Zeytinyağı sezonu rekoru getirecek

DUYGU ERDOĞAN – Türkiye zeytinyağı hasat sezonunda üretimde bir rekor kırmaya hazırlanıyor. Olağanüstü bir iklim hareketi görülmediği koşulda eylül sonunda başlayacak hasatta Ege, İç Ege, Marmara ve Akdeniz’de önemli rekolte artışları ve yüksek kalite bekleniyor. Akdeniz Havzası’nda önemli zeytinyağı üreticileri İtalya ve İspanya’daki kuraklığa dikkat çeken sektör temsilcileri, dünya talebinin yüksek olacağı bu sezonda katma değerli ihracata yönelik çalışmaların güçlendirilmesini öneriyor. 

Zeytinyağı üretici illerde yılın bu zamanına kadar iklim sayesinde oldukça verimli bir dönem geçirildi. Şimdi ise eylül ve ekim yağışlarının etkisiyle zeytinin daha iyi yağlanması, tat doku kalitesinin oldukça yüksek seyretmesi bekleniyor. Çeşitli firma ve sektörden isimler sezonda 70 ila 100 bin ton daha fazla zeytinyağı üretimi olacağını tahmin ederken, bunun son yılların en büyük üretimi olacağına dikkat çekiyor. Geçen sezon zeytinyağı üretimi 240 bin ton seviyesinde gerçekleşmişti. 

Fırsat dönemi

Akdeniz havzasında üretici ülkeler olan İspanya ve İtalya’daki kuraklığa dikkat çeken Ayvalık’ın ünlü zeytinyağı üretici ailelerinden Uygun Ailesi’nin temsilcisi Emre Uygun, Türkiye’nin tüm üretici bölgelerinde ise ürün varlığının oldukça iyi olduğunu söyledi. Aynı zamanda Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı olan Uygun, sanayici, ihracatçı ve üretici için avantajlı bir sezonun geldiğini vurguladı. Uygun, “İhracat fiyatlarının yüksek seyrinin devam edeceği, iç piyasada da kur nedeniyle fiyatların benzer devam edeceği bir dönem olur. Eylül ve ekim yağışları da çok önemli; yağlanmayı artıran önemli bir unsur. Üretici bölgeler bu yağışları da alırsa oldukça verimli bir sezon geçirmeyi bekliyoruz. Dünyada talep oluşturacak ülkelere miktar ve fiyat olarak avantajlı ürün sağlayabiliriz. Benim beklentim 300-350 bin ton üretim” dedi.

Rekolte tahmini yapılacak

Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi (UZZK) Başkanı Mustafa Tan, eylül ayı ortasında rekolte komisyonunun rekolte tahminine çıkacağını hatırlatırken, bu kapsamda net verilerin oluşacağını söyledi. Tan, “Küresel ısınmanın olumsuz etkilerinin hissedildiği dünyada Türkiye’nin bu yıl zeytin üretici alanlarının mevsim normallerindeki seyrinin hem iç piyasa, hem de dışarıda daha fazla imkan oluşturacağını söyleyebiliriz. olağanüstü bir durum olmazsa, Türkiye geçen sezondaki üretimini daha iyi bir noktaya taşıyacaktır. Geçen yıl da 243 bin ton zeytinyağı üretimi ile iyi bir yıl geçirmiştik. İç piyasada daha fazla üreticiye yağ sunarken, ihracatta da daha fazla imkana sahip olacağımız bir sezona gidiyoruz” dedi.

‘Yağışı bekliyoruz’

Eylül sonu başlayacak hasatın bölgelerde kış mevsiminin verimli geçmesiyle iyi bir rekolteye işaret ettiğini anlatan Anadolu Hazineleri Genel Müdürü Fatih Cenikli, “Eylül-ekimde oluşacak her yağış zeytinyağı üretim miktarında bizi rekora taşır. İklimden dolayı bir sıkıntı öngörülmüyor. Buna karşılık İtalya, İspanya kuraklıktan ciddi üretim kaybı ile karşı karşıya. Markalı ihracata yoğunlaşmamız bizi gelecek yıllarda da dünyada çok iyi bir noktaya taşır” diye konuştu. Ayvalık bölgesindeki zeytinyağı üreticilerinden Deniz Sabuncugil de bu yıl verim, dane iriliği, kalitenin oldukça iyi olduğunu söyledi.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*