e yakın büyük ölçekli firma ile çalışıyorlar. Bundan sonraki hedefleri ise yurtdışı. Tovil, “Öncelikli hedefimiz yurtdışı pazarlarda büyümek. Çözümümüz her ölçekte firmanın herhangi bir IT yatırımı yapmadan self-servis bir şekilde kurulum ve yönetimini gerçekleştirebileceği bir yapıda geliştirildi” diye konuştu.

 

 

 

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*