Dünya Kupası tarihinin en iyi ’10 numara’ları! Süper Lig yıldızı da listede

2022 Dünya Kupası’nın başlamasına çok kısa bir süre kalırken futbolseverlerin heyecanı da doruk yapmış durumda. Bu turnuvaya kimin damga vuracağı merak konusu olurken akıllara unutulmaz Dünya Kupası performansları geliyor. Yaklaşık 100 yılllık tarihi olan bu dev organizasyonda birçok efsane 10 numara, ortaya koyduğu oyunla tarihe geçmeyi başardı. Bizler de sizler için tarihe geçen 10 numara performanslarını derledik.

1930 –  Luis Monti – Arjantin 

Uruguay’ın ev sahipliği yaptığı ve düzenlenen ilk Dünya Kupası olan 1930 Dünya Kupası, Uruguay’ın finalde Arjantin’i 4-2 mağlup ederek şampiyonluğa ulaştığı, ilklerin yaşandığı bir turnuva olarak tarihe geçti. Dünya Kupası tarihinde, iki ayrı milli takım formasıyla(Arjantin,İtalya) mücadele eden ilk ve tek futbolcu olan Luis Monti, düzenlenen ilk Dünya Kupası’na damga vurdu. Oynadığı 4 maçta 2 gol atan ve 1 de asist yapan Monti, yarı final maçında ABD’ye karşı attığı gol ve Uruguay ile oynanan final maçında yaptığı asistle öne çıktı.

1934 – Raimundo Orsi – İtalya

İtalya’da düzenlenerek İlk kez Avrupa’da oynanan Dünya Kupası olan 1934 Dünya Kupası, ev sahibi İtalya’nın final müsabakasında Çekoslovakya’yı 2-1 mağlup ederek şampiyonluğa ulaşmasıyla tamamlandı. Turnuvanın en golcü takımı İtalya’nın Arjantin asıllı yıldızı Raimundo Orsi, biri finalde olmak üzere attığı 3 golle takımının kupaya uzanmasındaki en önemli faktörlerden biri olarak kayıtlara geçti.

1938 – Leonidas – Brezilya

İtalya’nın 1934’ün ardından tekrar şampiyon olduğu 1938 Dünya Kupası’na damga vuran isim kuşkusuz Brezilyalı Leonidas oldu. Brezilya, onun sahada yer aldığı maçları kazanırken oynamadığı tek maçta İtalya’ya yenilerek finale çıkma şansını kaybetti ve turnuvayı üçüncülükle tamamladı. Leonidas, çıktığı 4 maçta tam 7 gol atarak harika bir Dünya Kupası macerası yaşadı.

1950 – Alcides Ghiggia – Uruguay

İkinci Dünya Savaşı sebebiyle verilen 12 yıllık aranın ardından 1950 yılında tekrar düzenlenmeye başlanan Dünya Kupası’na Brezilya ev sahipliği yaptı. Uruguay’ın 1930 yılından sonra tekrar bu kupayı müzesine götürdüğü Dünya Kupası’nda Alicdes Ghiggia, oynadığı dört maçın tamamında gol atarak şampiyonluk yolunda ülkesine liderlik yapan isim oldu. Farklı bir formatta oynanan ve final grubunda en çok puan toplayan takımın şampiyon olacağı turnuvada Uruguay, Brezilya ile oynanan ve 174.000 seyirciyle Dünya Kupası tarihinin en çok seyirci çeken maçında 2-1 galip gelirken Ghiggia bir gol attı bir de asist yaptı.

1954 – Ferenc Puskas – Macaristan

FIFA’nın 50.yılına denk gelen, aynı zamanda ülkemizin katıldığı ilk Dünya Kupası olan 1954 Dünya Kupası’nı Batı Almanya, finalde Macaristan’ı mağlup ederek kazandı. Turnuvaya damga vuran isim ise tüm zamanların en iyi golcülerinden biri olarak kabul edilen Ferenc Puskas oldu. FIFA’nın adına ödül töreni yapmaya devam ettiği efsane golcü oyuncu, biri final maçı olmak üzere dört gol bir asist ile turnuvayı tamaladı.

1958 – Pele – Brezilya

Brezilya’nın zafere ulaştığı ilk Dünya Kupası olan 1958 Dünya Kupası, İsveç’te düzenlenmiş ve final de İsveç ve Brezilya arasında oynanmıştır. Efsane futbolcu Pele, henüz 17 yaşında olmasına rağmen turnuva tarihine geçmeyi başardı. Final maçında İsveç ağlarını sarsarak “Dünya Kupası tarihinin gol atan en genç futbolcusu” ünvanını alan Pele, yarı finalde hat-trick yapıp finalde de iki gol atarak Brezilya’nın Dünya Kupası Şampiyonluğu’nda çok büyük pay sahibi oldu ve bu performansla adını tüm dünyaya duyurmuş oldu.

1962 – Vava – Brezilya

Son şampiyon ünvanıyla katıldığı 1962 Dünya Kupası’nda da zafere ulaşan Brezilya’da Vava, turnuvanın en etkileyici performanslarından birine imza attı. Finalde Çekoslovakya’ya gol atarak üst üste iki Dünya Kupası Finali’nde gol atma başarısı gösteren ilk ve tek oyuncu olan Vava, toplamda 4 gol atarak şampiyonluk yolunda takımına çok büyük katkı sağladı.

1966 – Sir Boby Charlton – İngiltere

İngiltere’de düzenlenen ve ev sahibinin zafere uzandığı 1966 Dünya Kupası’nda “Sir Boby Charlton öne çıkan isimlerin başında geliyordu. İngiltere’nin ilk ve tek Dünya Kupası Şampiyonluğu’nu kazandığı turnuvada, efsane 10 numara, Portekiz ile oynanan yarı final maçında 2 gol birden atarak ülkesini finale taşımış finalde de 4-2’lik galibiyet kupa zaferini beraberinde getirmişti.

1970 – Pele – Brezilya

Meksika’da düzenlenen 1970 Dünya Kupası’nda şampiyon yine Brezilya olmuş ve bu kupayı üst üste tam 3 kez kazanarak tarihe geçmişti. Efsane futbolcu Pele, bu turnuvada 6 maçta 4 gol atıp 6 asist yaparak inanılmaz bir oyun ortaya koyarken 3 Dünya Kupası zaferi yaşayan ilk ve tek futbolcu oldu. Pele, forma giydiği 4 Dünya Kupası’nın 3’ünü birincilik madalyasıyla bitirerek olağanüstü bir başarı elde etti.

1974 – Johan Cruyff – Hollanda

Düzenlenen 10. Dünya Kupası’na Batı Almanya ev sahipliği yapmış ve kupayı 2.kez müzesine götürmeyi başarmıştı. Hollandalı efsane futbolcu Johan Cruyff, finalde kupayı kazanma şansını kaybetmiş olsa da 1974 Dünya Kupası dedince akla gelen ilk isim olarak hafızalara kazındı. Kaptan Cruyff, 1974 Dünya Kupası’nda 3 gole ve 7 asiste imza atarak ülkesini zafere ulaştırmaya çok yaklaşmıştı.

1978 – Daniel Bertoni – Arjantin

Arjantin’in ev sahipliğinde düzenlenen ve şampiyonun ev sahibi olduğu beşinci Dünya Kupası olan 1978 Dünya Kupası’nda Daniel Bertoni öne çıkan isim oldu. Üst üste ikinci kez finalde hüsran yaşayan Hollanda’ya attığı golle galibiyetin mimarlarından olan Bertoni ülkesinin kazandığı ilk Dünya Kupası’na damgasını vurdu.

1982 – Michel Platini – Fransa

İspanya’da oynanan ve İtalya’nın 3. Dünya Kupası zaferini kazandığı 1982 Dünya Kupası’na Fransız efsane futbolcu Michel Platini, bu turnuvanın yıldız oyuncusuydu. Ülkesi Fransa, 1982 Dünya Kupası’nı dördüncü sırada tamamlarken Platini, biri yarı finalde olan 2 gol attı, 2 de asist yaptı. Fransa, yarı finalde Batı Almanya’ya penaltılarla kaybedip hedefine ulaşamasa da Avrupa’da 3 kez yılın futbolcusu seçilen ilk isim olan Michel Platini, gösterdiği etkileyici performansla turnuvaya damga vurmayı başardı.

1986 – Maradona – Arjantin

Futbol tarihinin en iyi futbolcularından biri olan Diego Maradona’nın önderliğinde Arjantin’in tarihinde ikinci Dünya Kupası’nı kazandığı 1986’da, en unutulmaz Dünya Kupası turnuvalarından biri oldu. Arjantin, efsane 10 numaranın çeyrek finalde İngiltere ile oynanan maçta attığı futbol literatürüne “tanrının eli” olarak geçen gol ve sonrasında 6 kişiyi çalımlayarak attığı golle hatırlanan 1986 Dünya Kupası’nı finalde Batı Almanya’yı 3-2 mağlup ederek kazandı. Maradona, kupa boyunca tam 5 gol atarken takım arkadaşlarına da 5 asist yaptı.

1990 – Lothar Mattheus – Almanya

İtalya’da düzenlenen ve Batı Almanya’nın zafere uzandığı 1990 Dünya Kupası’nda şampiyon takımın 10 numarası Lothar Mattheus, tam 5 Dünya Kupası turnuvasında forma giyme başarısı gösterirken 1990’da mutlu sona ulaşmayı başardı. Bir önceki Dünya Kupası’nı finalde Arjantin’e kaybeden Batı Almanya, 1990 Dünya Kupası’nı Mattheus’un önderliğinde şampiyon tamamladı. Efsane futbolcu turnuvada 4 gol kaydetti.

1994 – Roberto Baggio – İtalya

Amerika Birleşik Devletlerin ev sahipliği yaptığı ve Brezilya’nın 4.kez mutlu sona ulaştığı 1994 Dünya Kupası’nda İtalyan on numara Roberto Baggio fırtınası esmişti. Takımının finale kadar çıkma başarısı gösterdiği 1994 Dünya Kupası’nda Baggio, son 16, çeyrek final ve yarı final maçlarında toplam 5 gol atarak yıldızlaştı. Efsane futbolcu, takımını son ana kadar taşıyan isim olsa da penaltılara kalan final maçında kullandığı penaltıyı kaçırmış, Brezilya kupayı kazanan taraf olmuştu.

1998- Zinedine Zidane – Fransa

Fransa’nın tarihinde ilk kez zafere ulaştığı 1998 Dünya Kupası’nda öne çıkan isim şampiyon takımın yıldızı Zinedine Zidane oldu. Fransa’nın ev sahipliği yaptığı turnuvanın biri grup biri de son 16 olmak üzere 2 maçını kırmızı kart cezası sebebiyle kaçıran Zidane, finalde Brezilya’yı 3-0 mağlup ettikleri maçta 2 gol birden atarak kupayı ülkesine getiren isim oldu.

2002- Rivaldo – Brezilya

İki ülkenin (Güney Kore,Japonya) beraber düzenlediği ilk Dünya Kupası olan 2002 Dünya Kupası, Brezilya’nın tarihinde 5.kez mutlu sona ulaştığı turnuva olarak kayıtlara geçti. Türkiye’nin 1954 yılından sonra ilk kez katıldığı bu Dünya Kupası’nda şampiyon takımın on numarası Rivaldo, unutulmaz bir performans sergiledi. Efsane futbolcu, grup aşamasında ülkemize karşı bir gol sevinci yaşarken toplamda 5 gol atarak öne çıktı. Yarı finalde Şenol Güneş yönetimindeki Türkiye’yi 1-0 yenerek finale çıkan Brezilya son maçta Almanya’yı 2-0 mağlup ederek kupaya uzandı.

2006 – Zinedine Zidane – Fransa

Almanya’nın ev sahipliği yaptığı ve finalde Fransa’yı geçerek İtalya’nın şampiyon olduğu 2006 Dünya Kupası’nda Fransa’nın kaptanı Zinedine Zidane, hem gösterdiği performans hem de final maçındaki olay hareketiyle turnuvaya damga vurdu. Fransa’nın İtalya ile oynadığı final maçında Materazzi’ye attığı kafa sebebiyle oyundan ihraç edilen efsane futbolcu, yarı final ve final maçlarında attığı gollerle takımını sırtlarken takım arkadaşlarına turnuva boyunca iki gol pası vermeyi de başardı. 2006 Dünya Kupası’nın ardından kariyerini noktalayan Zinedine Zidane, 1998 Dünya Kupası’nın ardından bir zafer daha yaşamaya çok yaklaştığı bu turnuvaya en büyük izi bırakan isim oldu.

2010 – Iniesta – İspanya

Barcelona ve İspanya futbolunun en büyük efsanelerinden Andres Iniesta, İspanya’nın Euro 2008, 2010 Dünya Kupası ve Euro 2012’yi üst üste kazanarak dünya futboluna damga vurduğu yıllarda takımın kilit oyuncularından biri olurken 2010 Dünya Kupası zaferi de onun golüyle geldi. Güney Afrika’da düzenlenen Dünya Kupası’nda grup aşamasının ardından sırayla Portekiz, Paraguay ve Almanya’yı yenerek finale çıkan İspanya, final etabında Hollanda ile eşleşti. Normal süresi 0-0 tamamlanan final müsabakasının uzatmalarında sahneye çıkan Iniesta, 117.dakikada topu ağlara göndererek kupayı ülkesine kazandırarak 2010 Dünya Kupası’yla özdeşleşti.

2014 – Mesut Özil – Almanya

Dünya Kupası’nı en çok kazanan ülke olan Brezilya’nın ev sahipliğini yaptığı 2014 Dünya Kupası, Türk asıllı Alman futbolcu Mesut Özil’in büyüleyici futboluyla herkesi kendisine hayran bıraktığı bir Dünya Kupası oldu. Real Madrid ve Arsenal gibi dev kulüplerde forma giymesinin ardınan önce Fenerbahçe ve şimdi de Başakşehir forması altında Süper Lig’de mücadele eden dünyaca ünlü yıldız, 2014 Dünya Kupası Şampiyonu Almanya’nın en önemli isimlerinden biri oldu. Almanlar, yarı final eşleşmesinde ev sahibi Brezilya’ya 7-1’lik skorla kabus yaşattığı bu turnuvada finalde Arjantin’i uzatmalarda 1-0’la geçerek dördüncü kez Dünya Kupası zaferi yaşadı. 34 yaşındaki yıldız, Cezayir maçında gol sevinci yaşarken Brezilya maçında da bir asist yaptı.

2018 – Luka Modric – Hırvatistan

Fransa’nın tarihinde ikinci kez mutlu sona ulaştığı Dünya Kupası olan 2018 Dünya Kupası, Rusya’da düzenlendi. Hırvatistan’ın herkesi şaşırtarak finale kadar yükseldiği bu turnuvada Luka Modric yıldızlaştı. 2018 Dünya Kupası’nın en değerli oyuncusu seçilen Modric, finalde Fransa’nın 4-2 galip gelmesiyle kupanın bir adım uzağında kalmış olsa da gösterdiği performansla futbolseverlere yıllarca unutulmayacak anlar yaşattı.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*