Deprem illerinde AK Parti lider

Namık Durukan / Meltem Güneş – ANKARA – Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ndeki depremin yaşandığı kentlerdeki seçmenlerin (Kilis, Gaziantep, Adıyaman, Şanlıurfa) önceki günkü seçimlerde tercihi Cumhurbaşkanlığı’nda Recep Tayyip Erdoğan, TBMM seçimlerinde de AK Parti’den yana oldu.

Önceki seçimlerde AK Parti’nin bölgede oy deposu olarak bilinen Adıyaman, Gaziantep, Kilis ve Şanlıurfa’da tablo değişmedi. Depremde 3 ay sonra yapılan genel seçimde deprem kentlerinde yaşayan vatandaşların tercihi yine büyük oranda AK Parti’den yana oldu. Buna göre Cumhurbaşkanlığı seçiminde Cumhurbaşkanı Erdoğan Adıyaman’da yüzde 66, Millet İttifakı’nın Cumhurbaşkanı adayı ve CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu yüzde 31; Gaziantep’te Erdoğan yüzde 59, Kılıçdaroğlu yüzde 34; Kilis’te Erdoğan yüzde 65, Kılıçdaroğlu yüzde 26, Şanlıurfa’da Erdoğan yüzde 62, Kılıçdaroğlu yüzde 36 oranında oy aldı. Diyarbakır’da ise Kılıçdaroğlu’nun, Erdoğan’a fark attığı görüldü. Bu kentte Kılıçdaroğlu yüzde 71 oranında oy alırken Erdoğan yüzde 26’da kaldı.

Bölgede milletvekili yarışında da anlamlı bir tablo değişikli yaşanmadı. AK Parti, depremin büyük yıkıntılara neden olduğu Gaziantep’te yüzde 44, Şanlıurfa’da yüzde 42, Adıyaman’da yüzde 52, Kilis’te yüzde 39 oranında oy alarak birinci parti konumunu korudu. Diyarbakır’da ise AK Parti, Yeşil Sol Parti ile yarıştı ve beklediği oy oranına ulaşamadı. Yeşil Sol, Diyarbakır’da yüzde 61 oy alırken, AK Parti yüzde 22 oranında kaldı. Diyarbakır’da CHP’li Sezgin Tanrıkulu sürprizi yaşandı. Tanrıkulu CHP listelerinden Diyarbakır’da milletvekili seçildi. HDP seçmenin bir bölümünün tercihini Tanrıkulu’ndan yana kullandığı görüldü.

Şanlıurfa’da AK Parti’nin cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği seçiminde elde ettiği başarı büyük sevince neden oldu. Kentte AK Parti yanlısı vatandaşlar, araçlarıyla konvoy yaptı, meydanlarda davul zurna eşliğinde halay çekti.

HDP VE YEŞİL SOL’DAN SEÇİM ÖZ ELEŞTİRİSİ

‘Seçmenin mesajını aldık’

Seçimlere Yeşil Sol Parti listesinden giren ve ülke genelinde bazı seçim bölgelerinde ittifak ortağı TİP ile rakip konuma düşen HDP’nin ülke genelindeki oy kaybı oranı parti tabanında rahatsızlık yarattı. Seçim sonuçlarını HDP Genel Merkezi’nde yapılan basın toplantısında değerlendiren HDP yönetimi, başarısız olunduğu eleştirilerini kabul ederek “öz eleştiri” sürecine girileceğini bildirdi. HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, “İttifaklarda belli riskler olabilir o da bu seçimlerde gerçekleşmiştir. Oylarımızda bir azalma olduğu doğrudur. Batı illerinde bu azalma daha da dikkat çekici” dedi. Yeşil Sol Parti Eş Sözcüsü Çiğdem Kılıçgün Uçar ise, seçmenin mesajını aldıklarını ortaya çıkan tablonun bütün yönleriyle değerlendirileceğini belirterek, “Sorumluluğumuzun bilincindeyiz gereğini yapacağız” diye konuştu. Açıklamanın ardından HDP yetkili kurulları toplanarak Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turunu ele aldı. Edinilen bilgiye göre, partiden eğilimin Kılıçdaroğlu’nun desteklenmesinden yana olduğu ancak durumun parti kurullarında tartışılıp, karara bağlandıktan sonra kamuoyuna bir açıklama yapılması bekleniyor.

HÜDA PAR 4 vekille Meclis’te

Bölge illerinden Batman’da ilk etapta 4 Yeşil Sol Parti, 1 AK Parti milletvekili olarak açıklanan seçim sonuçları yurt dışı oylarıyla değişti. Yurt dışı oyların etkisiyle Yeşil Sol’un vekil sayısı 3’e düştü, o vekillik AK Parti’ye geçti. Böylece AK Parti listelerinden giren HÜDA PAR Sözcüsü Serkan Ramanlı milletvekili seçildi. HÜDA PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu İstanbul, HÜDA PAR Genel Sekreteri Şehzade Demir Gaziantep, HÜDA PAR Diyarbakır İl Başkanı Faruk Dinç Mersin’de, Ramanlı Batman’da milletvekili seçildi.

Şırnak’ta Tatar’lar kazandı

Şırnak’ta önemli oy potansiyeli bulunan Tatar ailesi milletvekilliği seçimi yarışında dörde bölünmüştü. AK Parti Tatar ailesinden Aslan Tatar’ı 1. sıradan aday gösterirken, MHP amca çocuklarından Halil Tatar’ı, Zafer Partisi Mahmut Tatar’ı, Yeniden Refah Partisi de Sabri Tatar’ı birinci sıra adayı yapmıştı. Tatar ailesinden yalnızca AK Partili Aslan Tatar milletvekili oldu.

Seçim görevlileri kaza yaptı: 6 yaralı

Mardi’nin Derik ilçesine bağlı Kırsal Derinsu Mahallesinde oy verme işlemlerinin ardından pusulaları İlçe Seçim Kuruluna teslim etmek için yola çıkan, içinde sandık görevlileri ve askerlerin bulunduğu Ahmet A. (33) yönetimindeki 47 M 2134 plakalı minibüs, kontrolden çıkarak şarampole devrildi. Kazada askerlerden kadın Astsubay K.A., sürücü Ahmet A., sandık görevlisi öğretmenlerden S.O., C.A. ile isimleri öğrenilemeyen 2 kişi yaralandı. İhbarla olay yerine sağlık ve jandarma ekipleri sevk edildi. Yaralılar, ilk müdahalenin ardından Derik Devlet Hastanesine kaldırılarak tedaviye alındı. Yaralıların sağlık durumunun iyi olduğu belirtilirken, mühürlü oy pusulaları İlçe Seçim Kurulu’na teslim edildi.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*