Yaprak Dede’ye veda

Tekfen Holding ve Türkiye Erozyonla Mücadele, Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı (TEMA) kurucularından olan Ali Nihat Gökyiğit, 97 yaşında hayatını kaybetti.  Gökyiğit’in ölümüyle ilgili TEMA Vakfı’nın Twitter hesabından yapılan paylaşımda “Kurucu Onursal Başkanımız ve Yaprak Dedemiz Sayın Ali Nihat Gökyiğit’i kaybetmiş olmanın derin üzüntüsü içindeyiz. Tüm ülkemizin başı sağ olsun” denildi. Gökyiğit, “Toprak dede” olarak tanınan Hayrettin Karaca’yla TEMA çatısı altında Türkiye’nin çöl olmaması için savaştı.

Hayalini gerçekleştirdi

Türkiye’nin önde gelen iş insanlarından biri olan Gökyiğit, 1925’te Artvin’de dünyaya geldi. Artvin’in Gögitoğulları adıyla anılan köklü ailelerinden birine mensup olan Gökyiğit, 15 yaşında eğitimine devam etmek için “geniş arsalı, yeşillikler içindeki evlerin bahçelerinde çiçekler arasında kelebeklerin uçtuğu, geceleri çocukların ateşböceklerini kovaladığı bir masal kenti” olarak anlattığı Artvin’i bırakarak İstanbul’a Robert Kolej’e geldi. Okula girdiği ilk günde itibaren mühendis olmayı kafasına koyan Gökyiğit, inşaat mühendisi olmaya karar verince yüksek öğrenimi için Amerika’da Michigan Üniversitesi’ne gitti. Uzun bir gemi yolculuğundan sonra vardığı New York’ta Nihat Gökyiğit, eğitim hayatında burs almadığı için pek çok işte çalıştı. O günleri “Organizasyon ve alet! En verimli üretimi yapmanın ne demek olduğunu her yerde görüyorsun. Çok etkilendim bundan” diye anlatan Gökyiğit, mezuniyetinin ardından Amerika’da bir yıl kalarak Gannett Fleming Corddry and Carpenter Inc. adlı şirkette çalıştı.

Berker ile yola çıktılar

Daha sonra ise ülkesine döndü. Askerliğinin ardından ise Türkiye’nin çeşitli yerlerinde askeri havaalanları inşa eden Metcalfe-Hamilton and Grove adlı Amerikan konsorsiyumunda göreve başladı. Gökyiğit, buradaki başarılı çalışmaları nedeniyle bir süre sonra Hava Meydanlığı İnşaat Reisliği’nin başındaki Esat Turgut’un dikkatini çekti. Onun önerisiyle Bayındırlık Bakanlığı bünyesine geçen Gökyiğit, burada Feyyaz Berker ve Necati Akçağlılar ile bir araya geldi. Bayındırlık Bakanlığı bünyesinde çalışırken, yapımına yeni başlanacak olan Konya Hava Meydanı’nın kontrol amirliğini üstlendi. 1956 yılında devletteki görevinden ayrılan Nihat Gökyiğit, “Hava meydanları inşasında çalışırken öyle bir noktaya gelmiştik ki ya politikaya atılacaktık ya da şirket kuracaktık biz ikincisini tercih ettik” dedi ve Feyyaz Berker’le Tekfen Holding’i kurarak Türkiye’nin önde gelen firmalarından biri haline getirdi. 1956 yılında kurucuları arasında yer aldığı Tekfen Grubu şirketlerinde Yönetim Kurulu Üyeliği ve Başkanlık görevlerini sürdürdü. Mayıs 2015’ten itibaren ise Tekfen Holding Kurucu ve Onursal Başkanı görevini üstlendi. Gökyiğit’in doğaya olan sevgisi hep öne çıktı. 1992’de Hayrettin Karaca’yla Türkiye Erozyonla Mücadele, Ağaçlandırma ve Doğan Varlıkları Koruma Vakfı’nı (TEMA) kuran Gökyiğit, “Yoksulluktan kurtulmak için üretim şart. Yoksulluk da doğa üzerinde baskı yapar” demişti.

Dünyada bir ilkti

Anadolu tarihi ve kültürünün korunmasında, gelecek nesillere aktarılmasında kayda değer katkılar sağlayan ve 1971 yılında madeni 50 kuruşların üzerinde portresi yer alan ünlü etnolog, yazar ve koleksiyoner Sabiha Tansuğ, 88 yaşında hayata veda etti. Tansuğ, dünyada ilk kez halktan bir kadın olarak paraya fotoğrafı basılan isim olmuştu. Türkmen kültürü üzerine yaptığı araştırmalarla tanınan Sabiha Tansuğ, 1935 yılında Gümülcine’de doğdu. 1941’de ailesiyle Batı Trakya’dan Türkiye’ye göç eden Tansuğ, İzmir Göztepe Kız Sanat Okulu’nu bitirdi. İstanbul’a gelen Tansuğ, bu dönemde ünlü ressam Nuri İyem’den dersler alarak çeşitli karma sergilere katıldı. 1965’ten itibaren Anadolu’ya yaptığı seyahatlerde etnografya araştırmalarına başladı. İlk sergisini 1967 yılında, Avusturya’nın başkenti Viyana’da açtı.

Fotoğrafı 50 kuruşta

Günden güne genişleyen koleksiyonunu çeşitli dergilerde yazdığı yazılarla tanıtmaya devam etti. 1968’de dönemin darphane müdürünün isteği üzerine Ankara gelin başı ile bir fotoğraf çektirdi. Bu fotoğraf, 1971’de madeni 50 kuruşların üzerinde basıldı. Rotterdam’da, Strasbourg’da, Roma

La Sapienza Üniversitesi’nde ve Köln’de sergiler açtı. Tansuğ’un Anadolu kültürünü anlatan koleksiyonu da yakında İzmir Bademler Köyü Kültür Sanat ve Eğitim Vakfı tarafından hizmete açılacak müzede yaşatılacak.

Botanik park kurdu

Kendi kurduğu ANG Vakfı aracılığıyla 1995’te kaybettiği eşi Nezahat Gökyiğit’in anısına İstanbul’da 50 hektarlık bir alan üzerine Nezahat Gökyiğit Botanik Parkı’nı kurdu. Gökyiğit aynı zamanda dünya barışına hizmet eden Tekfen Filarmoni Orkestrası’nın da kurucusuydu. Nihat Gökyiğit’e Gürcistan ve Kırgızistan Fahri Konsolosluk, Akdeniz Üniversitesi Çevre Hizmet Ödülü, Çukurova, Boğaziçi ve Gazi Osman Paşa üniversiteleri Fahri Doktora unvanı verdi. 1997’de Cumhurbaşkanlığı Devlet Üstün Hizmet Madalyası ve 2010’da TBMM Üstün Hizmet Ödülü ile ödüllendirilen Gökyiğit, 2009’da ise Ernst&Young tarafından Yılın Sosyal Girişimcisi ödülüne layık görüldü.

Erdoğan’dan taziye

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ali Nihat Gökyiğit’in vefatı nedeniyle kızı Vahide Gigin’i telefonla arayarak taziyelerini bildirdi.  İletişim Başkanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan, görüşmede Gökyiğit’e Allah’tan rahmet, ailesine ve sevenlerine baş sağlığı diledi.  Ali Nihat Gökyiğit’in cenazesi bugün ikindi vakti Fatih Camii’nde kılınacak cenaze namazı sonrasında toprağa verilecek.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*