Doğal gaz faturasında sıfır yazacak! İşte ayrıntılar

MİTHAT YURDAKUL/ANKARA- Buna göre konut ve ibadethane abonelerinin 24 Nisan-31 Mayıs arasındaki gaz faturalarının tamamı, sonraki 11 ay için de 25 metreküpe kadar olan kısmını devlet karşılayacak. Faturalı aboneliklerin yanı sıra ön ödemeli/kartlı sayaçlarda da hem ücretsiz gaz, hem indirim geçerli olacak. 25 metreküplük ücretsiz doğal gaz hakkı, bir sonraki aya devretmeyecek. Gaz indirimi 11 ay boyunca faturalara ortalama 120-130 lira olarak yansıyacak. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, Karadeniz Gazı Devreye Alma Töreni’nde “doğal gazın 1 ay ücretsiz, 1 yıl boyunca indirimli” olacağını açıklamıştı.

Ücretsiz ve indirimli gaz ile ilgili karar resmileşirken, her iki düzenlemenin detayları da belli oldu. Buna göre, faturalı aboneliklerin yanı sıra ön ödemeli/kartlı sayaçlarda da hem ücretsiz gaz, hem indirim geçerli olacak. Ücretsiz gaz verilen aydan sonra 11 ay, gazda indirim geçerli olacak. Bu dönemde, daha çok mutfak kullanımını hedefleyen 25 metreküplük kullanımdan ücret alınmayacak. 11 ay boyunca uygulanacak 25 metreküplük ücretsiz doğal gaz hakkı, bir sonraki aya devretmeyecek. Tüketimi bu miktarın altında kalan aboneler, aradaki fark için talepte bulunamayacak.

Sitelerde uygulama

Doğal gazla merkezi ısıtması yapılan apartman ve sitelerde de doğal gazın ücretsiz olduğu ilk bir aylık süreçte, gaz ücreti kesilmeyecek. Sonraki 1 yıllık süreçte ise her daire için o ilin tarifesine göre 25 metreküp gaza gelen tutar düşürülecek.

Faturada “0” yazacak

Doğal gazın ücretsiz olduğu 1 aylık süreçte de vatandaşlara fatura gidecek. Faturada kullanım miktarı, tutar bilgileri yer alırken, “ödenmesi gereken” kısmında ise “sıfır” yazacak. İndirim uygulanan süre boyunca faturalara, “Karadeniz yerli gazımız milletimize hayırlı uğurlu olsun” ifadesi de eklenecek.

Ortalama 120-130 lira

11 ay boyunca yapılacak indirim, ilden ile değişiklikler gösterecek. İstanbul’da doğal gaz sağlayan İGDAŞ, ortalama bir konutun yer aldığı tarifede, nisan ayı perakende fiyatlarıyla, 1 metreküp gazı 4,63 TL’den satıyor. Nisan ayı itibarıyla belirlenen bu fiyata göre, 25 metreküplük doğalgaz fiyatı 115 TL oluyor. Başkent Doğalgaz’ın tarifesine göre de Ankara’da ortalama bir konutun tarifesi üzerinden 1 metreküp gazın perakende satış fiyatı 5.1 TL. 25 metreküplük gaz da 127.5 liraya geliyor. İzmirgaz’ın tarifesinde de 25 metreküplük gaz, 127 lira 50 kuruşluk bir bedele karşılık geliyor. Aynı rakam Çanakkale’de 130 TL, Adana Çukurova bölgesinde 140 TL, Malatya’da 121 TL, Sivas’ta 128 lira, Trakya bölgesinde 127 lira, Gaziantep’te ise 120 liraya karşılık geliyor. Bu dokuz il ve bölgenin ortalamasına göre de 25 metreküplük gazın fiyatı 126 liraya karşılık geliyor. Bunun yıllık yansıması ise bin 500 lira oluyor.

Tahsil edilen fatura iptal olacak

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz da kararla ilgili açıklama yaptı. Her iki düzenlemeyle ilgili esasların doğal gaz dağıtım şirketleriyle görüşüldüğünü belirten Yılmaz, “Gerekli yazıyı gönderdik. Kesinlikle hiçbir tüketicimizin hakkı zayi olmayacak. Tahsil edilen faturalar varsa iptal edilecek ve vatandaşlarımıza iade edilecek. Ön ödemeli sayaç kullanıcıları da uygulamadan yararlanacak. Bir aylık tüketimi tespit edilecek ve akabindeki ay, o miktarda doğal gaz vatandaşımızın kartına ücretsiz yüklenecek” dedi.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*