ABD’de Katolik kilisesi, 121,5 milyon dolar ‘cinsel istismar’ tazminatı ödeyecek

New Mexico’da ABD’nin en eski kilise kuruluşlarından Santa Fe Başpiskoposluğu’nun, din adamlarının “kuvvetli kanıtlara dayanan” çocuk istismarı davaları nedeniyle 375 davacıya 121,5 milyon dolar tazminat ödemeyi kabul ettiği açıklandı.

Skandal davanın, orta ve kuzey New Mexico bölgelerindeki kiliselere ve dini okullara atanan yaklaşık 74 rahibin yüzlerce çocuğa karşı işlediği cinsel istismar cürümlerini kapsadığı bilgisi paylaşıldı.

Santa Fe Başpiskoposluğunun onlarca yıl öncesine uzanan istismar davalarından korunmak için 2018 yılında iflas müracaatında bulunduğu, lakin kelam konusu tazminatı ödemekten kurtulamadığı kaydedildi.

Hayatta kalan mağdurlar ve davacılar için kurulan komitenin lideri Charles Paez, mutabakatın cinsel istismar argümanlarının tarihiyle ilgili kamuya açık bir evrak arşivi oluşturmak için Başpiskoposluk ile nakdî olmayan bir muahedeyi da içerdiğini söyledi.

1850’lerde kurulan Santa Fe Başpiskoposluğu’nun evvelki yıllarda da cinsel istismar mağdurlarına 52 milyon dolar ödediğine değinildi.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*